Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
izborište / POLITIKA
Matija Posavec, suvereni “vladar” Međimurja: Pobjeda nad zdravim razumom

Matija Posavec, suvereni “vladar” Međimurja:
Pobjeda nad zdravim razumom

Matija Posavec uvjerljivi je pobjednik prijevremenih izbora u Međimurskoj županiji. Nimalo mu nije naškodila činjenica da je priveden zbog sumnje na primanje mita ( navodne donacije 10 tisuća kuna za izbore ), odnosno zbog zloupotrebe položaja i trgovanje utjecajem. Prije dva mjeseca je zbog toga podnio ostavku na dužnost župana čime je isprovocirao prijevremene izbore u Međimurskoj županiji, da bi se na kraju odlučio ponovo kandidirati i – pobijedio!
Ova izborna pobjeda puno govori o razini političke kulture i uopće politici u Hrvatskoj koja je posve imuna na korupciju, kao i dobar dio hrvatskog biračkog tijela.

Nije Posavec prvi protiv kojega se provodila istraga zbog sumnje na kaznena djela, bili su u istoj situaciji prije njega i bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić itd., i redom su dobro prolazili kod svojih sugrađana. Jer, korupcija je kod nas toliko raširena da u percepciji dobrog broja birača više i nema političara koji se nije o nju očešao, pitanje je samo za koliko ga se tereti da je uzeo. Deset tisuća kuna koje je Posavec uzeo na ruke, pritom se smatraju tričarijom nevrijednom spomena, kamoli sankcioniranja popularnog međimurskog župana.

Drugo pitanje je koliko je sam Matija Posavec moralno postupio kad se odlučio ponovo kandidirati, samo dva mjeseca nakon što je podnio ostavku jer je bio priveden zbog sumnje na korupciju, zloupotrebu položaja i trgovanje utjecajem. Iako je priznao kazneno djelo za koje ga se sumnjiči, župan se brzo presložio i od tronutog pokajnika začas se pretvorio u ambicioznog kandidata kojemu Međimurci, ma što tko govorio, i dalje vjeruju.

Posavec je u nedjelju na prijevremenim izborima osvojio oko 80 posto potpore malobrojnih Međimuraca koji su izašli na birališta, ukupno, njih svega 29 posto. Preostalih 71 posto, razočarani i apatični, ostali su kod kuće i bojkotirali prijevremene izbore.

No, kako bilo, Posavec je ponovo međimurski župan, pa bi se zapravo moglo reći da je svoju lokalnu zajednicu oštetio za oko milijun kuna, koliko su ih stajali ovi, prerani izbori, provedeni u nedjelju, samo šest mjeseci nakon regularnih, da bi župan urbi et orbi pokazao kako ima podršku “naroda”. A narod je, voli reći Posavec, njegov jedini poslodavac u politici, stav naroda se ne može propitkivati ( ?! ) Otkad to?

Zanimljivo je da u kandidaturu za međimurskog župana ni HDZ ni SDP nisu nikog poslali, ali je u utrci s Posavcem bila “reformistica” Sandra Herman ( dobila je oko 8 posto glasova ), koju je podržao SDP. Bio je tu i Fokusov Darko Zver ( 8 posto ), te nezavisni Mladen Novak, inače bivši SDP-ovac, koji je osvojio oko 3 posto podrške.

Međimurje, dakle, vjeruje Matiji Posavcu, ma što on činio i za što god ga sustav teretio. Kakav je to političar koji radi friziranja vlastite javne slike potiče građane na toleranciju prema korupciji i nezakonitom postupanju? Što je s njegovim etičkim načelima, zagovaranjem poštenja u politici, radom za opće dobro ? Za koga Posavec radi ako u šest mjeseci građanima priredi milijunski trošak za druge, prijevremene izbore, s tim da bi moglo biti i trećih utvrdi li se u istrazi da je kriv, što za sobom povlači njegovu neizbježnu ostavku i raspisivanje novih izbora za župana? A trebao bi biti najuzorniji među svojim sugrađanima, primjer svima drugima…

Indikativno je da Matija Posavec nakon pobjede na opasku da ga još čeka i pravosudni postupak, ističe kako se radi još uvijek o sumnji, a ne krivnji, a što će biti od svega toga, znat će se, kaže, kad bude završena istraga. A što ako se pokaže da je kriv?

O tome Posavec u pobjedi i ne misli. Trenutno je fasciniran slikom o sebi kod svojih birača, a otkako je hrvatske države, slavodobitno će stari-novi župan, na regionalnoj razini nikad nitko nigdje nije imao ovakav rezultat ( 80 posto ). Naravno, nije to njegova pobjeda, veli, nego pobjeda građana Međimurja, svih onih koji su od prvog dana pa do proteklih više od dva mjeseca vjerovali u njega. I zbog njih i njihove podrške se i kandidirao.

Pobjeda je to nad zdravim razumom. Ma, bravo Međimurci, bravo župane! 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI