Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
EKOLOGIJA / priroda i društvo
Evo rješenja za klimatske promjene: “Maskirane krave” za manju emisiju metana…

Evo rješenja za klimatske promjene:
“Maskirane krave” za manju emisiju metana…

Ako niste znali, glavni krivac zagrijavanja planete Zemlje i dramatičnih klimatskih promjena, koje nam prijete uništenjem, su- krave. Zvuči nevjerojatno, paradoksalno, jer krave su i hraniteljice ljudske vrste, pa je teško prihvatiti da joj rade i o glavi. Ali, čini se da je tako, jer ove ljupke, mirne životinje koje gledaju svoja posla i ne smetaju nikome, nažalost odašilju toliko metana, opasnog stakleničkog plina koji izravno pridonosi globalnom zagrijavanju, da ih smatraju općom opasnošću za opstojnost zasad jedine planete podobne za život ljudske vrste.

Generalno, prenosi Hina, poljoprivreda i stočarstvo generiraju oko 40 posto metana ( sama poljoprivreda  generira oko 12 posto proizvodnje stakleničkih plinova ) s čijim je nastankom povezan čovjek, a metan je, uz ugljikov dioksid, drugi najveći uzročnik globalnog zatopljavanja. Osim toga je i štetniji od Co2, ali se srećom nakon samo desetak godina resorbira u atmosferi, dok ugljikov dioksid ostaje stotinama godina oko nas. Prema tome, ukoliko bi se radikalno reducirala emisija metana to bi u značajnoj mjeri u nekoliko sljedećih desetljeća ublažilo štetne posljedice globalnog zagrijavanja, javlja Hina.

Značajne količine metana nastaju u probavnom traktu krava, koje ga , nakon dugotrajnog preživanja, doslovce podriguju u atmosferu, uglavnom kroz usta i nosnice.

No, ima i tome lijeka. Krave s maskom ! Tome se dosjetila velika američka poljoprivredna kompanija Cargill koja je razvila specijalnu masku s filterom za kravlje nosnice koja metan pretvara u ugljikov dioksid, a on je, ipak, manje štetan od otrovnog metana. Zahvaljujući tom procesu, iz spomenute kompanije tvrde da se emisija metana može prepoloviti. Ali, vic je u tome da maska još nije isprobana, krave su još slobodne i nemaskirane na pašnjacima i livadama, čemu mora doći kraj ukoliko kompanija Cargill doista kani iduće, ili najkasnije 2023., godine maske pustiti u prodaju. Jer, prije toga, svakako ih treba testirati na onima kojima su namijenjene, dakle, u realnim uvjetima, i vidjeti hoće li krave prihvatiti ovaj prisilni modni dodatak, i kako će se on na njihovo ponašanje reflektirati.

Osim maski s filterom, ima, čini se i drugih rješenja za kravlje “demetaniziranje”. Navodno je još bolja metoda korištenje crvenih algi u kravljoj prehrani, čime bi se, prema američkoj studiji objavljenoj ove godine, smanjile emisije metana za čak 80 posto. Bude li i nova studija potvrdila učinkovitost crvenih algi na metan, kažu s Kalifornijskog sveučilišta, bit će crvenih algi u izobilju, a uzgajat će se uz same farme krava.

Samo, tko će sve to financirati? Uzgajivači stoke? Zašto bi, ako od toga koristi ima cijelo čovječanstvo, a oni se žrtvuju za sitne državne poticaje? Što će na to reći krave, hoće li prihvatiti crvene alge kao svoju novu hranu, hoće li meso i mliječni proizvodi goveda promijeniti okus u odnosu na izvorni, kakav poznajemo od tradicionalnih goveda s pašnjaka?Hoće li se sve to odraziti i na potrošače, trgovce…?

Je li naposljetku jednostavnije promijeniti ponašanje i time smanjiti enormnu emisiju metana u okoliš? Prema UN-ovom Programu za okoliš iz svibnja ove godine, navodi se u tekstu Hine, tehnološke mjere ograničenog su dometa u rješavanju problema s emisijom metana u poljoprivredi. Ali, zato, ako čovjek promijeni svoje ponašanje u samo tri segmenta, rezultati bi mogli biti puno veći. Prije svega, poručuju znanstvenici,  treba bacati manje hrane, bolje upravljati sa stočnim fondom i prihvatiti zdravu prehranu s manje mesa i mliječnih proizvoda, i već time smanjit će se emisija metana za 65 od 80 milijuna tona godišnje. Što nas košta pokušati?

Istina, sve ovo pomalo zvuči nadrealno, kao kakva SF priča u kojoj se ljudska vrsta odgovorna za uništavanje planete, iskaljuje na životinjskoj vrsti koja joj je i dosad vjerno služila. Na sve načine. Pa je i u globalnom zatopljavanju izgleda, ključno rješenje. Ma što neki mislili o tome.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI