Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
UMJETNOSTI
Od smeća do cvijeća s morskog dna: Kako od vječnog plastičnog otpada načiniti zadivljujuću vječnu ljepotu

Od smeća do cvijeća s morskog dna:
Kako od vječnog plastičnog otpada načiniti zadivljujuću vječnu ljepotu

Na Mobilima, multifunkcionalnim pultovima na Maloj loži u povijesnoj jezgri Šibenika, 27. i 28. kolovoza, splitska umjetnica Nives Čičin Šain će prisutne naučiti kako udahnuti novi život plastičnoj ambalaži koja nerijetko završi na dnu mora. Moći će naučiti kako pretvoriti odbačenu neželjenu PET bocu u poželjan cvijet, instalaciju sa zvukom mora, valova i ljeta, dekoraciju od niza manjih i većih boca, providnih, plavih, žutih, zelenih… Moći će naučiti kako od smeća načiniti zadivljujući predmet…

 

-Mala loža u Šibeniku, u sklopu projekta Veleučilišta u Šibeniku, Interreg Italy, Croatia RECOLOR, krajem kolovoza, bit će mjesto za jednu hvale vrijednu radionicu. Projekt Recolor je inovativan u svojoj sposobnosti da se istovremeno bavi i prirodnom i kulturnom baštinom, promovira umjetničke radove i nove turističke ponude i tako promiče sezonsko prilagođavanje turističkog toka i diverzifikaciju turističkih proizvoda i usluga. Na radionici “Cvijeće s morskog dna” će sudjelovati ukupno 9 odabranih sudionika koji će imati jedinu obavezu prenijeti svoje znanje drugima, bilo da je riječ o tetama u vrtiću, nastavnicima likovne kulture ili organizatorima turističkih programa koji implementiraju kreativan rad u novi turistički proizvod – pojašnjava Tina Vickov iz Manifesta agencije za marketing i turizam koja je organizator događanja za Veleučilište u Šibeniku.

Nives Čičin Šain

Inače, Manifesta je primjer je dobre prakse kroz inovativne turističke programe svoje turističke agencije Šibenik Plus,
posebno na području održivog turizma koja su uvrstila Hrvatsku u MEET mrežu. Manifesta angažira umjetnost i umjetnike u svoje projekte i nove turističke proizvode, a jedna od Manifestinih umjetnica  suradnica je upravo Nives Čičin Šain.

-Pojam recikliranje poprima novo značenje, posebno kada su umjetnici uključeni u cijeli proces. Ideja radionice je prenijeti znanje i ohrabriti sudionike na recikliranje i kreativno stvaranje istovremeno – kaže Tina Vickov. 

Inače, Nives Čičin Šain je splitska samostalna multimedijalna umjetnica koja se bavi slikarstvom, kiparstvom, grafikom, fotografijom, izradom nakita… Dosad je izlagala samostalno 42 puta što u Hrvatskoj što u inozemstvu, a sudjelovala je na više od 60 skupnih izložbi širom svijeta. Održala je niz radionica u Hrvatskoj, Japanu, Njemačkoj, SAD-u, Izraelu, V.Britaniji, BiH, Crnoj Gori i Turskoj. U devedesetima sudjeluje na mnogim kazališnim projektima, izrađujući umjetničke rekvizite, maske i nakit, te je ostvarila 3 samostalne scenografije i 3 kostimografije. U Neustadt b. Coburg, Njemačka, je 2013. dobila M.O.A. Preis – nagradu za životno djelo.

 

-Oduvijek me zanimala transformacija odbačenih stvari, recikliranje i prenamjena iz jednog oblika u drugi. Potrošila sam stotine sati spajajući nespojivo i stvarajući nove svjetove. Izrezala sam i termički obradila stotine plastičnih boca te dobila morsku salatu i razna druga bića iz imaginarnog mora. Za mene, magija je transformacija svakodnevnog u mistično i odašilje poruku da nije sve kako se čini. Radionica Cvijeće s morskog dna, prigoda je da od neuništivog plastičnog otpada stvorimo nešto što je lijepo kad već treba trajati. Radujem se transformaciji jer i ona mala i velika počinju prvim korakom. – veli Nives Čičin Šain.

U studenom ove godine Nives Čičin Šain će imati samostalnu izložbu u Galeriji sv. Krševana u Šibenik.

Evo i informacije za zainteresirane za radionicu “Cvijeće s morskog dna”: prijaviti se treba na kotakt mail: info@sibenikplus.com.  Broj sudionika je ograničen na  9 mjesta.

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI