Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
HDSViP piše Plenkoviću i Malenici: Naknade sudskim vještacima, nepromijenjene 25 godina, deset puta su manje nego odvjetnicima!

HDSViP piše Plenkoviću i Malenici:
Naknade sudskim vještacima, nepromijenjene 25 godina, deset puta su manje nego odvjetnicima!

Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja ( HDSVP ) obratilo se pismom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru uprave i pravosuđa Ivanu Malenici, da bi upozorilo na niske tarife i diskriminaciju kojoj su izloženi još od 1998. Predsjednica  HDSViP-a Melita Bestvina, gostujući na N1 televiziji, najavila je i mogući štrajk te obraćanje Europskoj komisiji za pomoć.

Bestvina se požalila da je diskriminatorni odnos prema sudskim vještacima i procjeniteljima prisutan otkako je predsjednica Društva, no, sad je sve to prešlo granicu normale, a sram koji, kaže, osjeća pred kolegama iz Europe je nešto što nitko ne može razumjeti.

-Svaki put me svi pitaju je li to moguće. Odluka o iznosu minimalne naknade od 4,38 eura neto pokazuje da je vještak, kada radi za Državno odvjetništvo, plaćen 19 centi manje nego student za svoj rad- revoltirano će Bestvina.

Kada vještak radi za predmete koji se tiču proračuna, napominje, naknada vještacima umanjuje se za dodatnih 12 posto, što znači, zaključuje predsjednica HDSViP-a, da se “štedi preko naših pleća”.

Niske naknade i potplaćenost vještaka datiraju od daleke 1998., jer nema političke volje da se problem riješi. Pisali su premijeru Plenkoviću i ministru Malenici, ali odgovor nisu dobili. Jedino je sazvana sjednica radne skupine, kaže Bestvina.

-Mi smo jedina država iz bivše Jugoslavije koja nema zakon o sudskim vještacima. Mi smo 2014. taj zakon doveli do Sabora uz pomoć tadašnje zastupnice Vesne Škare Ožbolt, međutim tadašnji ministar je rekao da takav zakon nije potreban. Ni dolaskom novog ministra nije bilo ništa od toga- požalila se. I tako to stanje traje sve do danas…

S ministrom Malenicom su se sastali pet puta, kazala je, ali nije bilo pomaka. Dosad se nisu odlučili za štrajk jer su svjesni da na taj način štete samo građanima. Razumiju sudske službenike i namještenike i razloge njihovog dugotrajnog štrajka, jer rade krvav posao i zavrijedili su bolje plaće, ali i korekciju jednom godišnje u skladu s porastom troškova života.

Ono što izaziva poseban revolt sudskih vještaka i procjenitelja je nevjerojatna diskriminacija kojoj su izloženi. Pa tako, primjerice, naknade za odvjetnike iznose 750 kuna bruto, dok sudski vještaci imaju 70 kuna bruto, odnosno 9 eura! Vještacima ne smetaju naknade odvjetnika, ali smatraju da je njihov rad neprihvatljivo podcijenjen i nepravedno tretiran, jer radi se o visoko obrazovanim ljudima, i takve naknade su degradacija ove profesije, poručila je s N1 televizije Bestvina.

Tek usporedbe radi, spomenula je i da slovenski vještaci imaju 50 eura po satu, Nijemci 90 do 200 eura, ovisno o slučaju, Amerikanci od 350 do 500 dolara, a hrvatski vještaci- 9 eura!

Pismom premijeru i ministru pravosuđa, koje  potpisuju  predsjednica HDSVP-a Melita Bestvina i potpredsjednik Krunoslav Komesar, daje se do znanja da će članovi Društva tražiti pomoć i vanjskih institucija ( EK ), jer su preko 25 godina sustavno zanemarivana i ponižena kategorija stručnjaka obrazovanih, kako navode, za područje 50 struka i 140 specijalnosti.

U pismu se žale da cijenu njihova rada, iako živimo u tržišnom gospodarstvu, određuje Ministarstvo pravosuđa i uprave, a ona nije mijenjana nevjerojatnih 25 godina! No, 90-ih godina imali su istu vrijednost radnog sata kao odvjetnici i tumači, a danas odvjetnici imaju deset puta više od njih, 99,54 eura po satu bruto ( 750 kuna ), a sudski vještaci svega 9,29 eura bruto, odnosno 5,63 neto po satu ( 70 kuna bruto bez PDV-a ).

Kao da se ignorira činjenica da na temelju kvalitetnog nalaza i mišljenja vještaka sudac  donosi poštenu i pravednu sudsku odluku, a ne na temelju podnesaka odvjetnika.

Ne postoji niti jedan proizvod, niti jedna usluga, ni cijena bilo kojeg sata rada, ističu,  koja nije bila višestruko povećana u tih četvrt stoljeća. Osim sudskim vještacima !

Mi ne tražimo sredstva iz državnog proračuna, naš rad plaćaju stranke, pa i u kaznenim predmetima, pa je nejasno ponašanje i sadašnjeg i prijašnjih ministara koji to ne razumiju ili nisu htjeli razumjeti !- poručuje se pismom HDSViP-a adresiranom premijeru Plenkoviću i ministru Malenici.

Premijer je u utorak kratko, i svakako neprimjereno, komentirao problem sudskih vještaka, potaknut pitanjem novinara, napominjući prije svega da nije ni znao da su mu pisali.

-Vi kao da zovete samo nekoga tko bi mogao štrajkati, sada kada se ne događa ništa. Kako je to danas postala tema to samo vi znate- drsko je odgovorio  na pitanje novinara N1, kao da ga sam problem i ne zanima.

foto:Screenshot HTV

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI