Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
Ivan Tešija, kandidat s teletom: ‘Ova Vlada je uništila hrvatsko selo i seljake’

Ivan Tešija, kandidat s teletom:
‘Ova Vlada je uništila hrvatsko selo i seljake’

Ivan Tešija, predsjednik  Udruge poljoprivrednika na područjima krških pašnjaka u Republici Hrvatskoj Hrvatski krški pašnjaci, a koji posljednjih godina glasno upozorava kako hrvatska politika desetljećima uništava hrvatsku politiku, objavio je kako se ‘uključuje u politiku’ na listi građanske inicijative Javno je dobro kao nositelj liste za 9. izbornu jedinicu. Njegovu objavu radi autentičnosti, ali i radi činjenice da je jedini kandidat za izbore koji se na promidžbenom plakatu fotografirao s teletom, u nastavku prenosimo u cijelosti:

Dragi ljudi,

ja sam Ivan Tešija predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka, jedine udruge koja se javno pobunila protiv loše, štetne i odnarođene poljoprivredne politike koju je provodila ova Vlada i uništavala hrvatsko selo i seljake po nalogu uvozne mafije i to od Vukovara pa do Dubrovnika.

Za vrijeme vladavine ove hdzove vlade sa naših sela iselilo je 150 000 ljudi, zatvoreni su svi proizvodni pogoni, zatvorena su sve otkupne stanice mlijeka, a poljoprivredna proizvodnja je pala čak za 40%, a uvoz nikad nije bio veći.

Hrvatska ima 3 milijuna hektara poljoprivrednih površina a prijavila je samo 800 000 ha Europskoj Komisiji.

Mi dobijemo od Europske Komisije mrvice, a to što dobijemo podijeli se korporacijama i podobnima.

Za veliku većinu poljoprivrednika potpora je socijalna mjera.

Mi smo kao udruga predlagali Vladi i ministarstvu da naknadno ispregovara dodatne poljoprivredne površine sa Europskom Komisijom i poveća financijsku omotnicu za poljoprivredu, i to po uzoru 12 zemalja članica EU kojima je Europska Komisija odobrila povećanje dodatnih površina i povećanje financijske omotnice.

Ali Vlada to nije htjela niti pokušala ispregovarati jer im nije cilj povećanje domaće proizvodnje nego što veći uvoz.

Ovakvom antihrvatskom politikom najviše su pogođena krška područja koja imaju samo 90 000 ha krškog pašnjaka u Arkod sustavu od ukupno 2 milijuna hektara.

Više potpora iz omotnice izravnih plaćanja dobije ministarstvo poljoprivrede, agencija za plaćanje i hamag bicro nego SVI poljoprivrednici krških područja!!!!

Ova Vlada je uništila najveće proizvođače mesa i mlijeka na kršu.

Ova Vlada je uništila hrvatsko selo i seljake.

Abnormalne količine uvozne smrznute hrane nalaze se u našim lukama i ta smrznuta hrana distribura se svakodnevno po trgovačkim centrima, dok naši poljoprivrednici nemaju kome prodati svoje proizvode.

Godinama konzumiramo staro smrznuto meso koje se uvozi iz Brazila i Argentine, dok naši stočari nemaju kome prodati svoje domaće i svježe meso.

Zbog loše i zdravstveno upitne uvozne hrane koju kupujemo u trgovačkim centrima po dampiškim cijenama, Hrvatska je na vrhu ljestvice europskih država po kancerogenim oboljenjima.

Briselski poslušnici nam ne daju državnu zemlju da je obrađivamo, dok ista zarasta u korov.

Ivan Tešija

👉zabranjuju nam držati blago na selu,

👉zabranjuju nam brati kuke i šparoge,

👉zabranjuju nam skupljati spuže,

👉zabranjuju nam peći rakiju,

👉zabranjuju nam motikom obrađivati zemlju

👉zabranjuju nam proizvoditi sir, srdele i inćune na tradicionalan način

👉zabranjuju svinjokolju,

👉zabranjuju nam legalno na kućnom pragu prodavat meso, mlijeko i suhomesnate proizvode

👉štite vukove i poskoke, još malo i zabraniti će nam praviti vino.

Sve ono šta je na selu bilo normalno, sada nam je postalo zabranjeno.

Nikada nisam planira da se kandidiram ali me je na to natjerala ova izdajnička i antihrvatska politika.

Ako ste u devetoj izbornoj jedinici možete glasati za mene, na listi sam dokazanih aktivista pod nazivom Javno dobro, a nalaze se na listi pod rednim brojem 10.

Boriti ćemo se za povećanje financijske omotnice za poljoprivredu i povećanje poljoprivrednih površina kod Europske Komisije

Pojednostavniti ćemo i ubrzati dodjelu zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta u svrhu povećanja domaće proizvodnje

Svakom poljoprivredniku omogućiti ćemo dobivanje pašnjačkih površina kao i upis u Arkod, s tim da prednost imaju mali poljoprivrednici i lokalno stanovništvo

Zakonom ćemo dozvoliti i pojednostavniti prodaju mesa, mlijeka i drugih domaćih proizvoda na kućnom pragu

Smanjiti ćemo administraciju i pojednostavniti kriterije za dobivanje mjera ruralnog razvoja i sredstava izravnih plaćanja

Pravedno ćemo preraspodjeliti sredstva izravnih plaćanja na način da ćemo ograničiti osnovno plaćanje na 100 000 e po poljoprivrednom subjektu

Urediti ćemo tržište i zaštititi domaće proizvođače

Ukinuti ćemo porez na potpore jer je Hrvatska jedina zemlja članica koja oporezuje potpore svojim poljoprivrednicima

Smanjiti ćemo fiskalne i parafiskalne namete

Zaustavit ćemo represiju i pljačku hrvatskih poljoprivrednika od strane Agencije za plaćanje i Hrvatskih šuma, i obeštetiti ćemo sve poljoprivrednike kojima su oduzeta europska sredstva suprotno važećim pravilnicima, a odgovorne ćemo procesuirati.

Vaš glas nama, je glas za bolje sutra, mi nećemo izdati, osobno ću se boriti još više, još jače i još učinkovitije za naše ljude sa krša i za naše hrvatsko selo.

Ivan Tešija (desno) na sajmu u Benkovcu

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI