Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
'rvatska / nasilništvo / političarenje
Škoro alarmirao javnost o brutalnom premlaćivanju u Starim Jankovcima: Je li ovdje presudna nacionalnost žrtve i počinitelja ili mržnja koja je davno posijana i ustrajno se zalijeva?

Škoro alarmirao javnost o brutalnom premlaćivanju u Starim Jankovcima:
Je li ovdje presudna nacionalnost žrtve i počinitelja ili mržnja koja je davno posijana i ustrajno se zalijeva?

Saborski zastupnik Miroslav Škoro alarmirao je javnost slučajem brutalnog premlaćivanja 28-godišnjeg mladića iz Vinkovaca koji je zadobio teške tjelesne povrede jer je, navodno, na jednom privatnom tulumu  u Starim Jankovcima, na kojem se zatekao, naručio Škorinu pjesmu Mata. Škoro je povodom ovog slučaja sazvao konferenciju za novinare u Saboru gdje je kazao da je skupina “srpskih mladića” iz Srijemskih Laza, kako je naglasio,  gotovo do smrti pretukla hrvatskog mladića, i to, kaže Škoro, u slobodnoj hrvatskoj državi. Je li ovdje presudna nacionalnost žrtve i počinitelja ili mržnja koja je među njima davno posijana i ustrajno zalijevana?

– Nemam nikakav predumišljaj, niti bilo koga optužujem, samo iznosim činjenice. Činjenice su da je prebijen. Činjenice su da nije remećenje javnog reda i mira, nego premlaćivanje i ugroza života. Činjenica je da je čovjek izjavio da se to dogodilo nakon što je tražio pjesmu „Mata”. Činjenica je i da se dogodilo u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima- rekao je Škoro na pressici i dodao kako je mladić izašao iz bolnice nakon tri dana, ali da mediji nisu pokazali baš nikakvo zanimanje za njegov slučaj. Za razliku od njega koji ga je i osobno posjetio i  taj susret podijelio s javnošću…

Oglasila se i vukovarsko-srijemska policija priopćenjem u kojem  navodi da je trojica muškaraca iz Srijemskih Laza kod Vinkovaca privedena i kazneno prijavljena za pokušaj ubojstva 28-godišnjeg Vinkovčanina koji je prošle subote na rođendanskom slavlju brutalno pretučen.

Iako vukovarsko-srijemska policija ne otkriva identitet napadnutoga i napadača, lokalni portali  objavili su ime žrtve ( Ivan Andrijević ) i nacionalnost napadača . Do premlaćivanja je, kako navode, došlo kad je na rođendanu Andrijevićevog rođaka u Lovačkom domu u Starim Jankovcima, Ivan pokušao naručiti jednu od Škorinih pjesama.

Kad se većina sudionika zabave razišla, i ostalo tek njih nekolicina, na Andrijevića su nasrnula trojica muškaraca i teško ga ozlijedili, a da ne bude i tragičnije, spasio ga je suprug od sestrične koji je također ozlijeđen. Obojica su prevezena u bolnicu u Vinkovcima, a onaj s težim ozljedama je prebačen u KBC Osijek.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojicu muškaraca u dobi od 21, 37 i 46 godina policija je prijavila zbog počinjenja kaznenih djela protiv života i tijela, pri čemu je utvrđena sumnja da su tijekom napada nanijeli  teške ozljede 28-godišnjaku.  Kod 21-godišnjeg napadača pronađen je automatski pištolj s prigušivačem, tri spremnika i 32 komada streljiva, te je kazneno prijavljen i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Trojica osumnjičenika je trenutno u pritvoru, prijavljeni su državnom odvjetništvu zbog pokušaja ubojstva i nanošenje teške tjelesne ozljede.

Na ovaj teški incident i Škorinu medijsku prezentaciju događaja, reagiralo je i Srpsko narodno vijeće osudom događaja i apelom.

Vinkovčanina u Starim Jankovcima napali su prije svega mržnjom ispunjeni mladići. Srpsko narodno vijeće osuđuje ovaj, kao i svaki budući akt nasilja koji je potaknut vjerskom, etničkom, ideološkom ili bilo kojom drugom (manjinskom) pripadnošću. Očekujemo da policija utvrdi činjenice i kazni odgovorne, fizičko je nasilje nedopustivo. Molimo sve odgovorne, kao i aktere na političkoj sceni, da ovaj događaj ne koriste kako bi dodatno narušili međuetničke odnose na istoku Hrvatske, već upravo suprotno, da osude nasilje i mržnju, i to svakoga puta, neovisno o tome tko su počinitelji. Već duže vrijeme i sami upozoravamo na desetine etnički motiviranih incidenata na istoku Hrvatske, stoga i ovaj put šaljemo apel da se spirala nasilja hitno zaustavi”, kaže se u reagiranju SNV-a.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI