Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
klima(nje) / ljudska vrsta / pomoć / ZELENO
Sportaši u akciji očuvanja prirode: Manchester Cityjev nogometaš financira sadnju pet tisuća stabala u Turskoj i Njemačkoj

Sportaši u akciji očuvanja prirode:
Manchester Cityjev nogometaš financira sadnju pet tisuća stabala u Turskoj i Njemačkoj

I među sportašima ima itekako društveno osviještenih i ekološki senzibiliziranih pojedinaca koji svojim primjerom doista mogu pozitivno utjecati i na druge kolege ali i mobilizirati svoje fanove. Pravi primjer za to je njemački nogometaš turskog porijekla koji trenutno igra za Manchester City, Ilkay Gundogan, koji je, prenosi Hina, najavio financiranje sadnje pet tisuća novih stabala na golemim katastrofalno opožarenim i poplavljenim područjima Njemačke i Turske.

Gundoganova obitelj je porijeklom iz Turske koja je pretrpjela katastrofalne požare koji su poharali zemlju tijekom ljetnih ekstremnih vrućina i suše.

A baš kao što su Turska ili Portugal, Španjolska, Grčka bile opustošene vatrenom stihijom, tako su Njemačka i Belgija  kataklizmičkim srpanjskim poplavama koje su odnijele i ljudske živote zbog ekstremnih oborina što su se izlile na tom području.

Sve su to posljedice klimatskih promjena koje su izravna posljedica neodgovornog, egoističnog djelovanja čovjeka zainteresiranog za prirodu samo u mjeri koja mu donosi profit i korist. O posljedicama bespoštednog zloupotrebljavanja i devastiranja prirode i njezinog podjarmljivanja potrebama nezasitnih pojedinaca  čiji je jedini cilj multipliciranje kapitala, desetljećima se nije ni razmišljalo, kamoli da bi se njima bavilo. Sve dok voda nije došla do grla, a klimatske promjene postale globalna prijetnja čovječanstvu koju više nije moguće ignorirati.

Stoga je Gundoganov primjer tim dragocjeniji jer je cilj ovog sportaša, ne samo pružiti konkretnu pomoć kroz ozelenjavanje zemlje i stvaranje novih zaliha kisika, nego i podići svijest o važnosti klimatskih promjena i njihovim dalekosežnim posljedicama,

Potaknut tragedijama kroz koje su prošle i Turska i Njemačka, Gundogan je, uz doniranje sadnje pet tisuća novih stabala, odlučio prikupiti donacije i od prodaje ulaznica za utakmice i prodaje sportskih majica.

-Bio sam jako zabrinut zbog obje ove tragedije. Za mene, koji imam obitelj i prijatelje u obje zemlje, bilo je to teško povjerovati. Ne može se poreći da su klimatske promjene u tome imale određenu ulogu- izjavio je sportaš, ocjenjujući kako je iznimno važno i vlastitim primjerom pomoći da ovakve tragedije kakve su se dogodile u ljeto 2021 “ne postanu dio svakodnevnog života za našu djecu”.

Od najranijih školskih dana djeca uče o važnosti šuma, o ulozi svakog stabla u stvaranju zdravijeg i humanijeg svijeta, u očuvanju čovječanstva i prirode kojoj se čovjek ispostavlja najvećim neprijateljem. Zbog toga je nogometaš Manchester Cityja odlučio svojim primjerom i svojom malom ulogom u ovoj kampanji kojoj je pridonio i financijski, skrenuti veću pozornost  i potaknuti na djelovanje i druge.

Jer, priroda može opstati i biti na korist čovjeku samo u prijateljskoj simbiozi, a ne u neprijateljstvu s njim.

Možda će Gundoganov primjer biti poticaj i nekoj od naših sportskih veličina da izdvoje ponešto od svojih milijunskih premija u korist pobunjene, ranjene prirode…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI