Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
narodno zdravlje / nered / OTOK / POLITIKA
Ivana Marković, načelnica općine Supetar na Braču: Evo kako izgledaju “suvremena čuda” hitnog medicinskog prijevoza 21. stoljeća s otoka na kopno.. raspadaju se!

Ivana Marković, načelnica općine Supetar na Braču:
Evo kako izgledaju “suvremena čuda” hitnog medicinskog prijevoza 21. stoljeća s otoka na kopno.. raspadaju se!

Kako izgleda u stvarnosti  vladina politika održivog razvoja otoka i to na najosjetljivijem segmentu, zdravstvene zaštite otočana, pokazala je “crno na bijelom” supetarska načelnica općine Ivana Marković objavom na Facebooku serije fotografija kojima je htjela ilustrirati u kakvom je stanju gliser s kojim se prevoze pacijenti s otoka ( Brača ) na kopno radi hospitalizacije ili pružanja interventne liječničke pomoći. Doslovce u raspadu! Opasan i za posadu i za pacijente koje prevozi. Ministru zdravstva moralo bi biti bar malo neugodno kad vidi ovo…

U svojoj objavi načelnica Marković piše:

-“Suvremena čuda” našeg hitnog medicinskog prijevoza 21-og stoljeća sa otoka Brača u bolnicu na kopno. Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu , putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod- navodi šokantnu istinu o životu na otoku načelnica i dodaje:

-Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze sa ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 km udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice, koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka- ističe, zahtijevajući “ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.”

-Što radi SD Županija?, pita se načelnica i nastavlja: – Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma…

Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe”, napisala je Ivana Marković.

Usput je podsjetila:

-U Hrvatskoj godišnje umre 23000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti, spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom.

Pogotovo na otocima koji gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica- poručila je načelnica općine Supetar na otoku Braču.

Kad vidite sve te fotografije jasno vam je da država za otoke ne mari, pa nije ni čudo da su izloženi sve većoj depopulaciji…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI