Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
INTERVJUI
Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata: Nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir; to su spinovi SDP-a i Možemo! kojima smetamo…

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata:
Nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir; to su spinovi SDP-a i Možemo! kojima smetamo…

Socijaldemokrati, stranka koja je u osnovi nastala prije dvije godine disolucijom SDP-a zahvaljujući odluci većine SDP-ovih zastupnika, njih čak 18, da se, nezadovoljni politikom vodstva, odmaknu od matične stranke i zaplove samostalno političkim vodama ( 14 ih je ušlo u stranku, a četvero je ostalo neovisno ), pokušava se nametnuti kao umjerena lijeva politička opcija koja nije sklona ni teškim riječima ni bučnom oporbenom protestu. Svojevremeno se nisu pridružili onom dijelu oporbe koji je, prosvjedujući lupanjem po zastupničkim klupama ometao premijera u predstavljanju izvješća o stanju nacije pred Saborom. Nekima se, međutim, čini da su više oportunisti nego umjerenjaci, a  mnogi ih ne vide kao relevantan faktor na ljevici. Iako su, uoči superizborne 2024., sklopili među prvima predizborne koalicije, i najavili nove, želeći pokazati da misle ozbiljno i da vjeruju da će birači njihove politike, i njihove napore da promijene odnose u društvu, prepoznati i podržati.

Sa saborskim zastupnikom Socijaldemokrata, Frankom Vidovićem, razgovarali smo o programskim ciljevima i negativnim opservacijama, pače etiketama, koje na njihov račun iznose neki politički analitičari, ali i bivši kolege, nazivajući ih “političkim mrtvacima”, ili budućim pijunima HDZ-a.

Kako komentirate, uglavnom negativne atribute koji se vezuju uz vašu stranku? Prije par dana Žarko Puhovski vas je nazvao “političkim mrtvacima”, ovog tjedna i vaš bivši kolega iz SDP-a Mirando Mrsić prognozira vam ulogu HDZ-ovog pijuna, odnosno žetončića. Što mislite, zašto vam odriču autentičnost?

Otkad sam otišao iz SDP-a moj stav o HDZ-u nije se nimalo promijenio. Kako sam prije razlaza sa SDP-om mislio da s HDZ-om Hrvatska nema nikakve perspektive, tako mislim i danas. Vjerujte, uskoro će vidjeti cijela hrvatska javnost da mi jedini imamo potentnost za okupljanje manjih stranaka na ljevici i da smo jedini uistinu kontra HDZ-u, ma koliko nam imputirali da s njima koketiramo. A to da smo politički mrtvaci, žetončići i slično, pa to su govorili i prije dvije godine kada smo napustili SDP a godinu poslije osnovani kao samosvojna stranka, i što se dogodilo? Ništa! Nikakva suradnja s HDZ-om ne postoji. Rekao bih da su to spinovi koji dolaze iz jednog tabora na ljevici…

-Kojeg?

Pa SDP-a i Možemo! koji nam takvim spinovima žele napraviti političku štetu jer im smetamo. Uostalom, Možemo! već koalira sa HDZ-om u Zagrebu, jer glavni grad ne može funkcionirati bez suradnje s vladajućom strankom u državi.

Mirando Mrsić, međutim, a ne ni Možemo! ni SDP, kaže da svi tvrde kako ste “pričuvna bojna HDZ-a”, a to mišljenje dijeli i sam, jer se, veli, niste dovoljno odmakli od HDZ-a. Ako dobijete koji mandat, kaže, vjerojatno ćete ga dati HDZ-u i biti njihov pijun…?

Da smo htjeli biti žetončići HDZ-a bili bi i dosad. Dvije godine smo samostalna stranka koja ni na koji način ne kolaborira sa HDZ-om. Ako hoćete baš eksplicitno, suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir! Ponavljam, to su samo spinovi ljevice kojoj svojim djelovanjem činimo političku štetu, pa na ovakav, nekorektan način pokušavaju spasiti sebe. Usput, nikada nisam ni riječi rekao protiv SDP-a, stranke u kojoj sam bio godinama, ovo što govorim odnosi se samo na vodstvo SDP-a.

-O.k., HDZ-ovi pijuni nećete biti ni “pod razno”, a što kažete na tvrdnju analitičara Žarka Puhovskog da ste zapravo već “politički mrtvaci”?

Puhovski je analitičar, ima pravo na svoj stav. Ne želim s njim o tome polemizirati, reći ću samo da je na nama da ga svojim političkim djelovanjem demantiramo, ili da taj njegov stav potvrdimo.

-Potpisali ste i prve sporazume o suradnji na izborima 2024. i to sa HSS-om, koji uživa zbilja minornu potporu od tek 1- 1,5 posto i Hrvatskim laburistima koji su nestali s političke scene. To baš i nije neka snaga za izbore…

To je samo početak, a osim HSS-a i Laburista, ozbiljno razgovaramo i s Damirom Vanđelićem o tome da nam se pridruži, kao što je to učinila i Nataša Novaković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja će biti jamac da će se koalicija Naša Hrvatska predano i bez ostatka boriti protiv korupcije koja sustavno uništava ovu zemlju. Naposljetku, nismo odustali ni od razgovora o suradnji s IDS-om i PGS-om. Vjerujte, jedino mi imamo potentnost da okupimo manje stranke na ljevici.

-Računate li nakon izbora i na suradnju sa Možemo! i SDP-om?

Apsolutno! Ali, za tango je potrebno dvoje. Mi ćemo ih nakon izbora rado pozvati na suradnju i osobno nemam nikakav zazor od njih.

-Što to Socijaldemokrati nude biračima, čime ih želite pridobiti, a da to već nisu ponudile druge, posebno veće lijeve stranke?

Ono to mi zagovaramo je, prije svega, povratak vlasti u Sabor koji je razvlašten. Predsjednik Sabora daje parlamentu snagu koju sada ima samo formalno, jer je ne konzumira od trenutka kad je Ivo Sanader dobio izbore. Otad premijeri dolaze u Sabor kao na ladanje. Tako nije bilo u premijerskom mandatu Ivice Račana koji nije  dolazio u Sabor kao na ladanje, zato što je predsjednik bio Zlatko Tomčić iz HSS- a koji ga nije nimalo štedio.

Nemojmo zaboraviti da Vlada nije ništa drugo do li izvršno tijelo Sabora, i da građani ne biraju premijere, koji sada naveliko objavljuju kandidature, nego ih bira saborska većina. Ne može biti premijer netko tko nema izborni legitimitet. Imali smo takvu situaciju s Tihomirom Oreškovićem, pa smo vidjeli kako je to neslavno završilo. Zbog toga smatram da predsjednik najjače stranke ne bi trebao biti premijer nego predsjednik Sabora i to je način da se vrati vlast narodu.

-Koji su još vaši programski ciljevi, na čemu je, osim repozicioniranja Sabora, još fokus  Socijaldemokrata?

Inzistirat ćemo i na pravednijoj raspodjeli bruto društvenog proizvoda. Tražit ćemo da se više pozornosti posveti obrani i nacionalnoj sigurnosti jer upravo na tome počiva turizam kao naša, nažalost, glavna gospodarska grana. Ne treba sve ostavljati desnici kao da je to, navodno,  njezino područje interesa, ima tu valjda i ljevica što reći. Ukratko, želimo promijeniti paradigmu upravljanja Hrvatskom, želimo pošteniju, iskreniju i narodniju vlast.

-Kao predsjednik saborskog Odbora za obranu surađivali ste s bivšim ministrom Mariom Banožićem. Možda znate i razlog zašto je zatražio pa povukao zahtjev za aktiviranje zastupničkog mandata?

Njegovo je pravo i da traži aktivaciju mandata i da od nje odustane. A zašto je odustao, mogu samo pretpostavljati. Rekao bih da je taj potez povukao jer bi HDZ s njegovim aktiviranjem zastupničkog mandata izgubio jedan glas u Saboru i pao na 76 glasova u vladajućoj većini, što bi im stvorilo problem. Jer, za očekivati je, s obzirom na težinu povreda zadobivenih u prometnoj nesreći, da će njegov oporavak trajati i da neće dolaziti u Sabor. Osim toga, radi se o prometnoj nesreći u kojoj je jedna osoba poginula, i takav teret HDZ-u ne bi baš dobro došao uoči izbora. Što se mene tiče, želim mu brzo ozdravljenje, a što se tiče njegove daljnje političke karijere, vjerujte, to me ni najmanje ne zanima, niti me se tiče.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI