Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
wheels on fire
Marko Gerić

Marko Gerić:
Osobe s invaliditetom ne mogu biti u potpunosti samostalne

Marko Gerić

Priču o svom invaliditetu te svoja razmišljanja o problemima koji su dio naše svakodnevnice podijeliti će danas s nama Marko Gerić, magistar edukacijske rehabilitacije iz Ludbrega.

Predstavite se našim čitateljima…

Ja sam Gerić Marko, imam 32 godine, živim u Ludbregu to je maleni gradić u Podravini, osoba sam s invaliditetom, oslijepio sam u pubertetu te mi je kasnije dijagnosticirana multipla skleroza.

Oslijepili ste u odrasloj dobi…Kako, iz današnje perspektive gledate na tu veliku životnu promjenu? I koliko vam je vremena trebalo da se prilagodite svome invaliditetu?

Marko Gerić

S obzirom da je moj gubitak vida išao nekim periodičnim tijekom u trenutku kad sam gubio vid to sam tako i prihvaćao a sada s odmakom na to gledam kao gubitak mojih nekih fizičkih sposobnosti koje više ne mogu obavljati a mogao sam kao videća osoba. Period kroz koji sam gubio vid bio je na neki način i period prihvaćanja mojeg trenutnog stanja, a najviše sam osvijestio svoju sljepoću kada sam se počeo aktivno koristiti dugim bijelim štapom.

Puno se govori o samostalnosti osoba s invaliditetom. Koje je vaše mišljenje o tome i smatrate li da osobe s invaliditetom mogu biti u potpunosti samostalne?

Moje osobno mišljenje je da osobe s invaliditetom ne mogu biti u potpunosti samostalne a tu mislim na područje recimo iz svakodnevnog života a kao primjer navest ću vam odlazak u neki drugi grad mene kao slijepe osobe, a da unaprijed nisam naučio rutu do neke institucije u kojoj moram nešto odraditi, za mene kao slijepu osobu to bi bilo neizvedivo bez pomoći videće osobe u mojoj pratnji. To je samo jedan od primjera, a kad pričamo o novim tehnologijama ona nam uvelike olakšava život tu mislim na dostupnost informacija na neko slobodno vrijeme koje provodimo na društvenim mrežama itd.

Marko Gerić

Iako se odnos našeg društva prema osobama s invaliditetom znatno popravilo, još uvijek postoje određene poteškoće. Kakva su vaša iskustva i mislite li da je jaz između zdrave populacije i osoba s invaliditetom još uvijek prevelik?

Kako sam prije živio u Zagrebu vidio sam da se tamo odnos zdrave populacije prema osobama s invaliditetom uistinu promijenio tako sada kad živim u manjoj sredini vidim da ljudi ne znaju kako bi pristupili osobi s invaliditetom iako imaju dobre namjere.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom nije baš popularno među poslodavcima iako postoje poticaji. Što je po vašem mišljenju uzrok tome i kako biste vi riješili taj problem?

Prema meni je najveći problem da poslodavci nisu upućeni u same mogućnosti osoba s invaliditetom i dobitima od poticaja koje bi ostvarili zapošljavanjem osoba s invaliditetom. udruge osoba s invaliditetom u svojim lokalnim sredinama bi trebale provoditi edukacije potencijalnim poslodavcima u svojim sredinama.

Koji su vaši planovi za budućnost?

U planu mi je nastaviti i dalje aplicirati na neke projekte iz EU fondova za senzibilizaciju javnosti o osobama oštećena vida.

Marko Gerić

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI