Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
crovid
Šoping za cijepljene – reakcije na najavljena ograničenja: ‘Nitko u Europskoj uniji nije najavio ništa slično’

Šoping za cijepljene – reakcije na najavljena ograničenja:
‘Nitko u Europskoj uniji nije najavio ništa slično’

Stižu brojne reakcije na najave iz HDZ-ove Vlade kako će nekim novim i mnogima upitnim ,mjerama’ nastojati zakomplicirati živote osobama koji se dosad nisu stigli cijepiti cjepivima protiv covida-19, i to putem novih ograničenja, ukidanjem novčanih potpora, zabranama pristupa i tome slično. Među takvima su i ‘mjere’ po kojima bi se u trgovačke centre moglo ući samo uz predočenje covid-potvrde koja dokazuje da se netko cijepio, prebolio covid-19 ili ima važeći negativan test. Tako bi po zamisli Vladinih umova u šoping mogli samo cijepljeni…

Kako ističu na N1, riječ je o prilično teško provedivoj mjeri, o kojoj Vlada još navodno nije službeno informirala predstavnike trgovaca niti Hrvatsku udrugu poslodavaca, no prašina se podigla i građani i trgovci prema ovakvom ograničavanju ne gledaju baš blagonaklono.

No više od činjenice da takvo što dijeli društvo na cijepljene i necijepljene, odnosno na ‘neodgovorne’ i ‘odgovorne’, kako je to sročio hadezeov ministar T. Čorić. Jedan drugi ministar ide i dotle da cijepljenje naziva domoljubnim činom, no nitko ne spominje kako je došlo do toga da značajan dio građana nema povjerenja u naputke i djelovanje Vlade RH i Stožera CZRH upravo zbog toga jer su se u početku cijepljenja pokazali neorganiziranima, neefikasnima i neučinkovitima, te su svojim kontradiktornim ponašanjem pri kojima neki skupovi (stranačke proslave, sportski susreti, pogrebi ”uglednika’ itd.) po njima nisu predstavljali rizik po zdravlje naroda, dok su brojni kulturni, sportski i drugi društveni događaji s puno manje sudionika bili onemogućeni. I tako dalje… Nitko ne razmatra kako bi izgledalo društvo u kojima se nekima priječi sloboda kretanja jer se iz ovih ili onih razloga nisu dospjeli cijepiti cjepivima… Gdje će takvi nabavljati obuću za zimu, knjhge za djecu, hranu…

Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, za Tportal je komentirao najavljene mjere i jesu li one provedive u stvarnosti? Kazao je kako nitko u Europskoj uniji nije najavio ništa slično.

“Za razliku od uvaženog profesora Igora Rudana ja ne pratim situaciju u 200 zemalja, ali pratim je u pet Hrvatskoj usporedivih zemalja iz EU okruženja i mogu potvrditi da se o tome nije niti špekuliralo”, rekao je Čupić.

Navodi primjer Austrije gdje se s testom na antitijela koji vrijedi tri mjeseca, negativnim nalazom ili covid potvrdom može gdje god želite, a zemlja za 22. srpnja planira ukidanje svih mjera iako nisu ništa više procijepljeni nego Hrvatska.

“Austrijanci intenzivnije cijepe stariju populaciju, a mi vidimo da su stariji građani procijepljeni koliko i generalna populacija. Cjepivom štitimo sebe, a ne druge i cijelo vrijeme ponavljam da je covid opasan za starije i da s time na umu moramo omogućiti odvijanje normalnih gospodarskih tokova”, kaže Čupić i dodaje da bi puštanje samo cijepljenih u trgovine bila segregacija, te da mi ne želimo priznati mogućnost prirodnog imuniteta i da takve ljude priznamo kao jednu kategoriju izuzeća.

Pitanje je što će biti s ljudima koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga i kako će oni konzumirati svoja ljudska i građanska prava.

“S druge strane smanjit ćemo potrošnju, kupovat će se više online i potrošnja će otići u druge zemlje, mi kao da nekome želimo pokloniti promet trgovina. Dovest ćemo se u probleme jer država svoju obvezu prebacuje na privatni sektor, a država ima pravo propisati obvezno cijepljenje. Trebala je onda krenuti u smjeru da procjepi svu populaciju a ne da segregira ljude pri čemu bi trgovački lanci trebali biti ‘covid-policija’. Država to može riješiti jednim propisom”, konkretan je Čupić.

Koliko bi uopće koštalo provjeravanje svakog potencijalnog kupca pri ulasku u trgovinu? Čupić kaže kako strojna provjera nije moguća, jer bi primjerice netko s covid-potvrdom mogao otvoriti vrata i u trgovinu pustiti pet drugih ljudi.

“Trenutno 90 tvrtki iz sektora trgovine i logistike osniva neovisnu udrugu i prema našim procjenama mali kvartovski dućan provjera kupaca mjesečno bi koštala 15.000 kuna, srednje veliki lanac to bi došlo više od 120.000 kuna, dok bi najveće trgovce to sigurno koštalo i nekoliko milijuna kuna svaki mjesec”, kazao je.

Čupić zaključuje kako nije dobro da se privatni sektor tjera u nove troškove i pita se što će biti s crkvama, zgradama i proizvodnim pogonima i kontrolom u njima, jer je do sada dokazano da niti jedna trgovina nije bila žarište širenje koronavirusa.

Ilustracija: bi li ovako trebali izgledati trgovački centri (foto Facebook)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI