Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Podignuta optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Podignuta optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Međimurski župan Matija Posavec dočekao je optužnicu kojom ga USKOK tereti za primanje mita od 10 tisuća kuna kako bi Josipu Kobalu, suoptuženiku u ovom postupku, omogućio da bude ponovo imenovan za člana Uprave u Županijskim cestama ( ŽUC-u ). Tako se potvrdilo ono čega su se mnogi pribojavali kada se Posavec, nakon privođenja i priznanja kaznenog djela primanja mita ( tvrdio je doduše da je riječ o donaciji ), ipak odlučio prošle jeseni ponovo kandidirati za župana na izvanrednim izborima. Pa sada Međimurci, koji su mu unatoč svemu, dali povjerenje, imaju na čelu županije- župana s optužnicom!

USKOK je u petak priopćio da je uz Posavca i Kobala, koji su optuženi za trgovanje utjecajem, davanje mita i zloupotrebu položaja i ovlasti, pod sumnjom na počinjenje kaznenog djela i županijski pročelnik Milorad Novković.

U optužnici USKOK-a se navodi da je Posavec od 6. do 9. svibnja prošle godine od Kobala primio mito od 10 tisuća kuna da bi ga uljebio u Upravu ŽUC-a, jer je Kobalu u srpnju 2021. istjecao mandat, pa se, računajući na Posavčev utjecaj u Skupštini, Kobal obratio županu sa molbom da mu osigura ponovno imenovanje, naravno, bude li opet izabran za župana.

Pokazalo se da je igrao na sigurno, jer je Posavec uzeo novac, i prema vlastitom priznanju, pobijedio na izborima i odradio “domaću zadaću” imenujući Kobala u Upravu ŽUC-a.

No, ispostavit će se da to nije jedini Posavčev krimen, jer je optužen i da je koristeći autoritet župana utjecao i na pogodovanje kod zapošljavanja, te da je od pročelnika  Novkovića tražio da zapsli u Odsjek za imovinsko-pravne poslove županije nećakinju svoje prijateljice, iako  nije bilo radnog mjesta koje bi odgovaralo njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave. Ali, to kod nas nije neki problem. Pa je Novković, tvrdi tužiteljstvo, radi županove poznanice promijenio pravilnik o sistematizaciji i raspisao natječaj na kojem je, naravno, posao dobila nećakinja županove prijateljice ( poznanice ).

A kako je “pomogao” njoj, tako je, prema optužnici USKOK-a, pomogao i zapošljavanju još jedne osobe u Upravnom odjelu za opću upravu, unatoč tome što na testiranju nije zadovoljila, pa prema tome nije imala pravo niti izaći na usmeni razgovor za posao. Ali, kad župan hoće, sve se može…

I što sada? Posavec će voditi županiju s optužnicom, ili će Međimurci skupo platiti još jedne izbore zbog ambicioznosti i samoživosti njihovog omiljenog župana koji je, valjda, mislio da se zakon na njega ne odnosi. Ili da postoje i kaznena djela kojima se može “progledati kroz prste”…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI