Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
planet čovjek
Inga Kukolj s 'kornetom' na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

Sitno ali bitno 2:
Ekološka udruga Krka Knin dijeli pepeljare na šibenskoj plaži

Inga Kukolj s 'kornetom' na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

Evo nastavka korisnog, bitnog i ne baš sitnog projekta kojeg provodi Ekološka udruga Krka Knin. „Sitno ali bitno ll“  se nastavlja u utorak 12.07.2022. u 11h sati na šibenskoj plaži Brodarica-Rezalište, gdje će volonteri Ekološke udruge “Krka” Knin i ove će godine opet dijeliti eko-bin posudice za opuške i drugi sitni otpad.

Svi koji se sunčaju i kupaju po većini naših javnih plaža znaju kako su pretrpane opušcima. Posudice koje će se dijeliti u utorak su dobro rješenje, pogotovo za one pušače koji ih dosad već nemaju, a gnušaju se zagađivanja plaža, te svoje opuške trpaju u svoje džepove.  Zbog svoje ekološke funkcije i s ciljem dugotrajne upotrebe, eko-bin posude su izrađene od ekološki prihvatljive, reciklirane i negorive plastike (polipropilena) koja se zbog višekratne upotrebe može održavati a nakon prestanka upotrebe – ponovo reciklirati.

Kako kažu, projektom „Sitno ali bitno ll“ i ove godine žele ostvariti mnoge ciljeve: smanjenje količine sitnog otpada na plažama, zaštitu građana (kupača) posebno djece od mogućih ozljeda ili neugodnosti uzrokovanih odbačenim sitnim i oštrim predmetima, preventivno djelovati na moguće požare, povećanje svijesti o ekološkom odnosu prema plažama i njihovom održivom razvoju, te, ne manje bitno, zaštita morskih organizama od ozljeda i uginuća.

Inga Kukolj s ‘kornetom’ na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

-Zato uzmite svoju eko-bin posudicu i ne ostavljajte otpad iza sebe!! – mole iz EUKK-e koji napominju kako projekt „Sitno ali bitno ll“ provode zahvaljujući sredstvima Grada Šibenika koji je ove godine za njega namijenio 3.000,00 kuna – s čime je nabavljeno 700 eko-bin posuda koje dijelimo na frekventnim šibenskim plažama.

-Poruka koju eko-bin prenosi do korisnika, istovremeno je izraz ekološkog stava i odgovornosti prema zajednici. Eko-bin je znak brige za očuvanjem plaže, našeg temeljnog turističkog potencijala. S njim je Šibenik aktivan sudionik učinkovitog i troškovno prihvatljivog sustava održavanja čistoće plaža i okoliša, razvoja ekoloških navika turista i promocije ekološkog odnosa sredine prema prirodnom okruženju. Rezultat je očuvano i unaprijeđeno stanje okoliša; smanjena količina otpada na plažama, ugodniji i sigurniji boravak i kupanje na plažama, te pozitivnija i optimističnija percepcija građana i turista o Šibeniku kao ekološki proaktivnom i osviještenom gradu. – veli Perina Pribilović, koordinatorica ovog projekta u EUKK-i.

Kantice s pogledom (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, odbačeni  opušci su opća nevolja svuda u svijetu, pa čak i najuređenijm državama poput Švedske. Tamo se žale kako opušci čine glavninu ukupnog smeća bačenog u okoliš, pa su na čišćenju sagorjelih cigareta čak uposlili dresirane vrane (vidi TRIS).

Nadalje, zbog alarmantnog zagađenja od opušaka posvuda se u svijetu čak zabranjuje pušenje na plažama. Tako se otprije par dana U Barceloni više ne smije pušiti na plaži. 

Odluka je donesena nakon što je u prošlogodišnjem pilot projektu zabranjeno pušenje na četiri od 10 gradskih plaža.

– Plaže na kojima je zabranjeno pušenje ponudit će zdravije zajedničke prostore za život, s manje otpada i poštivat će obranu okoliša – stoji u priopćenju.

Njeno provođenje će nadgledati Direkcija za plaže i Agencija za javno zdravlje Barcelone. Vijećnik za ekološku tranziciju Eloi Badia upozorio je da će kazna za pušenje na plažama biti 30 eura.

MNoštvo zainteresiranih (foto TRIS/G. Šimac)

– Prošle godine nitko nije kažnjen. Svi su to odlično razumjeli i trebalo je samo upozoriti nekog neupućenog pušača da se preseli na šetalište da puši – rekao je on.

Nekoliko španjolskih regija uvelo je zabrane 2020. , dok su druge, poput Balearskih otoka, uključujući Mallorcu, već usvojile tu mjeru prije pandemije iz ekoloških razloga. Kanarski otoci, Andaluzija, Galicija i Valencia slijedili su primjer s djelomičnim ili potpunim zabranama pušenja na svojim plažama.

Kod nas još nema antipušačke plažne policije.

A i neće biti potrebe za privođenjem i kažnjavanjem svih onih pušača na plaži koji u utorak u Šibeniku preuzmu svoju besplatnu pepeljaru.

Dakle, pušači, u utorak u 11 sati na šibensko Rezalište po gratis, džaba, mukte, besplatne… pepeljare, pa u – more.
Časti Ekoloska udruga ‘Krka’ Knin

Izvolite… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI