Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
nacionalni park krka
Brljan (foto NP Krka)

Posjeti NP „Krka“ na Praznik rada, preuzmi svoju sadnicu i posadi je za budućnost

Brljan (foto NP Krka)

Nacionalni park „Krka“ pridružuje se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ u sklopu koje je postavljen cilj da se do 2030. na Starom kontinentu posadi tri milijarde dodatnih stabala

Trebamo drveće. Ponekad i drveće treba nas. Budućnost je u našim rukama. I to doslovno jer će JU „Nacionalni park Krka“ na Praznik rada na Skradinskom buku podijeliti tisuću sadnica planike (Arbutus unedo L.) i lovora (Laurus nobilis L.), koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama. Akcijom „Rastemo zajedno“ dajemo svoj mali doprinos europskoj inicijativi sadnje tri milijarde dodatnih stabala do 2030. u okviru pošumljavanja EU-a i borbe protiv klimatskih promjena. Svi koji preuzmu sadnice svoje stablo mogu prijaviti preko aplikacije MapMyTree kako bi postali dijelom ove velike šumske zajednice.

Brljan (foto NP Krka)

Osim što je to dobro za klimu, sadnja stabala pomaže i poboljšanju kvalitete zraka, pročišćavanju voda, bioraznolikosti, smanjenju temperature i zaklonu od sunca. Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Tri milijarde stabala, koja će pokrivati dva milijuna hektara, moglo bi ukloniti do četiri milijuna tona CO2 iz atmosfere već do 2030., a čak petnaest milijuna tona do 2050.

Goriš (foto NP Krka)

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Nacionalnom parku „Krka“ ima dugu tradiciju. Međunarodni praznik rada dan je kada se s posebnim poštovanjem prisjećamo onih ljudi koji su podigli svoj glas za pravo čovjeka na dostojanstven rad. Vođeni njihovim poletom, optimistično vjerujemo u budućnost i život ispunjen plodovima vlastita rada za sve ljude.

Sretan Međunarodni praznik rada želi vam Javna ustanova „Nacionalni park Krka“!

Vukovića Podi (foto NP Krka)

Brnjica (foto NP Krka)

Laškovica (foto NP Krka)

Marasovine (foto NP Krka)

Skradinski buk (foto NP Krka)

Stinice (foto NP Krka)

Visovac (foto NP Krka)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI