Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
planet idiota
Oprez, uznemirujući sadržaj  – Ivan Pernar: ‘Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio’.

Oprez, uznemirujući sadržaj – Ivan Pernar:
‘Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio’.

Izbjegavamo šokirati svoje čitateljstvo, no nekada je to u svrhe objektivne informiranosti potrebno. Tako i u slučaju nedavne  objave osobe Ivana Pernara na Facebooku nakon jutrošnje oslobađajuće presude po kojoj su četiri hrvatska para koja su šest mjeseci bili zatočeni u Zambiji oslobođeni optužbi za ‘trgovanje ljudima’ i pušteni na slobodu – mogu se nakon polugodišnje kalvarije vratiti u Hrvatsku – zajedno s usvojenom djecom. Podsjetimo, navedeni Pernar, na kojeg nema smisla previše trošiti riječi, otputovao je i dulje vrijeme boravio u Zambiji kako bi svjedočio protiv optuženo osmero hrvatskih državljana, a koji su oslobođeni jer nema dokaza da su počinili ikakvo kriminalno djelo.

Isti Pernar sada kaže Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio‘, a onda, valjda u strahu da bi ga netko sada mogao tužiti, ističe i sljedeće: Pozivam sve da ne osjećaju nikakvu gorčinu i ako optuženici neće nikome radit pravne probleme u HR ni ja neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju.

Dakle, poziva ‘sve da ne osjećaju nikakvu gorčinu’, i na neki način upozorava, valjda oslobođenu osmorku, da ga se ne tuži  jer onda neće ‘ići u daljnje kopanje po ovom slučaju’.

No daleko tragičniji od navedene figure na tzv. hrvatskoj političkoj sceni te općenito na tlu Hrvatske i Zambije su brojni sljedbenici Pernarova javnog djelovanja. Njih oko 300 do sada ispisuje komentare u kojima uglavnom žale što su hrvatski državljani pušteni na slobodu nakon pola godina provedenih u afričkom zatvoru i to bez krivnje, kako je danas utvrdio zambijski sud.

Ovo je još jedan slučaj u kojem je vidljivo u kakvom je stanju hrvatsko društvo.

Nerado, ali iz gore navedenih razloga, evo sad tog Pernarovog izlaganja, a koji bi, kako smo naveli, za neke može biti duboko uznemirujuć i potresan:

 

Sad mi veli kolega koji je pratio izricanje odluke, da su optuženici bili jako sretni zbog oslobađajuće presude, a neki su i plakali.

Bilo je neizvjesno do samog kraja, moja očekivanja su bila da će ispitivat optuženike, ali nije došlo do toga.

Oni su pobjednici u ovom sporu, iako i sami znaju što zakon u DR Kongu govori o mogućnosti stranaca da posvajaju djecu.

Mislim da toga nisu bili svjesni kad su išli u Zambiju po djecu, a ako i jesu nisu o tome razmišljali.

Djeca će im sada biti predana i želim im svu sreću u životu. Naučili su veliku životnu lekciju.

Pobjedniku treba čestitat na pobjedi, a ne ljutit se. Ja im ovom prilikom čestitam na velikoj pravnoj pobjedi i mislim da bi komotno mogli film napravit o njihovom slučaju.

Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio.

Što se tiče mog osobnog mišljenja o cijelom slučaju, smatram da oni nisu mogli legalno posvojit tu djecu upravo zbog Obiteljskog zakona u Kongu koji zabranjuje posvajanje strancima i mislim da je netko zaradio novac na njima, kao i na svim drugim Hrvatima koji su do sad posvajali djecu od tamo.

Smatram da je pogrešno to što su se upustili u posvajanje djece iz Konga i da Hrvatska ne bi trebala dozvoljavati takva posvajanja.

Međutim, to ne umanjuje njihovu pobjedu pred Zambijskim sudom.

Pozivam sve da ne osjećaju nikakvu gorčinu i ako optuženici neće nikome radit pravne probleme u HR ni ja neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju.

Moj cilj odlaska u Zambiju je bio ukazati na to da u Kongu nije dozvoljeno zakonito posvajati djecu strancima, a da Hrvatska vlada to dozvoljava bez da provjerava autentičnost dokumenata.

Vjerujem da je to svima u Hrvatskoj danas jasno. Ja sam pokazao svoj stav, kao i da mi je stalo do istine u tom slučaju.

Učinio sam sve što je ljudski bilo moguće unutar zadanih okvira koje sam imao.

Mogu li to za sebe reći i ljevičari koji su me napadali ostat će na javnosti da prosudi.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI