Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
aktivisti / EKOLOGIJA / građani u akciji!
Boranka u Sitnom Donjem: U akciji sudjelovalo 200-tinjak volontera i kanadski veleposlanik

Boranka u Sitnom Donjem:
U akciji sudjelovalo 200-tinjak volontera i kanadski veleposlanik

Sitno Donje je u subotu bilo poprište marljivih volontera koji su se uključili u akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije kako bi šume bujale, a Dalmatinci disali punim plućima. Osim dvjestotinjak volontera u ovogodišnjoj šestoj Boranki sudjelovao je i kanadski veleposlanik Alan Bowman, kojemu to nije prva njegova Boranka, nego čak treća u kojoj ravnopravno sadi s hrvatskim volonterima, jer su šume jedan od najboljih odgovora na klimatske promjene.  Uz sudionike akcije očekivao se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, ali se u Sitnom Donjem nije pojavio…

Inače, otkako je Boranka prije tri godine pokrenuta, kroz ovaj važan projekt Saveza izviđača Hrvatske, koji su njegovi pokretači i nositelji, zasađeno je, stoji u objavi SIH-a na Facebooku, preko sto tisuća sadnica. Ove subote, u društvu s kanadskim veleposlanikom, domaći volonteri pošumljavali su splitsko opožareno područje naselja Sitno Donje.

-Stabla apsorbiraju ugljik, što je dobro za okoliš, a i Kanada uvijek podupire takve projekte. Volimo gasiti požare a nakon toga posaditi stabla- poručio je ponosno veleposlanik Bowman, zadovoljan  što  učestale, nerijetko po obuhvatu i katastrofalne, požare u Dalmaciji gase upravo kanadski zrakoplovi- kanaderi.

U subotnjoj akciji pošumljavanja, kako je priopćio Dan Špicer, poslovni direktor SIH-a ( Saveza izviđača Hrvatske ) i idejni začetnik Boranke, trebalo bi biti posađeno nekoliko tisuća sadnica. Inače, od pokretanja akcije 2018. do danas kroz Boranku je prošlo preko osam tisuća volontera, i kako rekosmo, zasađeno preko sto tisuća sadnica na prostoru koji obuhvaća preko 50 hektara.

Ljeti volonteri Boranke zalijevaju, a od jeseni sade na požarištima. Ove subote su sadili pinjol, a osim njega, navodi Špicer, dosad su sadili i hrast crnike, hrast medunac, jasen, dalmatinski crni bor, ovisno o terenu na kojem se akcija provodi i nadmorskoj visini na kojoj sade. No, u svakom slučaju sade se isključivo autohtone vrste, ali uvijek u konzultaciji sa stručnjacima.

Organizatorima Boranke, SIH-u, Hrvatskim šumama, Hrvatskoj gorkoj službi spašavanja koji su zaslužni za kampanju, pridružio se i Splitski skautski zbor, a za ovu godinu bit će to zadnja akcija pošumljavanja dalmatinskih požarišta, od njih ukupno 29 koje su organizirali i proveli od 2018.

U pošumljavanju su ove subote sudjelovali uz splitske izviđače Odreda pomoraca Jadran i studenti i profesori splitskog Kineziološkog fakulteta, učenici I i III splitske gimnazije i brojni zainteresirani i osviješteni građani. Pridružili su im se i zaposlenici Radenske Adriatic i FINE, te AKD-a.

Boranka je i potekla iz Splita, ali se u međuvremenu proširila i na ostale dijelove Dalmacije i postala najveća volonterska akcija pošumljavanja u Europi. Uživa pokroviteljstvo Europskog parlamenta, Ministarstva poljoprivrede, Američke gospodarske komore, kanadskog Veleposlanstva, UHDDR-a, agencije IMAGO te Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Akcija Boranka

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI