Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
'rvatska / političarenje
Ivan Penava i Domovinski pokret: Od njih ni ozbiljne desnice, ni ozbiljnog lidera!

Ivan Penava i Domovinski pokret:
Od njih ni ozbiljne desnice, ni ozbiljnog lidera!

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, još nije ni raspustio svoju stranku s “imenom i prezimenom” ( vlastitim ), a već je postao član druge, koja je također izvorno nosila ime i prezime, ali ne Penave, nego njezinog osnivača Miroslava Škore. Kad je Domovinski pokret postao veći od svoga osnivača, denominiran je u DP, i oslobođen personaliziranosti svojim prvim čovjekom. Škoro nije nestao samo iz imena, nego rekordno brzo i iz članstva stranke koju je osnovao. Srećom na “prijateljima”,  pa je Penava uskočio “kad je najpotrebnije”.

Za Škorine vladavine DP-on nije htio ući u tu stranku, ali dočim je Škoro izašao, Penava je ušao. I to na velika vrata. Kao glavni kandidat DP-a za novog predsjednika! Po nekoj svemirskoj pravdi, takav  “put do trona”, teško da može izaći na dobro…

Dio “urotničkog plana” ( ? )

U javnosti je dočekan s puno skepse, jer ga prati glas čovjeka kojeg je instalirao Mario Radić, koji je u recentnom obračunu s bivšim stranačkim šefom bio, navodno, na čelu urote protiv Škore. Pa se već samim time i Penava doživljava kao dio “urotničkog plana”.

No, sve su to slobodne interpretacije političkih previranja u jednoj stranci  koja je u manje od dvije godine proživjela više nego mnoge druge stranke u 20 godina. Bitno je samo da je tek nakon odlaska Škore iz DP-a, Penava pristupio Pokretu. I to s ambicijom da kao najfriškiji član stranke postane njezin lider. Ali ne kao “Radićev čovjek” nego kao svoj, s osobnim i profesionalnim putem koji daleko nadilazi Škorin, jer, ipak je on u HDZ-u izdržao duže od Škore, i nije se bojao konfrontirati ni s predsjednicima država ni vlada s lijeve i s desne strane političkog spektra, kako se hvali, i time pokazao da nije podložan utjecajima centara moći, pa sve te priče, kaže, ne drže vodu.

S Radićem se poznaje cijeli život, još dok je bio daleko od politike, a narod, ako su mu takva naklapanja zabavna, neka se zabavlja, poručio je Penava najavljujući kandidaturu za “Škoru poslije Škore”.

Što doista Ivan Penava može donijeti DP-u?

Populizam i nacionalizam

Svakako populizam u puno većoj mjeri od svog prethodnika, ali i punokrvni nacionalizam koji je kod Škore uvijek izgledao fake. Nije tendenciozno, pa ni pretjerano očekivati da bi upravo nekadašnji HDZ-ov disident Ivan Penava mogao  napokon približiti DP Plenkovićevom društvu koje, što iz prkosa a što arogancije, Škoru baš nije htjelo pod svoje. Penava o tome kaže “bit će što bude”. Sada su mu u fokusu, reći će u klasičnoj maniri populističkog demagoga, ono što je od suštinske važnosti za hrvatske građane i hrvatsku državu. ne zanimaju ga, tvrdi, ni žetončići ni trgovački ugovori. Ali ga itekako zanima promjena mentalnog sklopa ( ?! ) Čijeg?

-Moj plan, u suradnji s čelnim ljudima Domovinskog pokreta, bit će sljedeći – raditi promjenu mentalnog sklopa. Politika je ozbiljan posao, poglavito politika na nacionalnoj razini i Domovinski pokret, kako ga ja vidim, treba izrasti u jedan simbol ili pojam svih težnji koje je hrvatski narod, uključujući i dijasporu, imao upravo prije 30 godina, kad je stvarao ovu državu- pretenciozno će Penava, osvjedočeni pobornik nacionalšovinističke retorike.

Ako bude izabran za šefa DP-a, a uvjeren je da hoće, neće žuriti, jer  “ovo je posao na duge staze”, bez srljanja prema kratkoročnim rezultatima “žeton politike”,  u smjeru stvaranja pobjedničkog mentaliteta kojega bi Penava ambiciozno htio s Domovinskog pokreta prenijeti na cijeli hrvatski narod.  Sebi je u zadatak postavio upravo tu promjenu svijesti koja će stranci omogućiti bavljenje suštinskim, a ne trivijalnim pitanjima. No, kamo stremi ta promjena?

(Ne)karizmatični Penava

Penava se doima kao da je ovog trenutka izašao iz ranih 90-ih, i kao da je sve ono što se zadnjih tri desetljeća događalo u Hrvatskoj– prespavao. Njegova je retorika i shvaćanje politike autarkično, ne korespondira s vremenom. Nakon tri desetljeća hrvatske samostalnosti i ostvarene hrvatske nacionalne države, iracionalno je nacionalno nabrijan.

Vukovarski gradonačenik ne spada u krug modernih političara nove generacije, pa stoga Domovinskom pokretu ne može donijeti ni svježinu, ali ni dašak moderne europske desne politike, koja bi ga eventualno prometnula u lidera desnice u Hrvatskoj. Njegova je konzervativnost “starija” od Tuđmanove, njegova uskogrudnost i netolerantnost prema drugim i drugačijima njegov je politički i karakterni limit, više negoli politika. Po svojim mentalnim i intelektualnim kapacitetima Penava nije materijal za vođu, iako mu mnogi pripisuju karizmatičnost, uglavnom zbog činjenice da vodi grad s karizmom ( najvećeg ratnog stradalnika ), a na čije je čelo došao bez zaleđa velikih stranaka. Njegova se politika svodi na trojstvo: nacionalizam ( antisrpstvo), branitelji, domovinski rat. A to su povijesne kategorije, stvarnost, pak, traži odgovore na nove izazove.

Plenković o Penavi: “Neka naših HDZ-ovaca”

Ivan Penava je tipični izdanak mladeži HDZ-a i izvjesnije je da će, svim dosadašnjim prijeporima unatoč, prije DP približiti HDZ-u negoli ga udaljiti od stranke u kojoj mnogi članovi Domovinskog pokreta vide svoju najbolju političku priliku. Škoro je nije znao iskoristiti, precijenio se. Hoće li znati Penava, koji se, možda, precjenjuje i više od svog prethodnika?

Škoro danas, iz suverenističkog Zekanovićevog krila, poručuje kako je Penava , s kojim je još jučer dijelio i prijateljstvo i povjerenje, marioneta kojom upravlja Mario Radić . Implicira li da bi sutra ( ili možda već sada? )  mogao biti i marioneta Andreja Plenkovića koji prilično benevolentno gleda na Penavinu kandidaturu za predsjednika DP-a ( A. P.:” Neka naših HDZ-ovaca ” )? Tko zna. U ovom trenutku Penava se čini suviše opijen vlastitim likom i djelom da bi bio bilo Radićev ili Plenkovićev poslušnik. Ali, ne bude li rezultata koji će dodatno maziti i jačati njegov ego, uslijedit će prizemljenje, a tada bi mogao biti ili “pokajnik ili pokojnik”…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI