Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
antisemitizam
Jesu li Grci, Poljaci i Mađari najveći europski antisemiti?

Jesu li Grci, Poljaci i Mađari najveći europski antisemiti?

Najveći antisemiti u Europi su Grci, Poljaci i Mađari, koji najučestalije i najmasovnije šire predrasude o Židovima, pokazala je anketa, provedena u 16 zemalja i objavljena povodom godišnje konferencije Europske židovske udruge ( EJA ).

Više od dvije trećine ispitanika u Grčkoj i u Poljskoj ( 36  posto ), te  Mađarskoj ( 30 posto ) smatraju, prema rezultatima ankete, da se Židovi neće nikad u potpunosti integrirati u društvo, prenosi Hina.

Čak 58 posto Grka, 39 posto Mađara i 34 posto Slovaka obuhvaćenih anketom u kojoj je sudjelovalo 16 tisuća ljudi, vjeruje u postojanje “tajne židovske mreže koja utječe na politiku i gospodarstvo u svijetu”, što je jedna od najčešćih i najraširenijih predrasuda.

Nadalje, oko 36 posto Grka, 27 posto anketiranih Mađara i 23 posto Poljaka imaju “loše mišljenje” o Židovima, u Njemačkoj ih je 11 posto koji tako misle, u Francuskoj 8 posto, Švedskoj i Velikoj Britaniji 3 posto, a u Nizozemskoj svega 2 posto.

Oko 28 posto anketiranih Grka, 26 posto Poljaka i 25 posto Austrijanaca  “osjećaju sve veću odbojnost prema Židovima zbog izraelske politike”, a u Švedskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj najmanje se holokaust relativizira.

Osnivač APL-a, rabin Slomo Koves smatra slabošću ankete to što je bila isključivo vezana za predrasude o Židovima, a nisu uzeti u obzir napadi na njih i incidenti, kao ni mišljenje o Židovima u pojedinoj zemlji, pa se na taj način stvara kriva slika. Tako prema anketi proizlazi, kaže rabin, da su predrasude najraširenije u Grčkoj, ali ne misli da je Grčka za Židove najmanje sigurna zemlja. Nažalost, rezultati ankete pokazuju zabrinjavajuće visok stupanj antisemitizma koji je čvrsto ukorijenjen u Europi, čulo se na konferenciji.

Anketa je sadržavala 70 pitanja, prvi dijelovi su objavljeni  2020., a proveo ju je u prosincu 2019. i siječnju 2020. institut Ipsos u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Nizozemskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI