Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
šibenik / smeće
Jadrijski divlji deponiji: Stogodišnja slavljenica koja grca u smeću…

Jadrijski divlji deponiji:
Stogodišnja slavljenica koja grca u smeću…

Piše: Margita Maričić

Glomazni i komunalni otpad na Jadriji, koja je, usput rečeno, jedna od gradskih četvrti Šibenika, izbacuje se iz obližnjih vikendica bez pardona kao da se radi o sasvim prihvatljivoj praksi. Istim prizorima, na istom mjestu, svjedočili smo i prošle godine, a sanacija prošlogodišnjeg deponija dogodila se tek pred turističku sezonu.

Mjesto radnje je ispred vikendica pod borovom jadrijskom šumom, prvi red do mora.

Divlji deponij svakodnevno raste i neizbježna je tema usputnih razgovora. Jedna starija Jadrijašica komentira kako je pokušala zvati predsjednika Mjesnog odbora, spominje i Zeleni grad Šibenik, ali nije došla do jasnih saznanja o ovom problemu.

Druga prolaznica uredno skuplja izmet za svojim psom i vrećicu baca na brdo glomaznog otpada koje dobro posluži kao mjesto gdje možete onako usput baciti smeće jer javnih spremnika i košarica za otpad na Jadriji jako je malo i uvijek su pretrpane i okolo košarica ljudi odbacuju smeće.

Na Jadriji, dakle, susjed susjedu remeti javni red i mir umjesto da nazove Zeleni grad Šibenik te iskoristi pravo da jednom godišnje besplatno odbaci tri kubika svog glomaznog otpada, eventualno drugi put plati 155,22 kn plus PDV po kubiku za odvoz ili nazove privatnu tvrtku koja se bavi djelatnošću odvoza otpada.

Sasvim je jasno da nesavjesni Jadrijaši bacaju svoj krupni otpad u okoliš. Da bi se sakupljao otpad treba postojati i neka adresa, obračunsko mjesto korisnika usluge, a kada toga nema, kao u ovom slučaju, onda bi komunalni redar trebao uvesti red.

Predsjednik vijeća Gradske četvrti Jadrija također bi trebao reagirati na ovu neprihvatljivu praksu.

– Prije dvije, tri godine u dogovoru sa Zelenim gradom počeli smo odlagati krupni otpad. Međutim, tu su praksu Jadrijaši sami nastavili tako da i dalje naguravaju krupni otpad i ne koriste pravo na besplatan odvoz ili da uredno naruče privatnika koji se bavi odvozom otpada. Zvao sam Zeleni grad prije 10 dana da saniraju otpad ali nisu još, obećali su da hoće – rekao nam je Ivica Ninić, predsjednik Gradske četvrti Jadrija koji o navici pojedinaca da ispred vikendica stvaraju divlji deponij ima samo jednu riječ: „Cirkus!“

– Treba naći lokaciju gdje bi se dogovorno skupljao otpad dva puta godišnje, možda iza kabina, jer nekadašnje odlagalište (na parkingu prije ulaza na Jadriju) želimo izbjeći zbog udaljenosti – komentira predsjednik Gradske četvrti.

Završetkom turističke sezone i dolaskom zime Jadrija je opustjela i takva ipak ostavlja uredniji dojam, nasuprot ljetnoj prenapučenosti i nesnalaženju ili nemaru komunalnih tvrtki čiji je zadatak prikupljanje komunalnog otpada.

Jadrija je u kolovozu proslavila svojih prvih 100 godina postojanja. U slavljeničkom raspoloženju podignute su zastave koje još vijore s motivom šarenih kabina i brojem 100. Bogati raspored programa dodatno je privukao mnogobrojne posjetitelje.

Turističkoj zajednici Grada Šibenika u suradnji sa kabinašima i Jadrijašima zaista nije pomanjkalo entuzijazma u proslavi stogodišnje obljetnice.

Međutim, unatoč proslavi, Jadrija je ostavljala dojam komunalne zapuštenosti kojoj se ne može stati na kraj jer godinama, posebno ljeti, grca u smeću. Uslijed trenda iznajmljivanja smještaja za odmor u turističkoj sezoni, broj noćenja na Jadriji se višestruko povećava, a trend rasta broja noćenja i većih komunalnih potreba ne prate komunalne službe koje bi trebale dodatno opskrbiti javne površine s većim brojem košarica i javnih spremnika za otpad.

Spremnici za otpad ljeti su pretrpani otpadom, naokolo leže mala brda razbacanog smeća i širi se nesnosan smrad.

Kako? Zašto?

Na apele i pozive kabinaša, vikendaša, stanovnika Jadrije i iznajmljivača smještaja nema pravog odgovora i pozitivne reakcije nadležnog Zelenog grada Šibenika.

Jadrijaši godinama negoduju i traže uvođenje komunalnog reda, nerijetko, traže i pomoć medija, šalju im fotografije ne bi li  skrenuli pozornost na jadrijske komunalne probleme.

Nadležni ne nude rješenja i odgovore jer na javnoj tribini „Smeće naše svagdašnje“ u organizaciji Udruge TRIS održanoj u rujnu ove godine u Gradskoj knjižnici upitali smo predstavnicu Zelenog grada zašto se na Jadriji uslijed povećanja broja stanovnika u turističkoj sezoni ne poveća broj javnih spremnika i košarica za otpad. Odgovor je glasio: „Ne znam!“

Pitali smo ih opet te ih obavijestili i o gomilanju krupnog otpada, danas njihov odgovor glasi ovako: “Zahvaljujemo na obavijesti, ali molim da se za navedeno obratite Komunalnom odjelu Grada Šibenika.“

Komunalni odjel Grada Šibenika, odnosno njegov pročelnik Ante Nakić, kaže sljedeće:

– Ne znamo ništa o tome! Sve što možemo napraviti je poslati komunalne redare na Jadriju koji će napraviti zapisnik o odbačenom krupnom otpadu. Možda se otkrije i neki počinitelj pa dobije prijavu. Također, poslat ćemo nalog Zelenom gradu Šibeniku da sanira nelegalno odlagalište krupnog otpada.

I dok smo pisali zadnje riječi ovoga teksta primili smo e-mail predsjednika Gradske četvrti Jadrija: „Dogovoreno je saniranje spomenute hrpe, čekali su samo još službeni nalog Grada. Bit će riješeno u roku 2 dana, kako tvrde… Inače je dogovor da oni postave kontejner na 5-6 dana kod igrališta, kad krene proljetna sječa, i slično, krajem sezone. Osim toga potrebno je promijeniti ovu lošu naviku kod nekolicine pretjerano komotnih stanovnika koji se ne ustežu nastavljati praksu unatoč obavijestima da se tu više ne smije odlagati…“

Dakle, dva dana. Provjerit ćemo…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI