Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
dobre vijesti / županija
Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije: U Hrvatskoj je od mina stradalo 200 ljudi, u županiji 25

Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije:
U Hrvatskoj je od mina stradalo 200 ljudi, u županiji 25

U Šibeniku je 28 godina od kraja rata napokon obilježen završetak razminiranja prostora Šibensko-kninske županije, čime je, kako to reče župan Marko Jelić za ovu županiju rat upravo završen. Na svečanosti, održanoj u šibenskom Adriatic Business Centru, ravnatelj civilne zaštite MUP-a Damir Trut uručio je županu Jeliću potvrdu o isključenju ŠKŽ iz minsko-sumnjivih područja Hrvatske, a gradonačelniku Šibenika Željku Buriću poklonio je simboličnu “zadnju minu” demontiranu na području grada…

– U studenom ove godine konačno je razminiran i zadnji centimetar Šibensko-kninske županije, u naselju Raslina, na području Šibenika. Iznimno mi je zadovoljstvo podijeliti s vama ovaj trenutak kada službeno možemo potvrditi da je Šibensko-kninska županija u potpunosti isključena iz minski sumnjivog područja. Posebno mi je drago što smo ove godine ostvarili sve ono što smo i planirali, odnosno uz  Šibensko-kninsku županiju, razminirali smo i Osječko-baranjsku županiju- rekao je ravnatelj CZ-a Trut te podsjetio da je 1998. čak 14 županija muku mučilo s minskom zagađenošću, a danas ih je još samo četiri.

Razminiranje Šibensko-kninske županije obuhvatilo je sedam gradova i općina – Drniš, Skradin, Vodice, Šibenik, Ružić, Prominu i Kistanje što je bio ne samo ozbiljan, opasan i zahtjevan, nego i skup posao.

– Odradili su ga pirotehničari, rukovatelji strojeva, vodiči pasa za detekciju mina i voditelji radilišta kojima ovom prilikom upućujem posebnu zahvalnu na odgovornom radu, profesionalizmu i predanosti – kazao je u Šibeniku Trut.

– Nakon gotovo trideset godina od završetka Domovinskog rata napokon možemo reći da je naša županija oslobođena od mina i da se u njoj možemo slobodno i sigurno kretati te se gospodarski razvijati. Na nama je kao predstavnicima lokalne vlasti da podržimo i podupremo daljnji razvoj naših gradova i županije – poručio je zadovoljno šibenski gradonačelnik Željko Burić, dok je župan Marko Jelić ocijenio da je to veliki dan za Šibensko-kninsku županiju te zahvalio svima koji su svojim predanim i odgovornim radom pridonijeli tome postignuću zahvaljujući kojem je život u ovoj županiji ne samo sigurniji nego i perspektivniji, jer ovim činom smo, rekao je, upravo završili rat.

U Hrvatskoj je od mina smrtno stradalo više od 200 ljudi, a u našoj županiji 25. I ja sam kao dijete zbog mina izgubio dvojicu prijatelja, tako da mi je današnje obilježavanje izuzetno važno, a vjerujem da je važno i svim drugim žiteljima županije – dodao je župan Jelić.

Dok je 1998. godine, prema početnoj procjeni UN-a, minski sumnjivo područje Šibensko-kninske županije iznosilo 1.446 km2, početkom 2023. godine taj se broj smanjio  na 7,9 km2. U tom razdoblju je za aktivnosti protuminskog djelovanja na području županije utrošeno gotovo 78 milijuna eura, od čega je preko 60 milijuna eura proizašlo iz državnog proračuna, a ostatak iz EU fondova, donatora, investitora, rečeno je u prigodi svečanog obilježavanja završetka razminiranja ŠKŽ. Bio je to dugotrajan i skup proces tijekom kojeg je pronađeno i uništeno gotovo 8.760 komada različitih eksplozivnih ostataka rata. Nažalost, u procesu razminiranja je stradalo 25 ljudi, a posljednji zabilježen slučaj bio je u Vodicama 2007. godine.

U Hrvatskoj je, pak, od 1996. godine do danas, od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno.

Na kraju, svatko je dobio svoje: ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut županu Jeliću je uručio potvrdu o isključenju Šibensko-kninske županije iz minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske, a simboličnu „zadnju minu“ predao je gradonačelniku Buriću, jer su posljednji radovi razminiranja u županiji odrađeni upravo na području Šibenika.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI