Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
čovječanstvo
Majmun

Svjetski je dan divljih vrsta:
Čovjek-divljak i njegovo divljaštvo u par desetljeća istrijebilo 70 posto ‘divljih vrsta’ na Zemlji

Majmun

Svake se godine na ovaj današnji datum, 3. ožujka, u svijetu obilježava Svjetski dan divljih vrsta. Obilježava se na način sličan ovome: u ponekom se mediju na ovom svijetu ovako nekako podsjeti na taj dan, a pokoje građansko udruženje upozori nekim prosvjedićem ili objavnom za javnost na katastrofalne i tragične podatke o posvemašnjem i ubrzanom izumiranju tzv. divljih vrsta na planetu. Pod divlje vrste se uglavnom misli na životinje koje manje-više još uvijek žive slobodne u divljini.

No nepobitna je činjenica kako je jedina divlja vrsta na Zemlji – čovjek. Čovjek i njegovo divljaštvo koje nema premca. Čovjek je divalj – odgovoran za tragičnu činnjicu kako je u zadnjih pet desetljeća svojim nerazumnim djelovanjem i samoubilačkom eksploatacijom prirode uspio istrijebiti gotovo dvije trećine svih navedenih divljih vrsta.

Svakom danom , pa i danas na Svjetski dan divljih vrsta, vrlo vjerojatno negdje izumire posljednji primjerak neke od životinja koju je ubio čovjek uništavanjem i zagađivanjem šuma, oceana, rijeka, te poljoprivredom koja se zasniva na korištenju otrova i zagađivača, nerazumnim širenjem urbanih zona nauštrb prirodnih staništa drugih vrsta… i tako dalje. Ironično: današnji Svjetski dan divljih vrsta pada na nedjelju – na dan kada se u primitivnim zemljama i dalje tolerira dodatno divljaštvo kao što je lov na preostalu divljač koja još uspijeva preživjeti u negostoljubivom i smrtonosnom ljudskom okruženju. Horde lovaca i u Hrvatskoj danas naoružani do zuba tumaraju po selima i poljima ne bi li naišli na mršavog zeca i ubili ga hicem iz puške, iz puke zabave ili sitnog koristoljublja.

Morska kornjača

Jedna od organizacija koja se svake godine prisjeti ovog dana je i – WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planetu – od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmazova pa sve do sisavaca.

-Svi oni su jedna karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušavamo cijeli ekosustav na planetu. Upravo je zato zabrinjavajuć podatak posljednjeg WWF-ovog Izvještaja o stanju planeta koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u posljednjih 50 godina opale za 69%. To je razdoblje kraće od životnog vijeka prosječnog čovjeka. Podaci su jasni – svijet je trenutno u dvostrukoj krizi –  krizi gubitka bioraznolikosti i klimatskoj krizi potaknutoj neodrživim korištenjem resursa našeg planeta. Ako ne prestanemo tretirati te krize kao dva odvojena problema, nećemo učinkovito riješiti niti jedan od njih – poručuje Ivona Stanić iz WWF Adrije.

Ilustracija: Lovac ubio lava (foto Facebook)

Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomjerni ribolov, korištenje neodrživih izvora energije i onečišćenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta, nestanka vode i klimatske krize. Izvješće o globalnim rizicima koje objavljuje Svjetski ekonomski forum pokazuje povećanje hitnosti i širine ekoloških rizika za svjetsko gospodarstvo, ali i dubinu međusobne povezanosti između ekoloških rizika, ekonomske i geopolitičke napetosti.

-Prirodni ekosustavi su zaslužni za apsorpciju preko 50% emisija ugljika u posljednjih deset godina. Ubrzani nestanak prirode značajna je prijetnja i za nas, ljude. Upravo zato pozdravljamo usvajanje Uredbe o obnovi prirode koja obvezuje države članice da obnove narušene ekosustave i doprinesu postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti. Uredba predstavlja povijesnu priliku za vraćanje prirode u Europu i omogućavanje sigurnije i zdravije budućnosti za građane, zbog čega se nadamo i da će je države članice formalno odobriti. – veli Ivona Stanić.

Čestitamo Svjetski dan divljih vrsta, a kojih će sljedeće godine na ovaj dan vjerojatno biti još i manje.

Majmun

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI