Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
Megafon / projekti
Foto: TRIS/A.Tešić

Projekt Megafon:
TRIS-ovci čistili uvalu Dumboka, prikupili 30-ak vreća otpada

Foto: TRIS/A.Tešić

Opušteno i rekreativno, uz usputne razgovore i u dobroj energiji, čistili smo uvalu Dumboka od sitnog otpada kojeg ondje ostavljaju naši sugrađani, ostatke obroka, pijanki, druženja… a o kojem u zapuštenoj rekreacijskoj zoni s pogledom na grad s druge strane zaljeva ne brine nitko. Prikupili smo, zaposlenici, članovi, volonteri i prijatelji Udruge TRIS, tridesetak vreća i složili ih na plato kod benzinske crpke, a zbrinuti bi ih trebalo komunalno poduzeće Zeleni grad. Akcijom čišćenja predstavili smo projekt Megafon kojim osvještavamo aktivno građanstvo i društveni angažman.

Prije nego što su TRIS-ovi zaposlenici, članovi, volonteri i prijatelji zasukali rukave, navukli rukavice, uzeli vreće i krenuli čistiti Dumboku, rekli smo da akcijom želimo poslati poruku kako je važno aktivno sudjelovati i biti angažiran u svojoj lokalnoj zajednici ako želimo da nam sredina bude uređenija, kulturnija i aktivnija a u nastavku predstavili aktivnosti u okviru projekta Megafon.

Foto: TRIS/G.Šimac

-Akcijom predstavljamo projekt Megafon kojim jačamo naše organizacije civilnog društva, Udrugu za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS koja je nositelj i Ekološku udrugu Krka Knin koja je partner, te našoj lokalnoj zajednici prenosimo znanja i vještine. Projekt traje već tri mjeseca i trajati će ukupno godinu dana, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda sa ukupno 472.819,85 HRK. Na projektu nas je zaposleno troje – voditelj, administratorica i koordinator. Prvi kvartal prošao je u pripremama, nabavi opreme, opremanju lokacije u Press centru HND-a u Šibeniku, organizaciji aktivnosti, sastancima, administraciji, a imali smo i prve dvije radionice – na temu upravljanja volonterima i o radu s mladima u organizacijama civilnog društva. Udrugu TRIS ovim projektom otvaramo mladima, posebno onima koji žele usvajati medijska znanja i vještine, zanimaju ih teme aktivnog građanstva, zaštite okoliša ili razvoja demokratske političke kulture, kojima se bavimo – iznio je Aleksandar Tešić, voditelj projekta Megafon.

Foto: TRIS/G.Šimac

Najavio je i prvu od četiri trodnevne planirane radionice novinarstva i medijske pismenosti koje će se održati u Press centru ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Šibensko-kninskoj županiji.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Prva je od 24. do 26. ožujka, do kraja svibnja bit će ih ukupno četiri. Vodi ih Marko Podrug, novinar i glavni urednik portala Šibenik IN i član udruge TRIS. Prva je popunjena, srednjoškolcima iz Gimnazije i Turističke, studentima Veleučilišta, a imamo i zagrebačku studenticu pete godine na FPZG-u koja se vraća u Šibenik. Uz teorijske osnove novinarstva i medijske pismenosti, polaznici će učiti kreirati medijski sadržaj po pravilima struke – naveo je voditelj projekta.

Foto: TRIS/G.Šimac

Javnost je upoznao i sa planiranim informativno – edukativnim video-serijalom o pravima, mogućnostima i potrebama mladih te tiskanom publikacijom namijenjenoj starijima.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Mladima se obraćamo i video-serijalom o njihovim problemima, potrebama i rješenjima. Autorski će ga potpisati Željka Kovačević, autorica zagrebačke produkcijske kuće Fade In i naša sugrađanka te Edin Bećirević kao snimatelj i montažer. Serijal čine četiri video-priloga u trajanju 10-15 minuta svaki. Bit će emitiran od srpnja do listopada na TRIS portalu, a u studenom ćemo organizirati javno prikazivanje u HND-ovom Press centru. Radimo i tiskanu publikaciju TRIS kojom se obraćamo našim starijima koji nisu izgubili naviku čitanja. Objavili smo prvo izdanje, obavit ćemo ih ukupno četiri. Izbor iz sadržaja portala TRIS uredila je glavna urednica i predsjednica udruge Davorka Blažević, prijelom je radio dizajner  Ante Filipović Grčić. Ima 32 stranice, naklada je 300 primjeraka, bez naknade je ustupamo domovima za starije, udrugama, knjižnicama – ispričao je Tešić.

Foto: TRIS/A.Tešić

Najavio je i prvu od šest planiranih javnih tribina o aktivizmu, medijima, toleranciji i okolišu.

Foto: TRIS/A.Tešić

Javne tribine su namijenjene prvenstveno nezaposlenima kako bi ih se uključilo u društveni život, ali i svima u lokalnoj zajednici koji su voljni debatirati. Bit će ih ukupno šest, od čega pet u Šibeniku i jedna u Kninu, četiri u Press centru HND-a i dvije na otvorenom.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Prva je u srijedu 16. 3. točno u podne, na temu ‘Čiji su lokalni mediji?’ Moderator je šibenski kolumnist i pisac Emir Imamović Pirke, sudjeluju Davorka Blažević i Marko Podrug uime šibenske sedme sile, Maja Sever, HTV-ova novinarka i predsjednica novinarskog sindikata te Melisa Skender iz GONG-a koja će predstaviti rezultate friškog istraživanja o utjecaju lokalne politike na lokalne medije, a u kojem je sudjelovao i TRIS-ov novinar i urednik Goran Šimacnajavio je Tešić.

Foto: TRIS/G.Šimac

Akcijom čišćenja u uvali Dumboka na početku proljetnog kvartala jednogodišnjeg projekta Megafon udruge TRIS i Eko Krka Knin nastojale su još jednom skrenuti pozornost javnosti da smo svi odgovorni za zatrpavanje zelenih oaza smećem, kako nesavjesni pojedinci koji ga bacaju tako i nedovoljno učinkovite komunalne službe i pasivni građani koji svoj okoliš ne smatraju svojom brigom. Među mnogim lokacijama u i oko grada krcatih odbačenim smećem, neuređena i zapuštena zelena zona na jednom od prilaza atraktivnoj šetnici u šibenskom kanalu izabrana je zbog pogleda na naš lijepi, fotogenični grad s druge strane zaljeva i njene neformalne rekreacijske namjene za aktivne građane koji se ondje druže, šeću, trče i voze biciklima.

Foto: TRIS/A.Tešić

Bilo nas je danas petnaestak, od predškolske do umirovljeničke dobi. Opušteno i rekreativno, uz usputne razgovore i u dobroj energiji, nešto smo napravili.

Foto: TRIS/G.Šimac

Prikupili smo tridesetak vreća i predstavili projekt Megafon.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI