Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA
Festival bespravne gradnje i devastacije prirode: Vikend ziđanja, spaljivanja građevinskih dozvola, oslikavanja betonskih nakaza, odlaska Hrvata s mora… itd.

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode:
Vikend ziđanja, spaljivanja građevinskih dozvola, oslikavanja betonskih nakaza, odlaska Hrvata s mora… itd.

Vi koji ovo čitate ste možda već čuli kako se 4. srpnja 2021. godine u Vrujama održava Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.  Ako pak možda ne znate o čemu se radi pročitajte klikom na ovu poveznicu na našem portalu, da se sad ne ponavljamo. A evo i cjelovitog programa jedinstvenog Festivala kako su to najavili organizatori koji kažu kako je  prosvjedni festival za zaštitu uvale koja se devastira već 20 godina od strane lokalnog moćnika dobio podršku poznatih imena poput Dina Rađe, Rade Šerbedžije, Darka Rundeka, Mile Kekina, Jurice Pađena, Zorana Predina, Saše Antića, Siniše Labrovića, Ede Maajke i mnogih drugih. Još je važnije da dobije podršku od građana Hrvatske: dođite, okupajte se i dajte srce za Hrvatsku, a kako bi pošast iz naslova Festivala bila prepoznata kao jedno od najvećih zala koja je zadesila Hrvatsku u posljednjih nekoliko desetljeća, a koje je posljedica pasivnosti građana i nekažnjavanja kvarnih političara i s njima uvezanih tzv. poduzetnika, odnosno eksploatatora naših zajedničkih dobara. 

PROGRAM PROSVJEDNOG FESTIVALA

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

KAD: nedjelja, 04.07.2021., od 17 do 21 sat

GDJE: uvala Vruja, između Brela i Piska

 

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) održat će se 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska. Događanje se održava lišeno bilo koje političke stranke, ali pod niskim pokroviteljstvom gradonačelnika svemira Darija Juričana.

 

Posjetitelje očekuje deset događanja u četiri sata programa na više lokacija u samoj uvali.

 

17:00 – 18:00 Osnove joge na bespravno izgrađenim površinama

Prva na rasporedu je radionica Osnove joge na bespravno izgrađenim građevinama, a koju vodi instruktorica iz Brela, Dora Puharić. Počinje u 17 sati. To je jedino događanje koje bi se trebalo održati na plaži.

Plažu je cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. Plaža se na Google tražilici reklamira kao “privatna” plaža njegova Resorta Vruja.

Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici.

 

17:30 – 18:00 Radionica vikend ziđanja i armiranja sušilom za robu uz korisne pravne savjete za buduće bespravne graditelje

Pola sata kasnije, u 17.30, na zemljano-betonskom platou započet će Radionica vikend ziđanja. Na njoj će se polaznici upoznati s osnovama bespravnog graditeljstva kao što su armiranje sušilom za robu i gradelama te šalovanje vratima od kredence, a naučit će i zašto je najbolje ilegalne radove obavljati upravo vikendom. Svi budući bespravni graditelji ovdje se mogu javiti i za pravne savjete, a moguće je da se održi i ritualno spaljivanje građevinskih dozvola. Radionicu vodi Luka Mimica iz Mimica.

 

18:00 – 19:00 Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom

U 18 sati slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom. Vodi je slikar, kipar i glazbenik Joško Klarić iz Brela. Posjetitelje će dočekati sav materijal, a radionica je namijenjena i početnicima i naprednim slikarima te svim mrziteljima prirode.

 

18:30 – 19:00 Performans stvarnog Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića

U 18:30 na jednoj od okuka bespravne ceste uvrštene u popis za rušenje Građevinske inspekcije, performans će započeti umjetnik Vice Tomasović. Projekt u suradnji s nevidljivim Sinišom Labrovićem uključivat će ispisivanje rečenice na latinskom jeziku. Dalje ne smijemo otkriti.

 

19:00 – 19:45 Okrugli stol s arhitektima i urbanistima – Kako spriječiti bespravne graditelje da iseljavaju iz Hrvatske

U 19 sati počinje Okrugli stol. Na njemu će o važnosti bespravnih graditelja za budućnost Hrvatske razgovarati Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, Mariana Bucat arhitektica i kroničarka ilegalne gradnje u uvali Vruja, zatim Petra Radić, arhitektica iz udruge Kačić, ujedno nova načelnica Općine Podgora koja se u mandatu njenog prethodnika našla na udaru kritika zbog nasipavanja plaža materijalom od iskopa. Sudionice će davati korisne savjete kako potaknuti bespravnu gradnju u vašem gradu ili općini.

 

19:45 – 20:20 Nastup pučkog pjesnika iz Piska

Nakon Okruglog stola, slijedi nastup mještanina Piska, pučkog pjesnika Borisa Dežulovića.

 

20:20 – 21:00 Glazbeni program

Za kraj, posjetitelje očekuje glazbeni program koji bi trebao trajati do 21 sat.

 

POPRATNA DOGAĐANJA

 

IZLOŽBA RADOVA S FOTO NATJEČAJA “Moja omiljena bespravna građevina”

Posjetitelje očekuje i bogat popratni program. Na ilegalnom zidu koji hrabro štiti plažu od mještana, postavljena će biti izložba radova s foto natječaja “Moja omiljena bespravna građevina”. Izloženi će biti radovi najljepše devastacije prirode i bespravne gradnje pristigli iz cijele Hrvatske.

 

IZLOŽBA Odlazak Hrvata s mora

Postavljena će biti i izložba “Odlazak Hrvata s mora”, autora Eduarda Prangera, pisca i kartunista. Nadahnut slikom Otona Ivekovića “Dolazak Hrvata na more”, koja prema nekim teoretičarima prikazuje dolazak Hrvata upravo na Vruju, Pranger je 116 godina kasnije djelo adaptirao današnjim vremenima.

 

ŠEŠIR ZA DONACIJE

Događanje ima i humanitarni karakter. U šeširu za donacije prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja kako bi oni mogli i dalje nesmetano nastaviti sa svojim hvalevrijednim akcijama.

 

———————————————————————————————————————-

 

Organizator Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama.

Vrulja i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

 

Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika. Od čega je najmanje jednom Stipe Latković poslovni partner i financijer kampanje.

 

Prošlo je već 20 godina otkako je Latković sagradio prvi ilegalni objekt u uvali, tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. Zbog toga smo mi, mještani okolnih naselja i ljubitelji kvalitetne bespravne gradnje, odlučili organizirati proslavu, upaliti mješalicu i malo se počastiti.

 

Neka vas ne buni što je događanje formalno prijavljeno kao – prosvjed.

 

—————————————————————————————————————————

 

Prosvjedni festival bespravne gradnje i devastacije prirode trajat će jedan dan, samo 04. srpnja 2021. godine. Zaista se održava, a ulaz je besplatan.

 

Parking je omogućen na odmorištima uz cestu. Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na zemljano-betonskom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže. Potrebno je donijeti vodu i obući tenisice.

 

Detalji programa nalaze se na Facebook stranici: https://www.facebook.com/VrujaFestival

Vruja i nesretni put (foto: organizatori)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI