Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
planet čovjek
Ilustracija - foto TRIS/G. Šimac

Danke Deutschland:
Na poslu grijanje na max 19 stupnjeva, zabranjeno dugo otvaranje vrata, grijanje hodnika, svjetlosne reklame…

Ilustracija - foto TRIS/G. Šimac

Nijemci se spremaju za zimu, ali tako šta će smanjiti grijanje, pogasiti svjetla i rijeđe otvarati vrata.  Ove godine će se na poslu morati bolje odjenuti, u topliju odjeću, budući kako je njemačka vlada donijela paket mjera radi uštede energije, uključujući ograničenje grijanja radnog mjesta na najviše 19 stupnjeva.

Disciplinirani Nijemci će na posao morati džemperima, a oni zimogrozniji u kaputima i pernatim jaknama, dekicama, poplunima ili čemu god već. Mjere, koje bi trebale biti na snazi do kraja veljače sljedeće godine, predviđaju da se stubišta i hodnici više ne zagrijavaju, a na radnim mjestima koja iziskuju težak fizički rad prostorije bi se grijale na još manje – najviše 12 stupnjeva. Dakle pretpostavlja se kako će fizički radnici po prirodi posla biti dobro zagrijani, pa im ne treba još grijanja. Iz tog pravila su ipak izuzete medicinske ustanove, vrtići i škole, pa se bolesnici, liječnici, medicinsko osoblje, djeca i odgojitelji i nastavnici neće pothladiti i prehladiti.

Ilustracija – foto TRIS/G. Šimac

Još mjera nalaže kako će u trgovinama i poslovnim prostorima biti zabranjeno dugotrajno otvaranje ulaznih vrata kako bi se spriječio gubitak topline. Nema zadržavanja i brbljanja oko ulaznih vrata: uđi hitro, kupi što treba i brzo vani. Nadalje, u privatnim kućanstvima zabranjuje se grijanje bazena plinskim ili električnim grijalicama. O tome se ne govori, ali bi možda rješenje za bogataše s kućnim bazenima bilo paljenje logorske vatre oko kupališta, ili kupanje u ronilačkim neoprenskim odijelima.

Gašenje reklama

Njemačke mjere o štednji energije se odnose i na rasvjetu poslovnih objekata. Svjetleće reklame kao i rasvjeta u izlozima neće smjeti biti uključena od 22 do 6 sati ujutro, pa će noću biti mračnije po gradovima i trgovačkim centrima, što i nije tako loše.

Nijemci misle na sve, pa će ipak dopustiti paljenje svjetla u izlozima koji se nalaze u pješačkim podvožnjacima, a kako bi pješaci imali manje šanse da ih u mrklom mraku zatuče i opljačka zli razbojnik.

Javne zgrade više neće smjeti koristiti vanjsku rasvjetu, uključujući i osvjetljavanje kulturnih spomenika, odlučila je vlada.

Njemačka će tako utonuti u noćni mrak, a što će onda možda omogućiti Nijemcima da ponekad ugledaju zvjezdano nebo.

Ilustracija – foto TRIS/G. Šimac

Ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako je tim mjerama može uštedjeti do dva i pol posto ukupne potrošnje energije u Njemačkoj, što i nije neki rezultat, reklo bi se.

Ipak, cilj vlade je ušteda od 20 posto.

-Nalazimo se pred zadatkom nacionalnih razmjera. Svaki doprinos se računa – reče ministar Habeck.

Nije jasno kako će se sve navedene mjere kontrolirati, no ne treba sumnjati kako će disciplinirani Nijemci bez pogovora slušati svoje vlasti, a za one koji budu neposlušni možda uvedu neku policiju za prekomjerno svjetlo, grijanje i drsko predugo otvaranje ulaznih vrata.

Uoči li potencijalna energetska policija u svojoj ophodnji  da neko bezobrazno  i bezveze otvara ulazna vrata možda ga uhiti i pospremi u dakako neosvijetljenu i mračnu tamnicu za drske energetske prestupnike i rasipnike, te ga još opali po novčaniku sa 7000 eura kazne.

Razmišlja li o nekim sličnim mjerama možda hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, čelnikom političke nakupine HDZ? Nije poznato, ali vjerojatno baš i ne, s obzirom da je nedavno isti na pitanje novinara ima li njegova li Vlada već neke mjere na stolu na najavljenu energetsku krizu o kojoj bruji čitava planet odgovorio da nema, a jer su sad na godišnjem odmoru.

Gašenje semafora?

Ministar gospodarstva Davor Filipović (HDZ) je danas sazvao ‘hitan sastanak’ na temu pljačke Ine, ali – za sutra. 

Filipović bi, s obzorom na svoje doživljaje iz SAD-a, mogao donijeti neke izvanredne mjere u prometu…

– Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15 – 20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila –  rekao je nedavno Filipović (HDZ).

Shodno tome, možda Filipović naredi da se pogase svi semafori u Hrvatskoj, radi štednje energije, a time bi se ujedno i spriječilo gubljenje vremena na semaforiziranim pješačkim prijelazima, i tako spriječilo nepotrebno i po gospodarstvo štetno  gubljenje vremena, te uz to vezano kašnjenje na posao ili na škole i fakultete.

Danke Deutschland, reklo bi se.

Ilustracija – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI