Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
MEDIJI
HND i SNH: Medije stalno pritišću političke strukture i oglašivači

HND i SNH:
Medije stalno pritišću političke strukture i oglašivači

I dalje živimo u vremenima stalnog pritiska na medije od strane oglašivača i političkih struktura, a novinari i novinarstvo unatoč činjenici da smo zemlja Europske unije i nadalje su ugroženi. Naš je posao da čvršće i jače zaštitimo novinare i njihova prava prije svega kroz Kolektivne ugovore, kazano je na  zajedničkoj sjednici Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Predsjednica SNH, a odnedavno i predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko istaknuli su kako se nažalost nismo puno pomakli u odnosu politike i političara prema medijima.

– O tome svjedoči i nedavni istup predsjednika Milanovića protiv HANZ-a medije. Može se biti nezadovoljan nečijim pisanjem, ali je neprimjereno tako napadati novinare i medije, kazao je Zovko.

On je istaknuo kako je zadovoljan nedavnom presudom u kojoj je novinar Denis Mahmutović dobio spor protiv splitskog suca Marija Franetovića, koji ga je tužio i koji je tužio još neke kolege novinare .

– To su nasrtaji na slobodu medija i smatram da je u tom kontekstu dobrodošla inicijativa predsjednika Vrhovnog suda kojim se problematiziraju tužbe protiv novinara. No moram reći da sam ostao šokiran spoznajom da veliki dio sudaca ne vidi problem u tome što suci tuže novinare i da oni ne razumiju koliko takav odnos prema novinarima nanosi štetu, kazao je Zovko.

Maja Sever se osvrnula na najnoviji slučaj u kojem se narušavaju medijske slobode, a radi se o nestajanju tekstova o Prvom plinarskom društvu (PPD) s portala. Ona je napravila paralelu s Agrokorom iz vremena kada većina medija nije problematizirala poslovanje Agrokora te se o tvrtki i njenom gazdi pisalo afirmativno, a provodila se svojevrsna cenzura i autocenzura.

– Kasnije kada je Todorić pao krenulo se po njemu i njegovom načinu poslovanja. Činjenica da nestaju tekstovi, a spominje se pri tome i SOA ili netko drugi, je strašna za novinarstvo – kazala je Sever i dodala kako ne smije biti zabranjenih tema i ne smiju nestajati tekstovi kao u aktualnom slučaju oko PPD-a.

Sever je također naglasila da sindikat radi na jačanju pravnog okvira zaštite novinara i njihovih radnih mjesta i egzistencije.

– Moramo raditi na očvršćavanju institucionalne zaštite, a ovih dana ću sudjelovati i u razgovorima s Europskom komisijom o Europskom medijskom zakonodavstvu. Iznijet ću i naše primjere te se nadam da će to doprinijeti kolektivnoj zaštiti, kazala je Sever.

Ona je odgovarajući na novinarski upit o tome koliko se zaštićeni novinari i koliko su jaka njihova prava u drugim zemljama u Europskoj uniji kazala kako se i u tim zemljama  nasrće na medije, ali da su stupanj i mehanizmi zaštite bolji.

Ilustracija: Maja Sever, predsjednica EFJ-a, i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, jutros u Izmiru nakon Skupštine EFJ-a (foto Facebook)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI