Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
cijene / Vlada
Vlada ipak ograničila rast cijena goriva: Treba li žurnu uredbu Vlade zahvaliti presudi VS-a protiv HDZ-a ?

Vlada ipak ograničila rast cijena goriva:
Treba li žurnu uredbu Vlade zahvaliti presudi VS-a protiv HDZ-a ?

U srijedu je Vlada još razmišljala, promatrala – čekala. Nije žurila s intervencijom zbog cjenovnog udara na građane. U četvrtak ta ista Vlada donosi uredbu kojom ograničava cijenu goriva na 30 dana, tako da cijena benzina ne smije preći 11,10 kuna, a dizela 11 kuna. Kako sad to? Ništa posebno u međuvremenu se nije dogodilo na tržištu, ali jest na Vrhovnom sudu koji je presudio bivšem predsjedniku HDZ-a i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i HDZ-u, zbog političke korupcije. Je li Plenković zbog kontrole štete koju je izazvala presuda, požurio amortizirati njezin negativan odjek ograničavanjem cijena goriva?

Jer, unatoč intenzivnom medijskom propitivanju članova Vlade i samog premijera što će poduzeti, zašto država ne intervenira u trošarine ili PDV, redom su ministar gospodarstva Tomislav Čorić, minista financija Zdravko Marić i sam premijer Andrej Plenković govorili kako zasad o tome ne razmišljaju, ali prate situaciju i spremni su, kad bude potrebno, djelovati. I, što se to dogodilo da je Vlada u roku od 24 sata promijenila mišljenje?

Ništa, osim presude Vrhovnog suda kojom je potvrđena odgovornost HDZ-a u aferi Fimi media koju je osmislio i organizirao sam bivši predsjednik te stranke.

O.k., neovisno o motivu, dobro je da je Vlada to učinila, ali na svaku insinuaciju novinara da je njezin potez izravna posljedica snažnog, negativnog odjeka presude VS-a po ugled i poziciju HDZ-a kao stranke osuđene za korupciju, tvrdo i odlučno Plenković odbija svaku povezanost ta dva događaja.

Zašto nije jučer najavio uredbu koja je danas donesena? -Pa zašto bi mi vama svaki svoj potez morali najavljivati- obrecnuo se premijer na novinare.

Kako bilo da bilo, neka je Vlada to učinila jer će na taj način građani ipak biti koliko toliko zaštićeniji od dramatičnog divljanja cijena. I to ne samo goriva.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Na tako određenu najvišu  maloprodajnu cijenu derivata ne smije se zaračunavati naknade i druge troškove koji nisu Uredbom, ili nekim drugim aktima, propisani, poručio je nakon objave ove dobre vijesti ministar Čorić. A u fiksiranom maksimumu koji je Vlada odredila, zaračunati su i trošarina i  PDV, a ugrađena je i premija energetskog subjekta koji uključuje i maržu.

Ministar Čorić je optimist i vjeruje da će se za 30 dana situacija na tržištu  stabilizirati i da će se stvari nakon toga vratiti u normalu , a to znači slobodno funkcioniranje tržišta. Sve ovo Vlada čini, dodao je, kako bi omogućila hrvatskoj ekonomiji da se što brže oporavi od krize izazvane pandemijom u 2020. Ova intervencija je jedan od onih slučajeva u kojima država ima mogućnost radi zaštite potrošaća ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena derivata najduže na razdoblje od 90 dana.

-Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata– objasnio je na Vladi Plenković promjenu stava od jučer do danas.  A onda su se još i samopohvalili svojom agilnošću i mudrošću čime se, kažu, šalje “poruka povjerenja gospodarstvenicima i građanima” ( !)

Od utorka litre surosupera 95 je za prosječno 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizel je skuplji za 40 lipa, autoplin 13 lipa, pa je prosječan rezervoar goriva od 50 litara sada skuplji za 19,5 kuna za dizel, 13 kuna za benzin, a 11,5 kuna za plin. Eurosuper prosječno stoji 11,35 kuna za litru, a kvalitretniji eurosuper 100 nešto više- 11,99 kuna. Eurodizel je prosječno 11,40 kuna, a autoplin od 5.62 do 5,89 kuna.

Rast cijena goriva izravno je vezan uz rast cijena nafte na svjetskim tržištima gdje barel na američkom tržištu stoji 80,16 dolara, a na londonskom 82,84 dolara, a na cijenu kod nas utječe i visoki tečaj dolara.

Hoće li me naftaši opet namagarčiti? – kao da se pita ovaj magarac.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI