Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
ljudska glupost
Kažnjavanje dostavljača koji je jeo burek - foto Facebook

Ispravak besmisla:
Slovenija vraća kazne naplaćene u covid histeriji

Kažnjavanje dostavljača koji je jeo burek - foto Facebook

Zanimljiva vijest stiže iz Slovenije: novčane kazne koje je država naplaćivala prekršiteljima zloglasnih tzv. covid mjera u doba globalne covid histerije i covid represije sada će biti stornirane, novac će kažnjenima biti vraćen, a njihovi policijski dosjei koje su dobili jer su kao ‘kriminalci’ negdje na ulici zakratko skinuli masku za lice, posjetili majku u susjednom kvartu ili slično, bit će izbrisani. Time bi se (makar djelomično), mogle ispraviti nebrojene nepotrebne i besmislene novosklepane zakonske odredbe koje su donošene u tim nesretnim vremenima. 

To je vijest koja je odjeknula u svijetu, pa o njoj piše i BBC. 

-Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Pokret za slobodu, lijevog centra, izabran prošle godine. Prethodna desničarska administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja. Na raznim mjestima Slovencima nije bilo dopušteno putovati izvan svojih lokalnih područja – a na snazi ​​je bio i policijski sat noću. -piše BBC.

Kao ilustraciju navode slučaj i fotografiju iz tih otužnih vremena koji je obišao svijet: na stepenicama jedne crkve u Ljubljani policija je okružila dostavljača hrane, mladića koji je u pauzi dostavljanja hrane ogladnio i krenuo jesti burek. Dakako, da bi mogao pojesti burek prethodno je morao skinuti zaštitnu masku za lice, jer bi u protivnom morao progutati i masku. No revni i poslušni policajci slijepo su slijedili ondašnja pravila i tzv. covid mjere koje je nametala država, a koja su mnogi smatrali nepotrebnima, prestrogima, uznemirujućima i štetnima, epidemiološki irelevantnima, i k tome uvredljivima za ljudsku inteligenciju i dostojanstvo, te zdrav razum i logiku. Naplatili su tada gladnom mladiću, koji je inače bio na desetke metara udaljen od drugih ljudi, kaznu za prekršaj jedenja bureka kaznu od 400 eura, i tako mu oduzeli mukotrpno zarađen novac. Samo zato jer je morao pojesti burek.

Kažnjavanje dostavljača koji je jeo burek – foto Facebook

Ovaj događaj je postao simbol gluposti i besmislene represije koja je provođena, a na koju su mnogi bespogovorno pristali, a neki su čak zbog kršenja tzv, mjera prijavljivali i prokazivali susjede kojima bi, npr. u goste došla rodbina i tome slično, a neke jezive ljudske karakteristike su došle naglo do izražaja i podsjetila na zbivanja i okolnosti iz nekih od najmračnijih razdoblja povijesti čovječanstva i velikih diktatura.

– Bio je to možda najskuplji artikl brze hrane ikada konzumiran u Ljubljani. Ovaj burek – balkanski križanac pite i kolača – koštao je izgladnjelog dostavljača 400 eura (350 funti). Sve zato što je sjeo na stepenice crkve kako bi ugurao svoju užinu tijekom prve karantene u slovenskoj prijestolnici zbog covida. Scena je snimljena kamerom. A fotografija policije koja je okružila radnika koji je drugima odnosio hranu – zbog zločina skidanja maske i brzog zalogaja svoje – brzo je postala slavna stvar. To se smatralo simbolom oštrih mjera koje su vlasti provodile radi Covid ograničenja. Sada će taj vozač dobiti svoj novac natrag – i njegov policijski dosje izbrisan. Isto vrijedi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mjere protiv Covida. Policija je izdala kazne u vrijednosti od gotovo 6 milijuna eura (5,2 milijuna funti) u razdoblju dužem od dvije godine. Ali od ovog tjedna na snagu stupa zakon o povratu tog novca. – ističe BBC. 

Inače, slovenski Ustavni sud je naposlijetku ukinuo sve te mjere, no slovenske vlasti su tek sad poništili kazne izrečene onima za koje se smatralo da su prekršili zakon.

-Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala – i ako to znači da sada moraju vratiti novac, tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi se trebalo odnositi na sve – veli ekolog Rok Rozman, inače višestruko kažnjen zbog sudjelovanja u prosvjedima.

To gledište dijeli i sadašnja administracija.

Kažnjavanje dostavljača koji je jeo burek – foto Facebook

Ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je da bi vraćanje kazni pomoglo ponovnoj izgradnji povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, “koje je značajno narušeno uporabom pretjerane i protuustavne represije tijekom pandemije”.

No slovenski desničari se protive ovoj mjeri. Oni smatraju da novac od naplaćenih kazni ne bi trebalo vraćati građanima. Tako desničari, kojima bi u definiciji njihova političkog opredjeljenja treba biti ljubav prema svojoj slovenskoj naciji i briga za dobrobit svih Slovenaca, ne žele da Slovenci dobiju svoj novac natrag.

A što je s Hrvatskom… raznim Capacima, Božinovićima, Plenkovićima i drugima koji su nas svakodnevno s ekrana mrtvi-hladni izvještavali o novim ‘mjerama’, . Hoće li netko vratiti novac državljanima Hrvatske koji su tada bili kažnjavani?

Najgori i najodvratniji slučaj se dogodio  poljoprivredniku Dragutnu Hanžeku koji je s traktorom otišao na njivu prosuti gnojivo, pa je kažnjen s nevjerojatnih  8000 kuna, no platio je 5400 kuna jer ju je platio u roku od tri dana.

– Ispada da sam ja jedini vol koji se našao u kupusu i da je na meni, običnom čovjeku, koji ne živi na ničijoj grbači, država vježbala strogoću. Gledam Plenkovića na televiziji neki dan. Bio je dolje u Dalmaciji i oko njega stoje njegovi podobnici gotovo na poljubac daleko. Nikome ništa. Pa dokad će postojati dva mjerilaJedno za nas, ‘stoku sitnog zuba’, a tako se prema nama i ponašaju, i druga mjerila za podobne koji pune vlastite džepove, ignoriraju mjere koje su sami donijeli… – ispričao je Hanžek tada koncem 2020. godine za 24 sata.

Teško da će Hanžek do svojih 5400 kuna, a još će mu teže biti ako kojim slučajem danas uzgaja i svinje.
Ilustracija: covid-potvrde
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI