Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
govor mržnje / policija / PRAVA ZA LJUDE
Subotička policija etnički motiviran napad na tamošnje Hrvate kvalificirala kao “nesporazum oko parkinga”

Subotička policija etnički motiviran napad na tamošnje Hrvate kvalificirala kao “nesporazum oko parkinga”

Hrvatsko nacionalno vijeće u  Republici Srbiji izvijestilo je javnost kako je 4. kolovoza zaprimilo prijavu o etnički motiviranom napadu na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, ovog puta u Subotici. Subotička policija slučaj je kvalificirala kao “nesporazum oko parkinga”…

Napad se dogodio 2. kolovoza 2021. u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B., od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja- navodi se u priopćenju HNV-a.

HNV osuđuje ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi i staje u zaštitu pripadnika svoje zajednice, ističe se u priopćenju te dodaje kako je ovo samo još jedan u nizu napada na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji za koji se vjeruje da je isprovociran  kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima.

-Kao krovno tijelo hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, od policije i tužilaštva očekujemo hitnu i primjerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnjak zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njezine građane drugih nacionalnosti. Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji. Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa- kaže se u priopćenju koje potpisuje Darko Baštovanović, predsjednik Povjerentva za praćenje povreda manjinkih prava HNV-a u Srbiji.

Hrvatska Vlada, predsjednik Sabora kao i predstavnici Hrvata u Srbiji, osudili su napad na 51-godišnjeg Hrvata iz Subotice, i njegovih pet rođaka, no, za subotičku policiji radi se tek o “nesporazumu oko parkinga”…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI