Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
vijesti iz zemlje i svijeta
Danska ukida sve ‘mjere’ 10. rujna: Covid-19 se ‘ne smatra prijetnjom za društvo’

Danska ukida sve ‘mjere’ 10. rujna:
Covid-19 se ‘ne smatra prijetnjom za društvo’

I dok se drugdje, na primjer u Hrvatskoj, i dalje primjenjuju dvojbene tzv. mjere radi spriječavanja epidemije covida.19,  restriktivne mjere  u Danskoj  ukinut će se 10. rujna s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva, kako prenosi Hina.

I ok vođa Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović (HDZ) danas izjavljuje kako se ‘razmišlja’ o uvođenju tzv. covid potvrda za školstvo i zdravstvo, a njegov pobočnik ministar zdravstva V. Beroš (HDZ) najavljuje kako će djeca i dalje u školama tijekom nastave morati nositi maske, u Danskoj ukidaju sve te tzv. mjere.

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. rujna moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19”, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Inače, u Danskoj je 14. kolovoza obvezno nošenje maske u javnom  prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi. Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. rujna) i na velikim okupljanjima od 10. rujna se također ukida.

U Hrvatskoj je pak većina kulturnih događanja, glazbenih festivala, predstava, koncerata… odgođena ili se od njih odustalo zbog različitih mjera koje su život otežavale posjetiteljima i organizatorima.

Inače, otprije je planirano da se “coronapass” od 1. rujna više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Istodobno Božinović je ponovio važnost pridržavanja mjera, održanja osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora.

“Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10 do 15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol”, kazao je taj ministar policije.

Inače, neka međunarodna istraživanja obično svrstavaju Dansku među najsretnije zemlje svijeta, a Dance najsretnije na planeti.

Ilustracija: Danci se smatraju najsretnijima na svijetu

Ilustracija: Danci se smatraju najsretnijima na svijetu

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI