Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
aktivisti / civilno društvo / EKOLOGIJA
Argonauta: Postavlja se podvodna edukativno-promotivna staza na plaži Podvrške u Murteru

Argonauta:
Postavlja se podvodna edukativno-promotivna staza na plaži Podvrške u Murteru

U sklopu projekta TANGRAM, koji se financira, u okviru Interreg programa ADRION, kroz Europski fond za regionalni razvoj ( European Regional Development Fun – ERDF ) i IPA II fondove, u četvrtak, 17. studenog 2022., postavit će se podvodna edukativno-promotivna staza na plaži Podvrške u Murteru. Cilj ove aktivnosti je pridonijeti obogaćivanju turističke ponude, valorizaciji kulturnog nasljeđa i očuvanju prirodnih bogatstava lokaliteta, poručuju iz murterske udruge Argonauta koja stoji iza ovog projekta.

Osim povećanja atraktivnosti lokaliteta, postavljanjem podvodne edukativno-promotivne staze posjetitelji će se informirati o kulturnom nasljeđu Kornata, samim Kornatima, a u isto vrijeme pridonijeti povećanju bioraznolikosti podmorja na lokalitetu, funkcionirajući kao umjetni podmorski greben. Antropogena, umjetno izgrađena i uronjena čvrsta konstrukcija na dnu mora koja predstavlja prikladnu čvrstu podlogu za prihvat obraštajnih organizma koji pospješuju doseljavanje i razvitak autohtone ihtiofaune i drugih životnih oblika hridinastih staništa i tako pružaju sigurnu fizičku zaštitu novonastalim morskim betonskim životnim zajednicama i osiguravaju učinkovitu zaštitu za riblju mlađ i za ličinačke oblike drugih morskih vrsta.

Podvodnom edukativnom stazom, također će se replicirati filmski set na najpoznatijoj kornatskoj utvrdi – Tureti.

Materijal za izgradnju skulptura/grebenske strukture (beton, metali, kameni blokovi i drugi) je intertan, u morskoj vodi kemijski stabilan i fizički dugotrajan te ne predstavlja nove moguće izvore kemijskog ili fizičkog onečišćenja- naglašava  Suzana Suman, promotivna koordinatorica udruge Argonauta.

Inače, projekt TANGRAM, kako navodi, podupire modele održivog turizma kroz valorizaciju i promociju zaštićenih dijelova prirode kao turističkih destinacija, umreženih s ostalim glavnim kulturnim i prirodnim resursima Jadransko-jonske regije, na temelju zajednički razvijenih metodoloških alata i novim sustavom upravljanja temeljenim na participativnom pristupu.

Argonauta nastavlja sa svojim aktivnostima sustavno i kontinuirano oplemenjivati svoju lokalnu zajednicu, predano štiteći prirodu, okoliš, kulturno i povijesno nasljeđe, i s ponosom ga prezentirajući posjetiteljima. Malim koracima do velikih pomaka, u svijesti i senzibilitetu za okoliš, prirodna i kulturna bogatstva lokalne zajendice…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI