Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
aktivisti / iz š'benika / OBRAZOVANJE / školarstvo
Menstrualno siromaštvo : ŠKŽ osigurava 60 tisuća kuna za menstrualne potrepštine 400-tinjak učenica

Menstrualno siromaštvo :
ŠKŽ osigurava 60 tisuća kuna za menstrualne potrepštine 400-tinjak učenica

Šibensko – kninska županija osigurat će oko 60 tisuća kuna da bi se osigurale menstrualne potrepštine u srednjim školama čiji je osnivač Županija. Moglo se to čuti na predavanju i panel raspravi na temu ‘Menstrualnog siromaštva’ ,održanoj u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, u organizaciji Šibenske udruge mladih uz podršku udruga Kolektiv 4B  Fotopoetika, a na kojoj je sudjelovala i zamjenica šibensko – kninskog župana, Iris Ukić Kotarac.

Inicijativa Š.U.M-a već je na samom početku naišla na podršku brojnih drugih udruga, organizacija i pojedinaca s područja Grada Šibenika. I što je najvažnije, županije.

Maja Šintić, aktivistkinja Šibenske udruge mladih, pedagoginja i sociologinja po struci, održala je predavanje  na temu menstrualnog siromaštva, a predstavljeni su i rezultati istraživanja udruge Pariter iz Rijeke, provedenog na nacionalnoj razini te istraživanja provedenog na području Šibensko – kninske županije.

-Nakon provedenog ispitivanja na uzorku učenica došli smo do podatka da njih 8 posto često ili ponekad ne može sebi priuštiti menstrualne potrepštine. To je u procjeni 400-tinjak učenica koje često ili ponekad nemaju dovoljno sredstava za menstrualne potrepštine, odnosno, za zadovoljenje osnovnih potreba. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da škole preuzmu ulogu zaštitnih faktora, po uzoru na druge sredine i budući da učenice u školi provode značajno vrijeme. Šibensko-kninska županija je odmah reagirala odobrivši iznos za nabavu besplatnih potrepština za toalete škola, a nadamo se kako će ovaj primjer slijediti i drugi osnivači- kazala je tijekom predavanja Šintić.

U istraživanju je aktivno sudjelovala i učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, Tara Šolić koja je kazala : “Ovaj, nazovimo ga pokret, smatram potrebnim jer, iako se možda ovi postoci djevojaka kojima stvarno trebaju menstrualne potrepštine čine mali, to su jako važni brojevi jer to je osnovna ljudska potreba nama ženama”.

-Osjećam stigmu- kaže Tara– kad profesoru tjelesnog moram reći da ne bih radila tjelesni jer imam menstruaciju i boli me. I osjećam nepravdu jer moram pitati doktora ispričnicu jer nisam radila tjelesni. Ovu temu smatram važnom jer u 2021., godini nove ere imamo ove probleme i zaista smatram da je krajnje vrijeme da se krene prema djevojčicama, djevojkama i ženama odnositi ravnopravno- poručila je na panel raspravi u kojoj su sudjelovale dožupanica Iris Ukić Kotarac i ravnateljica Osnovne škole Meterize Margit Vrbičić.

U panel raspravi je otvoreno i pitanje građanskog odgoja u školama, odgoja u školama uopće, kao i kulture ponašanja, a sve u cilju provedbe uvođenja higijenskih/menstrualnih potrepština u obrazovne ustanove. Naravno, bilo je riječi i o PDV-u od 25 posto koje žene plaćaju u državnu blagajnu kupujući ono osnovno što im treba iz mjeseca u mjesec, godinu po godinu. Hrvatski sabor odbio je smanjiti PDV, ali prvi put. No, borba ide dalje, poručile su sudionice skupa, napominjući kako je udruga Pariter, na nacionalnoj razini, pokrenula peticija za smanjenje PDV-a s 25 na 5 posto,  a može se potpisati na bit.ly/peticijams .

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI