Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
art / iz š'benika / šibenik zna
Kolektiv 4B i klub Azimut, Arsenu u čast: Izložba fotografija “Djevojka iz moga kraja”

Kolektiv 4B i klub Azimut, Arsenu u čast:
Izložba fotografija “Djevojka iz moga kraja”

Šibenčani slave Arsena! “Da se odlučio inatiti prolaznosti vremena, bard hrvatske kulture, Arsen Dedić, 28. srpnja bi proslavio 84. rođendan. Ali nije. Arsen Dedić zauvijek je napustio ovaj svijet 17. kolovoza 2015. godine i za sobom ostavio kulturno blago kakvo vjerojatno nikad nitko neće. Ostavio je breme da o njegovom naslijeđu brinu, da ga slave oni koji su iza njega ostali. A toga se ove godine prihvatila Udruga Kolektiv 4B i klub Azimut koji priređuju izložbu fotografija – “Djevojka iz moga kraja”- Arsenu u čast”, poručili su organizatori uz napomenu da se izložba otvara u četvrtak, 28. srpnja, s početkom u 20 sati, na livadi ispred kluba Azimut u Šibeniku.

Prošle godine u svibnju udruga Kolektiv 4B raspisala je fotografski natječaj sa željom da izložbom fotografija obilježi 83. obljetnicu rođenja velikog Arsena Dedića. Na natječaj nazvan jednom od Arsenovih najpoznatijih balada „Djevojka iz moga kraja“ pristiglo je pregršt fotografija iz cijele zemlje, obavljena je selekcija, najavljeno je kulturno događanje u čast velikanu hrvatske kulture, a onda je koronavirus umiješao svoje spore i sve je prolongirano za bolja vremena, objašnjavaju organizatori. Očigledno, bolja vremena su stigla, koroni usprkos.

Pa će tako u četvrtak, 28. srpnja, na Arsenov 84. rođendan, fotografije deset autora ugledati će svjetlo dana i izložba „Djevojka iz moga kraja“ doživjet će svoju premijeru kojom se odaje počast čovjeku čije ime živi u svakom zakutku kulturnog svijeta Hrvatske i dalje u Stari kontinent.

„… Jer velikani nikad ne umiru. Mijenjaju oblik i žive kroz svoja djela koja su nam ostavili u naslijeđe da ih baštinimo na najbolji mogući način“. Otvorenje je u 20 sati, dođite i naklonite se umjetniku, inatljivom Šibenčaninu koji je život utkao u note, stihove, poeziju i u svakog od nas- poručuju iz Kolektiva.

Deset fotografa u četvrtak navečer neće biti mali pod zvijezdama jer jedna će posebno baciti oko na njih, ona Arsenova, a oni su – Ana Vlahov, Angelina Vukosav, Ante Šimić, Damir Mijakovac, Ines Cvitić, Iva Perković, Mirand Trklja, Neda Nedanović, Radovan Periša i Sanja Kulušić.

Nakon otvorenja izložbe „Djevojka iz moga kraja“, slijedi glazbeni program posvećen Arsenu Dediću u izvedbi Saše Kabilja. Riječ je o glazbeniku kojeg prati glas jednog od najboljih interpretatora Arsenovih pjesama u što će se uvjeriti svi posjetitelji najpoznatije livade u Šibeniku.

Inače, u Galeriji kluba Azimut od 15. kolovoza moći će se razgledati i postav izložbe Litnja kužina, ove godine postavljene u okviru projekta ‘Kairos’ Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika. Riječ je o art & craft izložbi koja drugo ljeto zaredom privlači velik broj posjetitelja u Galeriju prvi red do mora – budite među njima. Čekaju vas radovi s potpisom gotovo trideset umjetnika iz cijele Hrvatske, napominju organizatori.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI