Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
hadezejština
Plenkovićevo teroriziranje i vrijeđanje neistomišljenika eskalira: Bunt parlamentarne oporbe usporedio sa Šolevićevom “jogurt revolucijom”

Plenkovićevo teroriziranje i vrijeđanje neistomišljenika eskalira:
Bunt parlamentarne oporbe usporedio sa Šolevićevom “jogurt revolucijom”

Što li je sve u ponedjeljak, nažalost, ne po prvi put, izgovorio na račun parlamentarne oporbe, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prvorazredni hrvatski diskvalifikator, premijer Andrej Plenković, šef “zajedničara”! Pa to ni pas maslom ne bi polizao. To više nije ni roman toka svijesti, to je tok nesvijesti, opijenosti vlastitom veličinom i moći. Prezir prema svima koji ne pristaju biti apologeti “velikog vođe”…

U izjavi za novinare Plenković je komentirao unutarstranačke izbore u HDZ-u provedene u nedjelju, presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, tek u smislu najave da će HDZ, kad dobije službenu presudu po kojoj je stranka kažnjena s 3,5 milijuna kazne i obavezu povrata 14,6 milijuna kuna u državni proračun, “dug” podmiriti, a dotakao se i izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića o mogućem rastu rata kredita i do 20 posto.

-Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, taj je da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna. Njegova zamjenica je danas rekla da Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu…- kritizirao je Vujčića.

A onda je krenuo na oporbu. Najprije platformu “Možemo!” koja je, ipak, unatoč najavljenom otporu, izabrala na natječaju Petra Pripuza i njegovu tvrtku koja godinama zbrinjava zagrebački glomazni otpad, i za Tomaševića i ekipu kazao kako svakog dana sve više shvaćaju što znači transformacija iz NGO-a u političku stranku. –Buncati u oporbi je jedno, donositi odluke nešto deseto- dodao je i patronizirajuće konstatirao: Naučit će kroz mandat. Zagreb je jednako moj kao i onih koji su podržali Možemo! Neka gradska vlast objasni zašto neka obećanja ne može ispuniti- p(r )ozvao je premijer Tomaševića i njegov tim.

Potom se referirao na oporbenu blokadu govornice u Saboru a propos izbora ravnatelja HRT-a za kojeg oporba smatra da je u eklatantnom sukobu interesa. Govoreći o akciji udružene parlamentarne opozicije, Plenkvoić je izgubio svaku mjeru političke kulture. Ponovio je svoju već ranije “ispaljenu” dosjetku u kojoj hrvatsku opoziciju uspoređuje sa Miloševićevim vođom “jogurt revolucije” Šolevićem i nastavio vrijeđati, minorizirati stranku po stranku, obezvrijeđivati i diskvalificirati.

-Već sam to nazvao događanjem naroda, cirkusom na valu zbivanja prošlog tjedna, homogenizacija, ljubav, jedinstvo između Benčić i Hasanbegovića, Grmoje i Hajdukovića, to je ljubav koja cvate. Želimo im svu sreću u toj zaljubljenosti. Očekujem sutra raspravu. Što se nas tiče, stvar je na Dnevnom redu. Smiješno mi je da ta ekipa lijevih i desnih, kao na predsjedničkim izborima što su radili da Grabar-Kitarović ne dobije mandat, neka birači desnice shvate da je sve to jedno te isto. Procedura izbora ravnatelja HRT-a utvrđena je u vrijeme SDP-a. Šveb je, koliko vidim, imao najbolji program, i ne vidim zašto ih to toliko muči- zaključio je tiradu u maniri klasičnog autoritarnog vođe koji ne trpi pogovora. Na neistomišljenike gleda s visine, potcjenjivački,  prema njima se odnosi s arogancijom, na svaki njihov glas ili akciju se podsmjehuje, s oponentima se izruguje, opasno narušavajući ionako slabu demokratsku i političku kulturu. Čemu to? Pa zar iz puke zabave, iz gole potrebe da sve oko sebe unižava kako bi sam bio veći? Je li to sport, što li?

Zamoljen da komentira izjave bivšeg državnog odvjetnika  Krunislava Olujića koji je izbor Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda nazvao manje pobjedom Milanovića a više porazom Plenkovića, pretvorio se doslovce u verbalnog nasilnika.

-K’o je taj- krenuo je uobičajenom Milanovićevom “stilskom figurom” koju ovaj koristi kad osobu želi diskvalificirati kao ravnopravnog sebi, vrijednog njegova komentara. –Aha, on je briljantan analitičar i pravnik- ironično će. – Kako on zna da Dobronić nije bio moj izbor? Svašta je on nalupetao u izjavama, jako ga cijene u pravnim krugovima. Dobronić je dobio povjerenje, čovjek je od integriteta, ima kvalifikacije, ja mu želim uspjeh. Ne mogu biti protiv njega, on je iz moje Jelse. Po zavičaju, iz mog kuta, mi smo pobijedili- zokružio je dnevnu porciju pljuvanja po svima koji nisu dio njegove stranke, od prije nekoliko dana i službeno osuđene za političku korupciju. I još se tako bahato razmeće i šamara sve oko sebe…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI