Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA
Foto: Pixabay.com, ilustracija

Inovativan predmet:
U zagrebačkim i riječkim srednjim školama poučavat će se kako biti aktivan i utjecati na zajednicu

Foto: Pixabay.com, ilustracija

Škola i zajednica ili skraćeno ŠiZ naziv je novog predmeta za učenike srednjih škola što su ga zajedničkim snagama razvili Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka hrvatska gimnazija. Ta je riječka srednja škola prva krenula pilotirati novi izborni predmet koji se od sljedeće školske godine uvodi u većem broju škola u Primorsko-goranskoj županiji te u Zagrebu. Predmet nudi inovativan pristup građanskom odgoju i obrazovanju ali i školi u cjelini, sa malo klasičnog poučavanja i vrlo aktivnom ulogom učenika i nastavnika.

Novi predmet Škola i zajednica (ŠiZ) donosi inovativan pristup u kojem su učenici aktivni sudionici nastavnog procesa kojega zapravo sami kreiraju dok ih nastavnici u tom procesu vode. Polazna točka je da učenici sami prepoznaju probleme i pojave koji ih tište u zajednici, kao što su recimo pitanja kvalitete stanovanja, nedostatka mjesta za izlaske, svakodnevice osoba s invaliditetom, siromaštva, medijskih sloboda, povećanja cijene hrane i usluga, uništenja zelenih površina…

-Nakon što odaberu problem koji je za njih važan, istražuju ga, borave na mjestima na kojima se odvija te na kraju predlažu rješenja. Cilj je da mladi ljudi artikuliraju svoj glas koji će ‘uplašiti’ političare te da spoznaju da svojim aktivnošću mogu utjecati na zajednicu u kojoj žive. Posebno nam je drago da ŠiZ dolazi u Zagreb i iskreno se nadamo da za njim, baš kao u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pozitivno poŠiZiti učenici i nastavnici – navode u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu čiji ravnatelj Boris Jokić kaže kako je predmet poslan i Zajednici županija te je pozvao sve župane da ŠiZ primijene u svojim sredinama.

Zbog uvođenja ŠiZ-a, fokusiranog na aktivno promišljanje, demokraciju, sudjelovanju učenika u lokalnoj zajednici iznimno je sretan zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji kaže da je to ono što je potrebno ovom društvu. U zagrebačke škole ŠiZ se uvodi od iduće školske godine, kao i ranije najavljeni predmet Građanski odgoj i obrazovanje. –ŠIZ je fakultativni predmet koji je namijenjen učenicama drugih i trećih razreda srednjih škola sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen te će uskoro biti predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu kako bi vidjeli koliki je interes. Pilotiranje ŠIZ-a u većem broju srednjih škola bit će sljedeće školske godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. Slušali smo prve komentare učenika koji prolaze taj program i oni su više nego oduševljeni. Jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole– rekao je Tomašević i najavio kako će Zagreb za oba programa financirati troškove stručnog usavršavanja nastavnika, troškove stručnog usavršavanja nastavnika, troškove naknade za rad kada taj rad nije uklopljen u neposredan rad s učenicima, kao i ostale troškove, sa ukupno dva milijuna kuna.

Građanski odgoj i obrazovanje namijenjen je i srednjim i osnovnim školama kao izvannastavna aktivnost, no očekuje se kako će to većinom biti osnovne škole. Srednje škole moći će izabrati između ŠiZ-a i Građanskog odgoja, ali mogu reći i da im to ne treba. Predviđeno je da programe vode nastavnici društveno-humanističkih predmeta, ali mogu i ostali s obzirom na to će da svi imati stručno usavršavanje.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI