Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
Megafon / projekti
Foto: TRIS/G.Šimac

Projekt Megafon:
Objavljen treći broj tiskanog izdanja TRIS-a

Foto: TRIS/G.Šimac

Iz tiska je potkraj kolovoza izašao treći broj tiskanog izdanja TRIS. Tom tiskanom publikacijom sa izborom iz tromjesečnog sadržaja novinarskog portala TRIS, udruga TRIS u okviru projekta Megafon približava sadržaj novinarskog portala generacijama treće dobi. Starijim osobama i onima koji nisu aktivni korisnici interneta tiskanom publikacijom želimo omogućiti kvalitetno informiranje i povezivanje sa lokalnom zajednicom, povećavajući ujedno vidljivost organizacija civilnog društva i jačajući njihov utjecaj u lokalnom javnom prostoru. Nakladu od 300 komada volonteri projekta Megafon dijele korisnicima domova sa starije, organizacijama civilnog društva koje skrbe o starijim i nemoćnim osoba a te knjižnicama u u Šibensko-kninskoj županiji.

Iako pada u tri ljetna mjeseca, treći broj tiskanog izdanja TRIS-a sadržajno i dinamički nije nimalo na tragu one stare fraze o ljetu kao “sezoni kiselih krastavaca” za medije – piše na početku uvodnika kojega potpisuje uredništvo TRIS-a.

Foto: Marko Čeko

-Nažalost, ljeto 2022. ostat će u kolektivnoj memoriji, bar dijela hrvatske javnosti, upamćeno po jednom tragičnom događaju, jednoj apsurdnoj smrti, koja se, kako mnogi vjeruju, mogla izbjeći da je zdravstveni sustav, i oni koji ga servisiraju, profesionalno i u skladu sa svojim etičkim, humanističkim načelima, odradio svoj posao. Ali, nije. I Vladimir Matijanić, novinar portala Index.hr, bivši Feralovac i nekoć iznimno čitani autor u Slobodnoj Dalmaciji, to je platio životom, Uz sve njegove i vapaje životne partnerice, kad je zaražen covidom-19, iako imunokompromitiran, i s brojnim simptomima bolesti koji su kod takvih pacijenata ipak signal da je potreban bolnički nadzor, nije hospitaliziran, a djelatnici Hitne shvatili su ga ozbiljno tek u zadnjim trenucima njegovog života. Kada je za sve bilo prekasno. Prerani, apsurdni odlazak Vlade Matijanića, još jednom nam je pokazao u kakvoj državi živimo i o kakvim ljudima ovisi i naš život i naše zdravlje, a bogme i naša smrt. – stoji uz ostalo u uvodniku trećeg broja tiskanog izdanja TRIS-a u kojem donosimo najvažnije ovoljetne teme i zaključujemo kako je današnja Hrvatska strukturirana po mjeri onih na vlasti koji njome disponiraju kao svojim lenom, koji je pustoše, pljačkaju bez srama i milosti i od nas traže na izborima povjerenje za – još.

Foto: Marko Čeko

Četiri kvartalna izdanja tiskane publikacije TRIS jedna su od aktivnosti u okviru projekta Megafon kojeg Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS provodi u partnerstvu sa Ekološkom udrugom Krka Knin. Projekt se provodi od 1. prosinca 2021. do 30. studenog 2022. godine, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI