Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
šibenik / županija
ŽO HDZ-a đonom na prokurista: Obračun na osobnoj razini i ironiziranje Rajićeve titule profesora obrane i zaštite

ŽO HDZ-a đonom na prokurista:
Obračun na osobnoj razini i ironiziranje Rajićeve titule profesora obrane i zaštite

Kada je u lipnju oko 120 radnika županijske tvrtke Ceste Šibenik stupilo u štrajk za koji su dobili potporu članova Sindikata prometa i veza u gotovo cijeloj Hrvatskoj, političke stranke držale u se dosta distancirano, što su im zamjerali i sami radnici, pa se činilo da je to klasični obračun radnika  s poslodavcem ( županijom koja je osnivač tog trgovačkog društva ) zbog niskih plaća, k tome isplaćivanih u dva dijela ( fiksni i varijabilni ), Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova, i zahtjeva za nastavkom pregovora o novom Kolektivnom ugovoru. HDZ, najveća i najjača politička stranka koja je u županiji u oporbi, šutnjom je ispratila štrajk, pa i kad je eskalirao fizičkim obračunom jednog radnika s direktorom Robertom Miljkovićem, kojem su pritom slomljena dva rebra, da bi se oglasili tek na imenovanje Ivana Rajića za prokurista u Cestama Šibenik.

U priopćenju ŽO HDZ-a, koje potpisuje predsjednik Željko Burić, stranka poznata po klijentelizmu i kadroviranju, obračunava se, i to na osobnoj razini, s umirovljenim profesorom obrane i zaštite Ivanom Rajićem, dovodeći u pitanje i njegovo obrazovanje i kvalificiranost za obavljanje posla koji mu je povjeren.

U hrvatskim tvrtkama, prema dostupnim informacijama, radi oko 15 tisuća prokurista, no Ceste Šibenik mogu se, zahvaljujući županu Jeliću, pohvaliti jedinstvenim prokuristom koji je, izgleda, najkvalificiraniji za tu poziciju u nacionalnim okvirima. Koji menadžeri i stručnjaci?! Njihov prokurist, svjetonazorski, po svemu sudeći blizak svom imenovatelju, najpozvaniji je odrediti kako će se ubuduće krojiti ‘obrana i zaštita’ Cesta Šibenik. Tako, uostalom, glasi i naziv njegove sveučilišne diplome koju je stekao 1985 godine, a ima i ponešto praktičnih vojnih znanja. Jer čini se da sadašnja upravljačka struktura tvrtke i politički mentori koji povlače konce i dirigiraju svaki korak i odluku, čine sve da se ‘obrane i zaštite’ od uljuđenog razgovora i smirivanja strasti za dobrobit nastavka poslovanja- navodi se u priopćenju ŽO HDZ-a.

Rajiću je, kažu, upala sjekira u med.” Ima sve ovlasti člana uprave, a nikakvu odgovornost.  Mirovina mu nije uskraćena, a izgledna je i nekakva naknada. Bolje mu je nego članu uprave jer sutra definitivno neće ni prekršajno odgovarati kada poslove Cesta Šibenik preuzme netko drugi. Možda kninski ‘Upravitelj’? “, insinuira se, na tragu svojedobnih optužbi predsjednika Županijske skupštine Stipe Petrine da župan čini sve kako bi Ceste Šibenik preuzeo kninski “Upravitelj”.

Ne štedi se ovdje ni direktora Roberta Miljkovića koji bez milosti prijeti otkazima radnicima, a itekako je znao zaštititi, ističe se, svoja radnička prava kad je od poslodavca tražio regres, bonus i otpremninu od preko 400 tisuća kuna. Kunu se na svoju empatičnost prema radnicima čija je egzistencija dovedena u pitanje, štoviše, zagovaraju i odstupanje od “strogo formalnih okvira” ( ma što to značilo ) jer je to u slučaju Cesta Šibenik, kažu iz HDZ-a, “pitanje morala i ljudskosti”. Da bi reč rekli…

Dosad, tvrde, u ovom slučaju nisu istupali u javnost jer im, za razliku od njihovih oponenata, ne pada na pamet političko lešinarenje i skupljanje jeftinih političkih bodova. Stoga apeliraju na sve upravljačke strukture u Cestama Šibenik i Šibensko-kninskoj županiji da se ostave taštine i u prvi plan stave obitelji i djecu radnika- patetično se i nažalost,  neuvjerljivo, zaključuje u priopćenju županijskog HDZ-a kojemu socijalna osjetljivost i nije najveća vrlina.

No, što o svemu kaže prozvani prokurist Cesta Šibenik, Ivan Rajić, inače dugogodišnji član SDP-a, koalicijskog partnera vladajuće grupacije u županiji?

-Ne znam ni sam što bih rekao i da li bih uopće komentirao taj ničim izazvan Burićev izljev nepoštovanja,  njegov obračun sa mnom na osobnoj razini, kojim sam zatečen- kaže nam Rajić ne krijući da je iskreno iznenađen.

Posao je prihvatio temeljem ugovora o djelu, na određeno vrijeme, dok se postojeće napetosti u Društvu ne smire, a zadužen je i za pregovore sa sindikatom.

Priopćenjem ŽO HDZ-a, a osobito činjenicom da ga potpisuje šibenski gradonačelnik Željko Burić, kao predsjednik ŽO, šokiran je, jer, kako veli, radi se o uvredama koje graniče s ludošću.

-To što je u tom priopćenju rečeno- kaže Rajić- nema veze ni sa strankom, ni s politikom, naprosto je izvan pameti. HDZ-u bi bilo bolje da preispita sebe i svoje direktore koji traže da ih se ponovo ( stranački ) imenuje. Što to znači da sam stekao sveučilišnu diplomu 1985., a da imam i ponešto praktičnih vojnih znanja? Što znači ironiziranje moje diplome i kvalificiranosti za buduće krojenje “obrane i zaštite” Cesta Šibenik? Možda misle da bi trebalo poništiti sve naše fakultetske diplome, pa ćemo imati samo širokobriješke doktore znanosti? Ionako trenutno imamo na nostrifikaciji najveći broj doktorata iz Širokog Brijega…- uzvraća na uvrede iz HDZ-a Rajić.

Trebalo je nešto napraviti da se situacija u Cestama Šibenik smiri, ponuđen mu je ugovor na određeno, dva-tri mjeseca, dok se Društvo ne konsolidira, i to je, napominje, sve. Nije to nikakav dugoročni ugovor.

-Nisam imao ni broj mobitela župana Jelića. Ne poznajem čovjeka. Toliko o tome koliko kome, osim samome sebi, pripadam- poručuje Rajić, iznenađen Burićevim napadom na njega, na osobnoj razini,  s ciljem da ga se diskreditira kao nekompetentnog i diskvalificira zbog diplome “obrane i zaštite”.

Na pitanje je li njegovo imenovanje “stranačko”, je li ga predložio SDP, kao partner u koaliciji na vlasti u županiji, Rajić tek kaže da predsjednik šibenskog SDP-a zna sve o tome, i da mu je rekao kako za stranku nije oportuno da to prihvati, ne bi prihvatio.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI