Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
PRAVDOSUĐE
Sud u Zambiji oslobodio osmero hrvatskih državljana

Sud u Zambiji oslobodio osmero hrvatskih državljana

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom. Kako doznaje 24sata, a prenosi N1, Hrvati izlaze na slobodu.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, ekskluzivno doznaju 24sata. Hrvati su oslobođeni.

“Još čekamo službenu potvrdu da napokon vidimo je li to zaista tako. Moramo pričekati konzultacije s odvjetnicima u Zambiji kako bismo saznali koja je daljnja procedura”, rekla je za Index odvjetnica Sandra Marković.

Odvjetnik Gideon Kalandanya, koji brani hrvatske državljane, istaknuo je kako je prošlo više od šest mjeseci otkako su djeca stavljena pod skrbništvo socijalne skrbi Zambije. Zatražio je od suda da odbaci slučaj jer nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su njegovi klijenti počinili kazneno djelo trgovine djecom ovdje u Zambiji, DR Kongu ili Hrvatskoj. Odvjetnik je poručio sutkinji da čak ni način na koji su njegovi klijenti primili navedenu djecu nije sporan i da nisu izneseni nikakvi dokazi da bi ih sutkinja osudila.

Podsjetimo, osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske, prenosi Index.

Situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Ipak, dio članova obitelji optuženih smatra da su djeca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i odvjetnika pristiže jako malo informacija.

-Jedva čekamo da se vrate, bilo je krajnje vrijeme. Teško sam se držala cijelo ovo vrijeme, oboljela sam. Cijela obitelj ih podržava i jedva čekamo da se vrate kući. Međusobno smo se svi ovih sedam mjeseci održavali i govorili si: ‘Još samo malo’. Teško mi je zbog svega i još uvijek me strah što će biti s djecom i da ih opet ne vrate nazad iz zračne luke. Tamo su podcijenjeni naši zakoni i dokumenti, djeca imaju hrvatsko državljanstvo i trebaju doći u Hrvatsku. A Pernara bolje da ne komentiram, uopće nije mjerodavan za cijelu tu situaciju, on bi trebao dobiti kaznu. Ne razumijem zašto je tamo išao i gurao se gdje mu nije mjesto. Mi smo odavde poštovali sud i čekali odluku”, rekla je Indexu Mirjana Magić, majka Damira Magića.

Sud u Zambiji

Tags: ,

VEZANE VIJESTI