Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
smeće / zagrebalije
Arhiva: Zagrebačko smeće je sve veće (foto TRIS/G. Šimac)

“Eksplodirao” Jakuševec, radnik ostao bez ruke:
Tomašević zatražio hitan sastanak s premijerom koji misli da je to stvar njegove “dobre volje”…

Arhiva: Zagrebačko smeće je sve veće (foto TRIS/G. Šimac)

Na zagrebačkom odlagalištu otpada, Jakuševcu, u ponedjeljak ujutro došlo je do novog odrona, drugog u manje od mjesec dana, pri čemu su nažalost stradala tri radnika. Jedan je zadobio teške ozljede ( ostao je bez ruke ), operiran je i izvan je životne opasnosti. Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim zamjenicima obratio se tim povodom javnosti te izvijestio da je odvoz smeća na Jakuševec suspendiran. Zatražio je hitan sastanak s Vladom, no premijer Plenković čudi se otkad je to postao problem Vlade…

Tomislav Tomašević

Tomašević  je kazao da je ozlijeđeni 59-godišnji radnik, koji je izgubio lijevu nadlakticu, stabilno, nije životno ugrožen, čuo se s njegovom obitelji i ponudio im pomoć.

Građani su Tomaševića dočekali zvižducima, traže ostavke, pitaju tko je odgovoran. Na izravno pitanje gradonačelniku osjeća li se i sam odgvoornim zbog nesreće koja se dogodila, kazao je da je gradskoj vlasti iznimno stalo da se utvrdi kako je do odrona došlo, tko je za to odgovoran, i kad se to bude znalo inzistirat će da oni koji su krivi za ovu nesreću i odgovaraju.

Zagrepčani su posebno zabrinuti i zbog smrada koji se širi cijelim gradom, iako Tomašević tvrdi da su mjerenja pokazala da nema prekoračenja graničnih vrijednosti otrovnih plinova u zraku. Svi zazivaju promjene, kažu, ovo što se radi vrijeđa zdravu pamet. Ovo nije problem samo Novog Zagreba, nego cijelog Zagreba, ističu, napominjući da je kvaliteta života građana ozbiljno narušena.

-Što se tiče kvalitete zraka, imamo cijelo vrijeme mjernu postaju, no tražili smo i dodatna mjerenja. Ona su pokazala da plinovi koji uzrokuju neugodan miris, sumporovodik i amonijak, ispod su graničnih vrijednosti što znači da neugodan miris ne bi trebao biti opasan za zdravlje građana. NZJZ Andrija Štampar će svakih nekoliko sati obavještavati javnost o rezultatima mjerenja. Nema direktne ugroze, nadamo se da će tako i ostati- izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Zatražio je hitan sastanak s Vladom radi razgovora o konačnom zatvaranju Jakuševca, no, od Plenkovića je ekspresno stigao odgovor u kojem odgovornost za sitaciju na Jakuševcu, implicite i nesreću na odlagalištu, adresira na Tomislava Tomaševića i stranku Možemo! Vlada može pomoći, Zagreb je i moj grad, ali zna se tko je odgovoran, poručio je Plenković.

Tomašević s predsjednikom Vlade želi, kako je kazao, razgovarati o tri teme: o konačnom zatvaranju odlagališta Jakuševec i otvaranju Centra za gospodarenje otpadom Resnik, te pitanju financiranja i eventualnom novcu EU fondova te pitanju Zagrebačke županije. Grad Zagreb traži da budući Centar za gospodarenje otpadom ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom, jer je upravo to razlog i zašto se dosad centar nije izgradio. Traže da postrojenje bude samo za Grad Zagreb, a u interesu je svima, kaže gradonačelnik, da se nakon 20 godina zatvori Jakuševec.

Arhiva: Zagrebačko smeće je sve veće (foto TRIS/G. Šimac)

– Mi smo to obećali, na tome radimo, ali nijedna županija to ne može sama. Nužan je konsenzus između Vlade i Grada– poručio je Tomašević, napominjući da već tjednima traži od Vlade sastanak kako bi se ovaj problem riješio, jer bez toga se ne može naprijed.

Oporba zahtijeva ostavke, proziva gradonačelnika Tomislava Tomaševića, direktora Gradske čistoće Davora Vića, ali  na ostavku je pozvan i glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić nije iznenađen zazivanjem njegove ostavke. Od oporbe se, rekao je, to i očekuje. Tražili su ostavke i kad je bio štrajk.

-Rado bih da sam naslijedio grad u kojem ne pucaju cijevi jer se nisu održavale 30 godina i u kojem je riješen problem Jakuševca- rekao je Vić koji je ponudio ostavku Upravi Holdinga, no čeka se nalaze, čeka se da se utvrdi tko je odgovoran, a kad se to utvrdi, bit će i sankcija, o kome god da se radi. Vić je izrazio žaljenje zbog onoga što se dogodilo i naglasio kako sigurnost mora biti na prvom mjestu.

U ponedjeljak nije bilo odvoza otpada zbog očevida, a s Državnim inspektoratom  odlučit će sutra o eventualnom odlaganju na dijelu plohe koja nije zahvaćena odronom, najavio je Tomašević.

Očitovanje Državnog inspektorata

Zbog točnog, potpunog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a slijedom medijskih istupa ponekih političkih aktera koji su današnji događaj na Jakuševcu, nažalost, iskoristili pojaviti se u medijskom prostoru pri čemu su zbog svog neznanja pokušali politizirati rad inspektora Državnog inspektorata očitujemo se o postupanju nadležnih inspekcija.

Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju.

Nadalje, kaže se u očitovanju Državnog inspektorata. odmah po saznaju o događaju na odlagalištu otpada Jakuševec, danas 4. prosinca 2023. godine inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija su obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku.

Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada).

Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Inspekcijski postupak je u tijeku”, stoji na kraju očitovanja.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI