Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
ekoslov
Pogled na Vruju za vrijeme zimske buretine (foto: Tris/G. Šimac)

BIOM:
Bezobzirno uništavanje uvale Vruje otvara pitanje postoji li uopće Republika Hrvatska

Pogled na Vruju za vrijeme zimske buretine (foto: Tris/G. Šimac)

-Bezobzirno uništavanje Vruje, jedine očuvane uvale na tom području hrvatske obale otvara pitanje postoji li uopće Republika Hrvatska – poručuju u sovjemistupu iz BIOM-a, vrlo aktivne i jedne od najvećih hrvatskih organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom.

Iz BIOM-a su se javili uoči sutrašnjeg događanja u uvali Vrulja, Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, odnonso prosvjeda protiv posvemašnjeg uništavanja prirode diljem Hrvatske, najčešće za potrebe političko-poduzetničkih interesnih skupina. Više o sutrašnjem Festivalu doznajte na Trisu ovdje ili pak na ovoj poveznici na kojoj je i program sutrašnjih događanja u Vruji.

Vrulja i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

Potpuno ignoriranje normi

-Uništavanje prirode bespravnom gradnjom u uvali Vruja podno Biokova zabrinjavajući je primjer evidentnog nefunkcioniranja pravne države, kakav se više ne može tolerirati. Udruga Biom, posvećena zaštiti prirode, stoga podržava održavanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode 4. srpnja u Vruji, koji ukazuje na taj slučaj devastacije koji neprekidno traje već dvadeset godina ignorirajući zakone i propise Republike Hrvatske. Potpuno ignoriranje normi vidljivo je u postupku poduzetnika Stipe Latkovića koji je nastavio s betoniranjem šumskog puta, unatoč izrečenoj obustavi građenja i donesenom rješenju o uklanjanju. Također, podsjećamo da je Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu i izrekao novčanu kaznu poduzetniku zbog nastavka bespravne gradnje na tom području. Inspektorat je utvrdio da investitor nije uklonio nezakonito izgrađene potporne zidove, te, čak štoviše, da je uklonio službenu oznaku o zatvaranju gradilišta i nastavio s betoniranjem pristupne ceste!!!??? – šokirani su u BIOM-u.

Bespravno uništavanje jedine očuvane uvale

“Situacija u kojoj netko ukloni službena obilježja zatvaranja gradilišta i nastavi sa radovima i da takva praksa traje godinama dovoljno je da se upitamo postoji li uopće Republika Hrvatska? Možda i postoji, ali prostor uvale Vruja izgleda nije u Republici Hrvatskoj”, komentirao je Ivan Budinski, stručnjak za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

Udruga Biom želi ovom prilikom istaknuti da uvala Vruja (Vrulja) pripada zaštićenom morskom području i da je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja Europske unije. U slučaju Vruje bespravno se uništava jedina očuvana uvala na dugačkom dijelu obale i uzurpira se cijela plaža za privatne interese. Pored toga, vrši se betoniranje u moru za izradu mula i pristaništa, što je također potpuno bespravno.

Udruga Biom osuđuje bezobzirno uništavanje prirode na području uvale Vruja i poziva institucije da učinkovito zaustave takva nedjela u Vruji, ali i na cijelom području Republike Hrvatske.

Hoće li mahom nesavjesni, ekološko besvjesni, neobrazovani i lopovluku skloni političari na lokalnom i državnoj razini, čuti ovaj zahtjev i vapaj? Hoće li inspekcije i pravosudna tijela učiniti išta po ovom slučaju u kojem je golema šteta već načinjena?

Pogled na Vruju za vrijeme zimske buretine (foto: Tris/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI