Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
FESTIVALI
Vrula i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vrujama:
Dolje borovi! Zaustavimo glupu prirodu! Živio asfalt!

Vrula i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

Napokon festival po mjeri Hrvatske. U nekad divotnim Vruljama ili Vrujama se 4. srpnja ove godine održava Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. Koliko je poznato, to je prvi festival s tom tematikom na svijetu, te je baš dobro i posve opravdano kako je baš Hrvatska domaćin tog tematskog spektakla uništavanja svih poznatih prirodnih vrednota, pilanja šuma, asfaltiranja maslinika i njiva, betoniranja morskih i riječnih obala, vinograda, potoka i livada, gradnje ružnih nastambi, besmislenih prometnica… i tako dalje.  Nije ovo šala ili fejsbučka budalaština: Festival bespravne gradnje i devastacije prirode se, kao i bespravna gradnja i devastacija prirode, stvarno događa…

-Na Vruji se 4. srpnja 2021. godine ZAISTA održava Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. Neka vas ne buni što će događanje formalno biti prijavljeno kao prosvjed za zaštitu jedinstvene uvale Vruja na kojoj bespravni graditelj Stipe Latković već dva desetljeća na državnoj zemlji radi što god ga je volja. Očekuje vas bogat kulturni i zabavni program, cjelodnevni nastupi, izložbe, niz radionica poput Osnova joge na ilegalnim građevinama ili Tečaja slikanja stabala spaljenih namjerno izazvanim požarom kako bi se raščistila parcela, bit će tu i štand na kojem će se dijeliti besplatni pravni savjeti za buduće bespravne graditelje, očekuju vas male škole devastacije okoliša, saznajte zašto i kako treba bacati što veću količinu plastike u prirodu, sudjelujte na edukaciji o pravilnom grljenju bagera i pikamera te na mnogim drugim događanjima koja ćemo najaviti u narednim danima! – vele entuzijastični organizatori ovog jedinstvenog festivala.

Predlažemo da na njihovim Facebook stranicama pratite buduće objave u kojima će se informirati o satnici festivalskih događanja, sudionicima itd.

#doljeborovi #zaustavimoglupuprirodu #živioasfalt– neki su od prikladnih hashtagova kojima će se šira publika animirati za sudjelovanje na FBGDP-u.

Vrulja i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

Svi koji su putovali jadranskom magistralo prema jugu znaju kako je Vruja jedna od najljepših i najspektakularnijih pejzažnih točaka u Hrvatskoj. Makar je bila… Evo kako je neispravno opisuju na stranicama lokalne turističke zajednice:

-“More, more…” kažu da su baš na prijevoju Dupci uzviknuli Hrvati dolazeći na Jadran. Na ovom mjestu litice se obrušavaju u more do dubine od preko 100 m. Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača s oko 60 m promjera, iz koje izvire golema količina vode. Nalazi se neposredno ispod prijevoja Dupci (288 m) koji odvaja planinu Biokovo (1762 m) od masiva Dovnja (864 m), dijela Omiške Dinare. Podno strmih litica smjestile su se prekrasne i zaklonjene šljunčane plaže kojima je najlakše pristupiti morskim putem, brodom iz Brela ili Piska, zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena koji ih okružuje. Velika jata riba koja se okupljaju radi hranjenja i razmnožavanja čine prekrasan prizor. – vele turistički zajedničari.

Vrulja i bespravni put fotografiran prošle zime (foto TRIS/G. Šimac)

No čini se kako nisu ažurirali podatke. Naime, tamo se već dvadesetak godina zbiva fantastični proces devastacije prirode, a koji bi mogao biti primjer za one države u kojima još uvijek nedovoljno marljivo, aljkavo i neučinkovito uništavaju svoje prirodne vrednote.

S obzirom da o tome mediji pišu već dva desetljeća mnogi valjda znaju kako se radi o megadevastatorskom projektu tzv. poduzetnika Stipe Latkovića, a u kojem je on uspio vješto i lako, bez ikakvih problema i zapreka, uništiti jedan od najljepših dijelova Hrvatske, bez ikakvih poteškoća i to ne na svom nego na – državnom zemljištu. To jest, na našoj imovini.

Savršeno bespravno sagradio je neke kućice, lukobran… a sada nesmetano upravo krči, razvaljuje, valja i betonira put do istih s državne ceste D7.

Kako ne bi ovdje ponavljali tu fascinantnu, ljigavu i tragičnu hrvatsku priču o poduzetniku koji se hvali prijateljstvom sa svim hrvatskim predsjednicima i drugim političkim glavonjama, te kojemu nijedna inspekcija i služba nije uspjela zaustaviti uništavanje (na zemljištu RH), pročitajte to u nekim tekstovima u Slobodnoj Dalmaciji ili na portalu Lupiga ili pak pogledajte u emisiji Potraga ili pročitajte kolumnu Borisa Dežulovića koji živi nedaleko od mjesta održavanja Festivala.

Pogled na Vruju za vrijeme zimske buretine (foto: Tris/G. Šimac)

Ovaj bi festival mogao i morao postati tradicionalan: svake godine, ili možda jednom mjesečno: mogao bi se prirediti na nekoj drugoj lokaciji u Hrvatskoj, npr. usred Zagreba, uokolo Rogoznice, u predgrađu Splita, na Velebitu, na Kornatima… ili gotovo posvuda.

Malo je koji narod u tako kratko vrijeme uspio samoubilački uništiti toliko lijepe prirode  i sagraditi toliko groznih bespravnih nastambi kao žitelji Hrvatske, tako da se Festival bespravne gradnje i devastacije prirode manifestacija događa na pravom mjestu: u međunarodnom epicentru lopovluka, divljaštva i gluposti, te je budućnost ovog festivalskog spektakla zagarantirana, kako se to kaže.

Predlažemo da Festival ima i natjecateljski karakter, pa da se na njemu biraju najdevastatori godine, najveći kreten među bespravnim graditeljima, najneučinkovitija državna institucija i tome slično.

Ulaz na festival je besplatan.

Lokacija festivala (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI