Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
FESTIVALI / FILM
Tragovi, dugometražni prvijenac Dubravke Turić premijerno prikazan na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi

Tragovi, dugometražni prvijenac Dubravke Turić premijerno prikazan na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi

Film Tragovi, dugometražni prvijenac redateljice Dubravke Turić koji je producirala Ankica Jurić Tilić, imao je svjetsku premijeru prvoga dana 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi.

Premijeri u Varšavi prisustvovale su redateljica Dubravka Turić, producentica Ankica Jurić Tilić, glumice Marija Škaričić i Lana Barić, litvanska koproducentica Ieva Norviliene i skladatelj Jonas Jurkūnas. Festival se održava od 14. do 23. listopada, a Tragovi su jedan od 15 filmova koji konkuriraju u Natjecateljskom programu 1-2.

“S velikim sam uzbuđenjem dočekala svjetsku premijeru na VFF-u. Nakon petogodišnjeg rada, film je napokon izašao pred publiku, što je za mene vrlo važan trenutak. Film je jako dobro primljen i prvi komentari su odlični,” izjavila je redateljica Dubravka Turić nakon premijere.

Producentica Ankica Jurić Tilić podijelila je uzbuđenje s redateljicom: “S veseljem sam pogledala film s publikom koja je vrlo živo reagirala na film i bilo mi je drago osjetiti njihov puls – do sada smo film gledali samo mi iz ekipe i prvo prikazivanje uvijek nosi i neku tremu. Drago mi je da je film tako lijepo primljen.”

Kao posljednja članica nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana (Marija Škaričić) suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njenim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Bulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić potpisuje – zajedno s Danijelom Žeželjom – i scenarij filma koji je sama montirala. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Dubravka Turić završila je zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti, a njen prvi kratki igrani film Belladonna osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 15 dana autora (Quinazaine des realisateurs).

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film je nastao u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatska premijera filma Tragovi bit će 26. listopada na 20. Zagreb film festivalu, a film se u kinodistribuciji očekuje u siječnju 2023.

Tragovi su jedan od čak deset dugometražnih hrvatskih filmova koja u narednim mjesecima stižu na velika platna. Na tu imponzantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, u Varšavi će svjetsku premijeru imati i kratkometražni igrani film Dječak Hrvoja Mabića. U službenim natjecateljskim programima prikazuju se još i nagrađivani film Sigurno mjesto Jurja Lerotića, manjinske koprodukcije Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija (koproducentica je Anita Juka, 4Film), Praznik rada Pjera Žalice (koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film) i Majka Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih.

Fotografije sa svjetske premijere filma Tragovi u Varšavi možete preuzeti na OVOJ poveznici, uz potpis fotografa Adrian Jaszczak.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI