Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
'rvatska
Izložba primitivne gluposti ispred Muzeja suvremene umjetnosti: Uništili umjetničko djelo Sanje Iveković

Izložba primitivne gluposti ispred Muzeja suvremene umjetnosti:
Uništili umjetničko djelo Sanje Iveković

Evo još jednog jasnog pokazatelja u kakvom društvu živimo: netko je s noći između 22. lipnja (Dana antifašističke borbe) i 23. lipnja uništio, išarao i ispisao  spomenik-umjetničko djelo Sanje Iveković ‘Trudna memorija’ koje se nalazi ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ovdje se pokazuje sva raskoš primitivnosti, tragične gluposti, neznanja o vlastitoj i bilo kakvoj povijesti… itd., a kakva odgovara onima koji ovom državom vladaju nekoliko desetljeća.

Odakle dolaze natpisi smrt ljevici‘, ‘krepaj tomaševiću’, ‘jebem vam majku komunističku’, te ‘22.6. pobjeda nad turcima u sisk a ne veličanj pokolja. hrvata’  valjda je jasno i površnom poznavatelju prilika u Hrvatskoj. Možda to otkrije policija, no pretpostavlja se kako ove žvrljotine pašu kriminalnim skupinama koje su donedavno desetljećima vladale Zagrebom, te političkim partijama  koje vladaju državom hraneći svoje biračko tijelo nacionalizmom i primitivizmom, te lažnim domoljubljem.

U svakom slučaju, da ne duljimo, evo reagiranja koje je objavljeno iz Muzeja suvremene umjetnosti nakon ove izložbe primitivne gluposti. U MSU-u je, inače, upravo u tijeku retrospektivna izložba radova Sanje Iveković, jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica.

IZJAVA POVODOM NASILNIČKOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA “TRUDNA MEMORIJA” SANJE IVEKOVIĆ

Sanja Iveković umjetnica je koja se svojim djelima zalaže za očuvanje sjećanja na antifašističku narodnooslobodilačku borbu i ulogu borkinja u njoj.

Tome je posvećen i spomenik Trudna Memorija na kojem su ispisana imena 91 narodne heroine, nositeljice Ordena narodnog heroja NOB-a, koje su se borile za bolju budućnost svih nas, budućnost koja počiva na oslobođenju od nacističkog okupatora i svih onih koji su s njim surađivali.

Riječi koje su te noći, na Dan antifašističke borbe, ispisane preko njihovih imena svjedoče da ovaj duh još nije nestao s naših prostora i da su spomenici poput Trudne Memorije i danas potrebni i važni više nego ikad prije.

Osuđujemo svaki vandalski čin, a posebno čin koji se odnosi na takvo brisanje i oskvrnuće sjećanja na kojem počiva europska civilizacija i njezine demokratske vrijednosti.

Vratimo se na izložbu:

-Works of Heart (1970. – 2023.) prva je sveobuhvatna muzejska retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinom gradu. Izložba u kustoskoj koncepciji Zdenke Badovinac je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Kusthallea u Beču, gdje je premijerno prikazana prošle godine. Iako dijele isti naslov, zagrebačka je izložba opsežnija i prilagođena specifičnom prostoru zagrebačkog muzeja. Izložba uključuje nove produkcije „Trudna memorija“ (Pregnant Memory) i „Izvještaj u sjeni“ (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU, te novi segment: arhiv pod nazivom „Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.“ koji za ovu prigodu kurira Ivana Bago, kao i presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti… Izložba uključuje i produkciju zagrebačke verzije umjetničina slavnog rada Lady Rosa of Luxembourg (2001.) pod novim naslovom, “Trudna memorija”. Posvećen heroinama antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, rad se nastavlja i na druge ranije projekte, kao što je “Gen XX” (1997.-2001.). Umjetničina majka, Nera Šafarić-Iveković, i sama je bila sudionica antifašističkog pokreta, zbog čega je bila uhićena i zarobljena u Auschwitzu.– kažu u MSU.

Upravo taj rad je išaran i uništen.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI