Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
Nu2
Nikola Grmoja ( Most ) u Nu2: Most će igrati najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima…

Nikola Grmoja ( Most ) u Nu2:
Most će igrati najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima…

Saborski zastupnik Mosta, predsjednik Antikorupcijskog vijeća, Nikola Grmoja, očito je u kampanji za osvajanje ( “okupaciju” ) medijskog prostora, pri čemu ne bira gdje će i kome u goste. Važno je da ga se vidi i čuje, pa makar i u proskribiranoj Bujici notornog urednika i voditelja Velimira Bujanca. No, tek što je tamo gotovo izazvao incident, evo ga u gostima i kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Njegova je ključna poruka da će upravo Most imati najvažniju ulogu na parlamentarnim izborima koji se očekuju u rujnu. Jedno je, veli Grmoja, sigurno- suradnja s HDZ-om u formiranju Vlade ne dolazi u obzir!

Dojam je da Grmoje ima posvuda, pa nije ni čudo što mu je Stanković za početak postavio pitanje je li on možda politički egzibicionist kako ga neki optužuju.

Politički egzibicionist

– Ja to ne bih tako rekao, iako ja ne idem onim utabanim putevima kojim idu klasični političari, a to je laktarenje u mladeži, probijanje do pozicije, nego sam se u jednom malom gradu na jugu Hrvatske angažirao da promijenim lokalnu situaciju. Preko noći nam se dogodio neočekivani uspjeh, sada mogu reći da nismo bili spremni, nismo imali dovoljno iskustva i znanja. Naravno da onda, ako ne idete tim utabanim putem – može se stvoriti dojam da ste egzibicionist- kazao je Grmoja, napominjući da se sve o čemu je javno govorio pokazalo točnim od afere “plina za cent”, ili afere s diplomatom Sabljakom u MVPE-iju i brojnim drugim. Ne misli da je stručnjak za sve samo zato što komentira sve o čemu ga mediji pitaju za mišljenje.

– Naravno da ne znam sve o svemu, ja sam profesor povijesti, ali budući da sam predsjednik Antikorupcijskog vijeća – trebao sam ući u te teme i mogu reći da ponešto znam o pravosuđu, borbi protiv korupcije itd.-  rekao je, konstatirajući da je to problem istaknutih političara, a on je od onih koji ne bježe od pitanja, što naravno ne znači da je stručnjak i za gospodarstvo, i za obnovu, i za korupciju itd..

Nije želio komentirati informaciju o recentnom ispadu predsjednika Milanovića o seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva, smatra da je predsjednik postupio neprimjereno jer je to pitanje osobnog, privatnog života svakog pojedinca.

Nema suradnje s HDZ-om i s Možemo!

Grmoja je veliki optimist, smatra da su u anketama najčešće zakinuti, ali to ga ne brine, jer kako se vrijeme izbora približava to njihov rejting sve više raste. Već sada znaju jasno reći s kim mogu urađivati, a s kim ta suradnja ne dolazi u obzir.

-Mi ćemo jasno reći da s HDZ-om ne dolazi u obzir nikakvo formiranje Vlade. Nama se predbacuje da smo bili s HDZ-om u vlasti, ali mi smo jedini koji smo iz te Vlade izašli. Mogu vam reći da ćemo sigurno igrati najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima– izjavio je na HTV-u poprilično pretenciozno jedan od vodećih “mostovaca”.

Što se tiče suradnje sa SDP-om, oko koje se u zadnje vrijeme puno spekulira,  zašto ne, kaže Grmoja, ukoliko SDP svoje obiteljske i migracijske politike uskladi s Mostovim. S druge strane, sa strankom Možemo! o tome nema govora jer su tu suradnju već i oni sami odbili.

Ipak, od “možemovaca” su nešto i naučili, recimo, to da nije mudro žuriti s isticanjem kandidata za premijera, kao što je to Sandra Benčić učinila i ta se priča već potpuno ispuhala.

O Domovinskom pokretu kao potencijalnim koalicijsim partnerima dosta je skeptičan jer su oni otvoreno rekli da nakon izbora idu s HDZ-om.

– Mario Radić je otvoreno rekao da oni idu s HDZ-om poslije izbora, a onda, kada je vidio što je rekao – kazao je da mogu i s Mostom. HDZ treba poslati četiri, a možda i osam godina u oporbu da Hrvatska malo prodiše. Mislim da bi to bilo dobro i za HDZ. To je stranka koja je ispražnjena od ikakvih vrijednosti- ocijenio je, prenosi HRT.

Od sumo-hrvača do gospodara Hrvatske

Kritičan je bio i prema tzv. progresivnoj ljevici sa “woke”ideologijom u kojoj je praktično sve jednako vrijedno. SDP je ušao u natjecanje s Možemo! oko brige za manjinska prava kao navodne legitimacije progresivno lijevih politika, a potpuno je odbacio radništvo. Ukratko, zaključuje Grmoja- to je društvo koje mi nikako ne možemo podržati. Sloboda je važna, ali nema slobode bez odgovornosti- poručio je.

U nastavku se osvrnuo na događaje u Fortenovi i novu aferu koju većina medija, tvrdi, ignorira jer ovise o tajkunu Pavlu Vujnovcu.

-On je prije 10-15 godina za emisiju HRT-a bio statist, sumo-hrvač. Kako netko tko je bio konobar, statist i sumo-hrvač preko noći postaje čovjek koji kontrolira hrvatsko gospodarstvo, energetiku, luke i Fortenovu–  pita se Grmoja. Izrijekom tvrdi da ogroman novac ide medijima.

Potom je detaljno elaborirao aferu Agrokor i njezine najnovije repove.

– Ovo je najveća afera jer je u potpunosti dokumentirana. U posjedu sam dokumenata koji to dokazuju. Kada je Ivici Todoriću ponestalo novca, osnovao je tvrtke i od ZABA-e dobio kredit, založio prostore, a želio je da zemljište ostane u njegovom vlasništvu. Imao je opcijski ugovor između tih tvrtki osnovanih u Mađarskoj u kojima u svakom trenutku može otkupiti tvrtke i zemljišta koja su neizmjerno vrijedna. Budući da nije plaćan najam od strane Agrokora prema tim tvrtkama, donosi se Lex Agrokor i Todorić shvaća da će sve izgubiti. Dakle “ostajem bez Agrokora, ali barem imam te tvrtke u Mađarskoj koje su u vlasništvu vrijednih zemljišta i imam taj najam koji nije plaćan”, citirao je Ivicu Todorića.

– Pokreće tužbu protiv Agrokora, i Fabris Peruško u odgovaru na tužbu tvrdi da su to fiktivne firme koje su osnovane samo kako bi se dobio novac i ne želi to platiti.

Uloga ministra Vrdoljaka

Uskoro Pavao Vujnovac preuzima potraživanja, poslovni suradnik Zdravko Mamić preuzima vrijedna zemljišta, sklapa se nagodba i tada Fabris Peruško plaća dugove za zakup koji su postojali- objašnjavao je u Nu2 Mostov zastupnik.  Dio duga je dug tvrtki prema Fortenovi. Todorić je dao predujam da bi dobio kredit. I sad je pitanje zašto Fabris Peruško za 200 tisuća eura nije kupio tvrtke u Mađarskoj. Da ih je preuzeo, mogla se sklopiti nagodba, pristalo bi se na to da duga nema i Fortenova ne bi trebala ništa platiti.

Problem nije u tome, napominje, što je Pavao Vujnovac bogat, nego to što je imao ekskluzivni ugovor s Gazpromom i blagoslov Moskve. Nema ništa protiv poduzetnika koji su na tržištu bez oslonca na politiku. Ali, nije Vujnovac izmislio lijek protiv raka, ili nekakav poslovni model da bi se u ovako kratkom vremenu toliko obogatio. Imao je eskluzivne ugovore s Gazpromom, uz blagoslov Ruske Federacije,  i pomoć ministra Ivana Vrdoljaka.

Da nije bilo Milanovićeve Vlade i ministra Vrdoljaka, Vujnovac ne bi nastao, a kasnije je, zahvaljujući Plenkoviću postao gospodar Hrvatske – zaokružio je lanac odgovornosti za enorman rast Pavla Vujnovca, optužujući bivšeg HNS-ovog ministra Vrdoljaka  da je tu ostvario znatnu financijsku korist za sebe. Vujnovcu se pogoduje, ustvrdio je, ne samo od politike, čine to i državne tvrtke i mirovinski fondovi, pa Vujnovac u Postirama gradi megahotel u koji investira 20 milijuna eura, a prodaje za za 40 milijuna mirovinskim fondovima!

Zahvaljujući tome, kupuje, kaže, Baško polje, najvrijedniej zemljište uz more koje prema procjeni vrijedi dvije milijarde kuna.

Premijerova nervoza

Svjestan je da nervira premijera, što ih je svojedobno dovelo gotovo do fizičkog obračuna u sabornici. Grmoja tvrdi da lako prepozna koja to pitanja posebno iritiraju Plenkovića, a tu svakako spada Agrokor i Vujnovac.

– Plenkovića to boli, on je svjestan koliko je ljudi tu oštećeno- zaključuje Grmoja.

Odbija da je ikada vrijeđao obitelj premijera Plenkovića, govorio je samo o njegovom karijernom usponu, ali nije odgovorio na pitanje čiji je Plenković gojenac, odnosno štićenik.

A da ne bi ispalo kako je u Plenkovićevih gotovo dva mandata sve negativno, spomenuo je kao pozitivne iskorake Zakon o hrvatskom jeziku i niz demografskih mjera.

Nikola Grmoja (screenshot HTV)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI