Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
dobre vijesti / FILM
Tragovima Oscara: ‘Tragovi’ Dubravke Turić bi mogli dobiti Oscara za najbolji strani film

Tragovima Oscara:
‘Tragovi’ Dubravke Turić bi mogli dobiti Oscara za najbolji strani film

Film Tragovi redateljice Dubravke Turić  niže značajna internacionalna priznanja iz dana u dan. Nakon niza nagrada po međunarodnim filmskim festivalima, prije par dana je pristigla vijest iz Pariza o tome kako su Tragovi osvojili nagrade za najbolju glumicu, za najbolji scenarij na stranom jeziku i posebno priznanje žirija na festivalu nezavisnog filma La Femme. A danas još jedna vijest: Tragovi su u konkurenciji za dobitnika nagrade Oscar za najbolji strani film.

Kako javlja Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film. Komisija za izbor filma je 5. rujna 2023. godine odlučila da će film Tragovi redateljice Dubravke Turić produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Film Tragovi dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari.

Također, dosad je osvojio brojna priznanja: nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, nagrade za Najbolji strani film, posebno priznanje za najbolju režiju te posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu Unrestricted, tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu (za montažu Dubravki Turić, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup) te mnoge druge nagrade.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

“Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Film je već bio u kinodistribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala – u Varšavi i Tallinnu, nakon čega je slijedio bogat festivalski život s puno nagrada,” izjavila je Dubravka Turić.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich čestitao je ekipi te se obvezao da će se Hrvatski audiovizualni centar maksimalno potruditi promovirati film svim raspoloživim resursima.

Tragovi prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, proučava lokalne simbole i tragove na stećcima. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjem – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Uz glavnu producenticu Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma:Cvrčak i mravica redatelja Luke RukavineGarbura redatelja Josipa ŽuvanaPelikan redatelja Filipa Herakovića te Tragovi redateljice Dubravke Turić.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) kao najstarija i najbrojnija hrvatska filmska profesionalna udruga već 70 godina skrbi o dignitetu i dobrobiti hrvatskih filmskih profesionalaca i važan je dionik u stvaranju hrvatske kinematografije.

članstvo HDFD-a od preko tisuću članova iz različitih filmskih profesija čini većinsku pogonsku snagu hrvatske kinematografije. Dugi niz godina, na temelju odobrenja Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, jedna od brojnih uloga HDFD-a je i organizacija izbora filma – hrvatskog kandidata za nagradu Oscar Američke akademije u kategoriji najbolji međunarodni film.

 Proglašenje hrvatskog kandidata za Oscara pri HDFD-u (Ksenija Marinković, Dubravka Turić, Chris Marcich)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI