Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
djeca / OBRAZOVANJE
Građanski odgoj i obrazovanje: Zasad samo u Rijeci i Zagrebu, sutra u Vrbovcu, Križevcima, možda, i u Šibeniku…

Građanski odgoj i obrazovanje:
Zasad samo u Rijeci i Zagrebu, sutra u Vrbovcu, Križevcima, možda, i u Šibeniku…

Piše: Margita Maričić

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj su za tumačenje Ustava RH. Upravo navedene temeljne odredbe Ustava su ustvari implementirane kroz izvannastavnu aktivnost – Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u Rijeci i Zagrebu, kako bi se djeci praktično približilo građansko društvo na adekvatan i njima razumljiv način s obzirom na to da se radi o osnovnoškolcima.

Građanska Rijeka za mir i toleranciju!

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je u osnovne škole na području grada uveo Građanski odgoj i obrazovanje (2016/2017 godine) jednom do dva puta tjedno, čiji primjer odnedavno slijedi i Zagreb.

Djeca Rijeke služe se priručnikom „Učenik građanin“ s trideset tema o kojima raspravljaju, donose svoje zaključke, predlažu, promišljaju i tako postaju aktivni sudionici koji su, što je najvažnije, usvojili zadane teme i kroz praktične aktivnosti, ustvari građanske akcije, i tako su sami pomaknuli granice društva.

Kako čuvati okoliš, pomagati životinjama, biti tolerantan, učenik potrošač, volontiranje, prijateljstvo, kućni red, financijska pismenost, samo su neke od tema kojima se bave osnovnoškolska djeca Rijeke.

A kako biti volonter i brinuti o okolišu, pošumljavati ili pomagati životinjama ponajprije je moguće savladati kao aktivan građanin sudjelujući u akcijama za dobrobit društva što su napravili i učenici riječkih osnovnih škola. Pridružili su se akciji sadnje stabala „Zasadi stablo, ne budi panj“ pa i postavljali pitanja gradonačelniku i doznali čime se bavi u svom radu i koje su mu dužnosti.

Aktivno su obilježili Međunarodni dan mira 21. rujna, tim povodom su se uključili u globalni projekt „Plant a tree for peace“ – „Posadi drvo za mir“, pa su obilježili Dan mira sadnjom drva masline – simbolom mira u školskom vrtu, zatim su maslinu ukrasili porukama mira i bijelim golubicama, a porukama mira pridružila su se i djeca drugih škola. Hvale vrijedna je i humanitarna akcija „Učeničko srce za šapice“ koju su učenici organizirali i proveli kako bi pomogli napuštenim životinjama.

Građanski odgoj i obrazovanje u Rijeci se uspješno provodi i zaista nema razloga za odbacivanje ove izvannastavne aktivnosti kojom se već od najranijih dana djecu uči kako da postanu aktivni građani kojima su jasna njihova prava i obveze.

Možda jednog dana i Šibenik uvede Građanski odgoj …

 Razmišlja li Šibenik, po uzoru na Rijeku i Zagreb, o uvođenju građanskog odgoja u škole i što radi po tom pitanju Upravni odjel za društvene djelatnosti, jesu li već poslani upiti školama kako bi se ispitao interes među učenicima, ustvari obavljaju li se već neke pripremne radnje u Gradu Šibeniku htjeli smo doznati od odgovornih:

 Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Šibenika planira provesti anketu o interesu za provođenje građanskog odgoja u šibenskim osnovnim školama za sljedeću školsku godinu. U skladu s iskazanim interesom, uvođenje ovog programa kao izvannastavne aktivnosti traži sustavnu pripremu i osiguravanje resursa za provedbu koje, osim financijskih sredstava, obuhvaćaju i pripremu odgojno-obrazovnih radnika te stručnih materijala – pojašnjavaju nam iz Grada Šibenika.

Rijeka nudi pomoć ostalim gradovima za GOO

 Grad Rijeka nudi pomoć drugim gradovima pa su na svojim službenim stranicama istaknuli sljedeće:

„Imajući u vidu nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Predstavnici svih jedinica lokalne i regionalne samouprave kao i predstavnici zainteresiranih osnovnih škola, mogu se s iskazom interesa obratiti e-mailom na adresu skolstvo@rijeka.hr.

Može se preuzeti i Sporazum s Gradom Rijekom o besplatnom preuzimanju materijala te popunjeni sporazum poslati poštom na adresu: Odjel za odgoj i školstvo, Trpimirova 2, 51000 Rijeka.“

Do sada su gradonačelnici Vrbovca i Križevaca potpisali s riječkim gradonačelnikom Sporazum o suradnji na uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama

Jer gdje ima volje ima i načina.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI