Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
europska hrvatska
Ilustracija

T. Picula, eurozastupnik i borac za desertno vino:
‘Nastavljam borbu za hrvatski prošek!’

Ilustracija

Tonino Picula (SDP)hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, a mogli bisor reći i borac za desertno vino javlja kako se njegova bitka za taj napitak nastavlja, te je sve žešća. 

“Nastavljam borbu za hrvatski Prošek! Imena Prošek i Prosecco, iako su slična, ne dijele identičan pravopis niti izgovor i odnose se na dva različita proizvoda. Ova dva pića razlikuju se po boji, okusu, sortama grožđa, načinu i regiji proizvodnje te cijenama. Prosecco se služi na početku obroka, dok se kao desertno vino Prošek služi na kraju obroka, te nisu i ne mogu biti tržišni konkurenti. Priznavanje Prošeka je ujedno i priznanje doprinosa autohtonih proizvoda novijih država članica, jer je temeljno načelo da smo ujedinjeni u različitostima., istaknuo je Tonino Picula, eurozastupnik s pozamašnim eurozastupničkim stažom i vrlo pozamašnom mjesečnom eurozastupničkom plaćom.

Etiketa iz davnina

Na današnjoj raspravi spomenutog EU-Odbora je jedna od ključnih točaka bila razrješenje polemike oko naziva tradicionalnog proizvoda, odnosno hrvatskog Prošeka i talijanskog Prosecca, a Picula je, kaže, iznio argumente vezane za ispunjenje uvjeta propisanih specifikacijama Europske unije.

Picula je kazao kako se neovisno o homonimnosti radi o različitim proizvodima i ne postoji mogućnost zamjene ili zabune za potrošače.

Tonino Picula, eurozastupnik i borac za prošek

-Proizvodnja prošeka ima dugu tradiciju u Hrvatskoj te postoje pisani dokumenti spominjanja i etikete iz davnina. Prošek je izraz koji se u hrvatskoj tradiciji već stoljećima koristi za označavanje desertnog vina proizvedenog od prosušenog grožđa te da to vino ima iznimno značenje za hrvatske proizvođače i potrošače i to u povijesnom, turističkom i gastro enološkom kontekstu. – kazao je ratnik za slatko vino Picula.

Piculino se obraćanje nadovezalo na  reakciju predstavnika Komisije Michaela Scannella, zamjenika generalnog direktora DG AGRI, koji je istaknuo kako je Komisija pomno pregledala prijavu i potvrdila da je ona u skladu s pravilima, ali je Komisija naglasila kako još nije odobrena zaštita već samo potvrđena prihvatljivost prijave.

Dakle, bitka za prošek još nije gotova.

Homonimnost i jurisprudencija

Također, iz Komisije su veleumno podsjetili kako se radi o dva različita vina te nabrojili važne razlike koje sugeriraju da  homonimnost nije relevantna, kako su svjesni bogate jurisprudencije u području zaštite vina te kako je talijanski Prosecco uspješan primjer zaštite pod istim procesom i u okviru istog zakonodavnog okvira kroz koji trenutno prolazi i Prošek.

Ilustracija

No ima vremena, a eurozastupnička plaća ionako ide, pa su EU administratori obavijestili borca Piculu kako će i nakon 2 mjeseca nastaviti proces, nepristrano ga sagledati te donijeti odluku u skladu sa zakonom, koju će biti moguće snažno i ispravno argumentirati. 

-Prošek je naš! – nudimo besplatno eurozastupniku Piculi slogan u slučaju konačne pobjede u ovoj iscrpljujućoj i epohalnoj bitci za neovisnost hrvatskog prošeka.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI