Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FILM
‘Tragovima’ Dubravke Turić glavna nagrada u Parizu: ‘Jedva čekamo vidjeti njezine sljedeće filmove’

‘Tragovima’ Dubravke Turić glavna nagrada u Parizu:
‘Jedva čekamo vidjeti njezine sljedeće filmove’

Film ‘Tragovi’ naše višestruko nagrađivane redateljice Dubravke Turić osvojio je glavnu nagradu na Europskom filmskom festivalu “L’Europe autour de l’Europe” koji se posljednjih 15 dana održavao u Parizu u Francuskoj. Izvanredan uspjeh ‘Tragova’  donio je novo priznanje radu Dubravke Turić, a nagrada je stigla u konkurenciji između 126 filmova iz 31 europske zemlje.

-Snagom svoje režije, načinom na koji gradi emociju samo slikom i zvukom, načinom na koji zna pronaći unutarnji ritam svakog kadra, kako ga držati, kako ga organski posložiti,  Dubravka Turić nas tjera  da jedva čekamo vidjeti njezine sljedeće filmove – obrazložio je nagradu Ildikó Enyedi (Mađarska), predsjednik žirija u kojem su bili  Damien Bertrand (Francuska) i Nicolas Ducray (Francuska), te koji su odluku donijeli jednoglasno, kako ističu.

Glavna nagrada nosi naziv ‘Sauvage’, što prevedeno s francuskog jezika znači Divljak, pa je Dubravki Turić pripao kipić s figurom propetog vuka koji pleše.

-Željeli bismo zahvaliti filmašima koji su došli u velikom broju predstaviti svoje filmove u Parizu, našim stručnim i predanim žirijima, našoj toploj i entuzijastičnoj publici, našim partnerima, kinima i svima onima koji su omogućili ovu avanturu – kažu u direkciji pariškog festivala.

Inače, Festival “L’Europe autour de l’Europe” održava se svakog proljeća u Parizu. Dva tjedna festival predstavlja autorske i umjetničke filmove iz šire Europe. Izbor od približno 100 filmova – igranih, dokumentarnih, kratkih, animiranih i eksperimentalnih filmova prikazan je u nekoliko pariških i Ile-de-France kina, posebice Les 7 Parnassiens, Les 5 Caumartins, Le Lincoln, Le Studio des Ursulines, La Filmothèque du Quartier Latin, Zaklada Jérôme Seydoux – Pathé i Le Méliès. U umjetničkim kinima, međunarodnim kulturnim centrima i na nekoliko drugih iznimnih mjesta, javnost otkriva europska kinematografska remek-djela iz svih razdoblja.

Kako vele, Festival pozdravlja redatelje, autore, glumce, producente i kritičare iz cijele Europe, s ciljem jačanja profesionalne europske audiovizualne mreže, upoznavanja europske kulture u svoj njezinoj raznolikosti kroz kinematografiju i promišljanja njezinog identiteta i njezine posebnosti.

O filmu Tragovima smo na Trisu već pisali, kao i o radu Dubravke Turić.  

Film Tragovi nosi Ana (Marija Škaričić), mlada znanstvenica koja proučava lokalne simbole i tragove na stećcima, koja se nakon očeve smrti suočava sa samoćom. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjom – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Tragove je producirala Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Ieva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije.

Dubravka Turić koja je završila filmsku i TV režiju, a iza sebe kao redateljica ima više kratkih filmova i nebrojenih audiovizualnih radova.  Njezin prvi autorski projekt, kratki igrani film ‘Belladonna’, osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Brojne nagrade na festivalima u Cannesu, Marseilleu, Bogoti, Zagrebu i drugdje je dobio i njezin 29-minutni film Trešnje.

Dubravka Turić (foto Domagoj Lozina)

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI