Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
čovječanstvo / EKOLOGIJA / klima(nje) / priroda i društvo
Grenlandsko “masovno otopljavanje” i ljudska nebriga za prirodu

Grenlandsko “masovno otopljavanje” i ljudska nebriga za prirodu

Poigravanje čovjeka s prirodom i ljudska neodgovornost prema onome što nam je dato u nasljeđe, sve ozbiljnije dolazi na naplatu. Evo,u manje od deset godina doživjeli smo i treće otapanje Grenlanda zbog visokih temperatura, i to nimalo simbolično, nego – masovno. Ogromne količine leda pokrenule su se pod utjecajem klimatskih promjena, a kako prenosi N1, znanstvenici upozoravaju da je otopljena količina vode u srijedu bila tolika da s oko 5 centimetara prekrije američku Floridu.

Samo ove srijede otopilo se oko 22 gigatona leda, od kojih je, prema izjavi klimatologa Xaviera Fettweisa sa Sveučilišta u belgijskom Liegeu, 12 gigatona oteklo u ocean, a 10 je upio snježni pokrivač koji ga može ponovo smrznuti.

Radi se o trećem najvećem otapanju leda na Grenlandu od 1950. godine. Masovnije otapanje zabilježeno je 2012. i 2019. godine. Iako je volumen topljenja manji od onog zabilježenog 2019., područje odmrzavanja je, kako navodi Polar Portal,  koji ovaj uznemirujući fenomen naziva “masovnim događajem topljenja”,  veće. Osim toga, tvrde klimatolozi,  takvi događaji mogu stvoriti povratne petlje koje stimuliraju daljnje zagrijavanje i otapanje leda na Grenlandu koji postaje sve ranjiviji u odnosu na ostatak sezone otapanja leda.

Znanstvenici smatraju da je do brzog otapanja leda došlo nakon što je topli zrak zarobljen nad arktičkim otokom promijenio obrazac atmosferske cirkulacije, a upozoravaju također da bismo mogli biti svjedoci i još većeg otapanja ledenog grenlandskog omotača.

Prema procjenama znanstvenika otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu rezultiralo je s oko 25 posto porasta globalne razine mora u nekoliko zadnjih desetljeća. No, čini se da to nije izazvalo preveliku zabrinutost, odnosno da se potencijalno novo otapanje Grenlanda ne sagledava realno, kako upozoravaju znanstvenici,  nego se podcjenjuje, na što ukazuju modeli temeljem kojih se prognoziraju budući gubici leda, a koji ne bilježe utjecaj promjenjivih obrazaca cirkulacije atmosfere.

O razmjerima globalnog zatopljavanja i sve drastičnijih klimatskih promjena, koje su i dovele do topljenja leda na Grenlandu, govori i podatak da je ovog tjedna, kada je ova pojava evidentirana, temperatura u Constable Pyntu, na istoku otoka, iznosila nevjerojatnih 23,2 stupnja celzijeva.

O posljedicama se još uvijek, nažalost, nedovoljno  razmišlja, odnosno mjere koje se poduzimaju za sprječavanje ovako radikalnih pojava nisu dostatne. Priroda i njezine zakonitosti i dalje uzmiču pred interesima krupnog kapitala i neutažive žeđi za novcem, no, kad-tad tu će pohlepu i neodgovornost priroda čovjeku skupo naplatiti. Nažalost, najskuplje onima koji su najmanje odgovorni.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI