Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
nasilništvo / nered / POLITIKA
Neki od aktera krvavog obračuna u Ateni mogli bi i u doživotni zatvor: AEK traži izbacivanje Dinama iz Europe!

Neki od aktera krvavog obračuna u Ateni mogli bi i u doživotni zatvor:
AEK traži izbacivanje Dinama iz Europe!

Protiv 104 osobe, uglavnom hrvatskih državljana, grčko tužiteljstvo je podnijelo kaznenu prijavu kojom ih se tereti  za četiri kaznena djela i sedam prekršaja koje su počinili tijekom krvavog navijačkog obračuna u Ateni  u noći s ponedjeljka na utorak uoči utakmice zagrebačkog Dinama i grčkog AEK-a, a u kojem je jedan navijač AEK-a ubijen. Na desetke zagrebačkih navijača je u pritvoru, suočeni su s kaznenim djelom ubojstva s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, posjedovanje eksploziva i izazivanje eksplozija.

Još se traga za oružjem, nožem, kojim je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris i ispituje genetski materijal pronađen u potencijalno ubojitim sredstvima pronađenim u automobilima navijača, koji su se za dolazak u Grčku naoružali metalnim i drvenim palicama. Očito s ciljem izazivanja nereda i nanošenja tjelesnih povreda protivničkim navijačima…

Manji su im krimeni kršenje javnog reda i mira, a tereti ih se i za nanošenje opasnih tjelesnih povreda, odnosno pokušaj nanošenja, uništavanje tuđe imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje i posjedovanje baklji, prenosi N1.

Počinitelj ubojstva još nije otkriven, iako se de facto od početka spominjalo kako je među privedenim nasilnicima, a spekuliralo se da je možda čak i grčki navijač. No, identitet ubojice otkrit će se tek DNK analizom. Privedenim izgrednicima su oduzeti mobiteli čijim detaljnim pregledavanjem je moguće i pronalaženje bitnih dokaza.

Većina pritvorenih, vjeruje odvjetnik Fran Olujić,  koji je ovaj događaj komentirao na N1 televiziji, bit će oslobođena, a nekolicina za koje se nađu nepobitni dokazi bit će, kazao je, zadržana u pritvoru. Moguće je da se čak i oni koji budu oslobođeni i pušteni u Hrvatsku, kasnije moraju vratiti ponovo u Grčku temeljem europskog uhidbenog naloga.

Olujić smatra da će biti teško individualizirati krivnju i otkriti konkretne počinitelje koji su svojim postupanjem izravno doveli do smrtnog ishoda. Pritom podsjeća na prošlogodišnji sukob Torcide i policije na A1, i sukob BBB-a i Torcide, prije nekoliko godina, također na autocesti A1.

S obzirom da grčko zakonodavstvo poznaje doživotnu kaznu, za razliku od hrvatskog, akteri ovog krvavog obračuna imaju puno razloga strepiti od presude koja ih čeka, a koja će ovisiti o kvalifikaciji kaznenog djela. Po što su u Grčku došli to su i dobili, jer, nije ovu  huligansku rulju na put u Grčku odvela želja da prate utakmicu i navijaju za svoj klub, s obzirom da je gostujućim navijačima UEFA zabranila ulazak na stadion, nego upravo provociranje nereda, kavge, tučnjave. Oni su se dugo pripremali za ovaj događaj i bili su spremni počiniti kaznena djela.

I oni koji budu oslobođeni i pušteni iz pritvora, po povratku u Hrvatsku mogu biti obuhvaćeni posebnim postupkom i kriminalističkom obradom kod kuće. Hrvatska ima zakon o suzbijanju navijačkih nereda i hrvatska policija sve koji su bili u Grčkoj tijekom nereda može ispitati i podvrći posebnom postupku. Osumnjičenima će se izvjesno suditi u Grćkoj, spekulira se da neke čeka i kazna doživotnog zatvora,  dok će preostali, nakon puštanja iz pritvora biti pod sigurnosnim mjerama jer pretpostavlja se da im ovo što se dogodilo u Ateni nije bio prvi put da sudjeluju u navijačkim obračunima, u zemlji ili izvan nje. Evidentno je, procjenjuje Olujić, da su se ove osobe dugo pripremale, dugo međusobno komunicirale i planirale odlazak u Grčku za koji su imali dobro razrađen plan sukoba. Takve bi osobe morale biti pod stalnim nadzorom, a bilo bi uputno i da im se izda zabrana ulaska u druge zemlje članice EU, ali, smatra Olujić, za to nema političke volje.

U Grčkoj se tenzije ne smiruju, AEK traži izbacivanje Dinama iz Europe, što je izazvalo revolt u zagrebačkom klubu koji optužuje AEK da potiče mržnju i opasno huškanje umjesto da pridonosi smirivanju situacije.

November 2, 2022, London, United Kingdom: London, England, 2nd November 2022. Dinamo Zagreb fans during the UEFA Champions League match at Stamford Bridge, London. (Credit Image: © Paul Terry/CSM via ZUMA Press Wire) (Cal Sport Media via AP Images)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI