Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
(NE)RED / prostor
Krenula sezona, krenulo rušenje bespravnih objekata: U četvrtak rušili na Čiovu, u petak je na redu – Vruja!

Krenula sezona, krenulo rušenje bespravnih objekata:
U četvrtak rušili na Čiovu, u petak je na redu – Vruja!

Nije prvi put da gledamo prizore rušenja bespravno izgrađenih objekata, pogotovo na pomorskom dobru, i to kad je sezona već počela! U četvrtak je glavni državni inspektor Andrija Mikulić, čiji je Inspektorat najodgovorniji za pošast bespravne gradnje u Hrvatskoj zbog nedjelovanja, ponosno kazivao kako je tijekom svibnja srušen 31 objekt, svaki dan po jedan, a nakon Trogira ( Čiova ), najavio je, u petak počinje rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja iza Omiša, djelo domaćeg poduzetnika Stipe Latkovića koji je zapasao cijelu uvalu i pretvorio je u – privatnu!

-Završili smo sve zakonske procedure pa sutra počinjemo uklanjati prvi od sedam nelegalno izgrađenih objekata u uvali Vruja– priopćio je Mikulić u četvrtak s Čiova gdje je i sam bio prisutan rušenju nelegalnih građevina, među kojima je bio i objekt švedskog državljanina.

Najveći broj bespravnih objekata, kako je izjavio Mikulić u Trogiru, nalazi se na području Istre i četiri priobalne županije.

Mikulić je posebno najavio obračun s divljom gradnjom u dalmatinskim županijama, a što se tiče najpoznatijeg slučaja, predsjednikovog prijatelja Latkovića, koji je dosad platio dio određenih mu kazni u iznosu od 370 tisuća eura, unatoč tome ostat će i bez svojih velebnih zdanja u Vruji i bez novca!

Zanimljivo je s koliko entuzijazma glavni državni inspektor Andrija  Mikulić govori o rušenju bespravnih objekata, samo na Čiovu ih se preispituje još 40-ak, ali i diljem Dalmacije, najavljujući bespoštednu borbu protiv nezakonite izgradnje s ciljem, kako ističe, zaštite prostora od uzurpatora i bezakonja. No, da su državne institucije radile svoj posao nikad se bespravna gradnja ne bi razmahala do ovih razmjera kakvima svjedočimo danas u Hrvatskoj. I dosad se pokazalo da akcije rušenja ne mogu biti jedino sredstvo borbe protiv devastacije prostora. Problem je u tome što se divlje graditelje pušta da nesmetano grade, štoviše državni činovnici ih uvjeravaju da će im sve to biti legalizirano, da će se prostorni planovi prilagoditi njihovim apetitima i samovolji. I doista, prečesto se to u prošlosti događalo, što je samo motiviralo bespravne graditelje da što su naumili i čine, zakonima i planovima unatoč.

Umjesto da se djeluje visokim kaznama u začetku, kada se tek zemljište priprema za buduću nelegalnu gradnju, u pravilu se čeka da se dignu višekatnice i viletine, a onda, kad ih nikako ne mogu spasiti, stave ih na popis za rušenje. No, kao i u svemu ostalome, ni u rušenju bespravnih objekata nema ni dosljednosti ni sustavnosti. Uvijek se nekima sruši, a nekima se legalizira.

U priobalju je tijekom zadnje četiri godine, javlja N1, obavljeno preko sedam tisuća nadzora i pokrenuto preko 1300 postupaka uklanjanja objekata te podneseno 50-ak kaznenih prijava. U istom razdoblju, na području cijele Hrvatske, jer divlja gradnja nije fenomen rezerviran samo za obalni pojas, obavljeno je najmanje 32 tisuće nadzora i pokrenuto preko 7 tisuća postupaka rušenja, od kojih su neka u tijeku.

Obaveza je investitora da sami uklone svoj bespravni objekt i prostor vrate u prvobitno stanje, no ukoliko to sami ne napravi, država će rušiti i od njih naplatiti kaznu. Dosad je naplaćeno oko 8 milijuna eura kazni, a samo u priobalju pet milijuna eura.

Bespravna Vruja (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI